Πόσο καλά ξέρουμε τις … Χελώνες?

Πόσο καλά ξέρουμε τις … Χελώνες?

1. Το καβούκι μιας χελώνας αποτελείται από 50 διαφορετικά κόκκαλα.

2. Στην πραγματικότητα, το καβούκι μοιάζει περισσότερο με ένα θωρακισμένο κλωβό, τον οποίο φορά η χελώνα.

3. Εν αντιθέσει με άλλα ζώα με κέλυφος, η χελώνα δεν μπορεί να αφαιρέσει το καβούκι της.

4. Για να βάλουν το κεφάλι τους μέσα στο καβούκι κάνουν αυτήν την τρελή κίνηση που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα!

5. Κάποιες χελώνες έχουν ένα μικρό σύνδεσμο που λειτουργεί ως άρθρωση και επιτρέπει στο πλάσμα αυτό να ενώσει σφιχτά τα δυο τμήματα του κελύφους καθώς προσπαθεί να τοποθετήσει το σώμα του μέσα σε αυτό.

6. Φαίνεται σκληρό αλλά το καβούκι της χελώνας δεν είναι πανοπλία. Το καβούκι έχει ενσωματωμένα νεύρα καθώς και παροχή αίματος, έτσι αν πληγωθεί μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και αφόρητο πόνο.

7. Το 1968, ένα ζευγάρι χελωνών από την Ρωσία, έγιναν τα πρώτα πλάσματα που ταξίδεψαν στο διάστημα. «Οι χελώνες μας έδειξαν πως τα ζωντανά πλάσματα μπορούν να ολοκληρώσουν ένα σεληνιακό ταξίδι σώα, αν εξαιρέσεις την απώλεια βάρους που είχαν, με το ταξίδι τους άνοιξαν τον δρόμο για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες στο φεγγάρι.».

8. Οι χελώνες μπορούν να γίνουν αδίστακτα αρπακτικά. Ένα ιδιαίτερα βίαιο είδος χελώνας, η χελώνα αλιγάτορας μπορεί να φτάσει τα 90 κιλά και 76 εκατοστά μήκος. Έχει πολύ δυνατά σαγόνια, μυτερά νύχια και μια μυώδη ουρά. Σκοτώνει το θήραμά της, το οποίο κάποιες φορές μπορεί να είναι και μια άλλη χελώνα, κουνώντας τη γλώσσα της η οποία μοιάζει με σκουλήκι.

9. Οι χελώνες δεν έχουν φωνητικές χορδές (όμως μπορούν να κάνουν ήχους). Οι περισσότεροι ήχοι είναι σφυρίγματα, παρ’ όλα αυτά οι χελώνες είναι γνωστές για τους ήχους που κάνουν οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν ρουθουνίσματα και κραυγές. Οι ήχοι βγαίνουν από τις σπασμωδικές κινήσεις που κάνει με το κεφάλι της συμπιέζοντας τον αέρα από τα πνευμόνια της.

10. Γίνονται τρομεροί ανιχνευτές όταν έχουν σεξουαλικές ορέξεις. Τα γεννητικά όργανα μια θηλυκής χελώνας είναι κρυμμένα μέσα στον πρωκτό της, μια κοιλότητα κοντά στην ουρά που χρησιμοποιείται για αναπαραγωγή και αφόδευση. Η αρσενική χελώνα χρησιμοποιεί την ισχυρή της όσφρηση για να ανιχνεύσει τις φερορμόνες που κρύβονται μέσα στον πρωκτό της θηλυκής.

11. Κάποιες χελώνες αναπνέουν από τον πρωκτό.

12. Κάποια είδη χελωνών μπορούν να ζήσουν πάνω από 100 χρόνια. Τα αντίστοιχα είδη που ζουν στο έδαφος, μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 χρόνια ζωής.

13. Οι χελώνες δεν είναι τόσο αργές όσο νομίζετε. «Είναι φυτοφάγα ζώα και έτσι δεν χρειάζεται να κυνηγήσουν την τροφή τους. Έχουν μεγάλο και παχύ καβούκι και έτσι τα περισσότερα αρπακτικά δεν ασχολούνται μαζί τους. Δεν έχουν να κυνηγήσουν την τροφή τους και να τρέξουν να σωθούν από τα αρπακτικά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να μην είναι αργές.». Μπορεί να εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο γρήγορα θα τρέξει όταν αισθανθεί ότι απειλείται.

Δείτε βίντεο με χελώνα που “φωνάζει”:

 

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *