Καρακάξες και άλλα κορακοειδη αποτελουν σοβαρό πρόβλημα για τα ωδικά πτηνά της χώρας μας…

Καρακάξες και άλλα κορακοειδη αποτελουν σοβαρό πρόβλημα για τα ωδικά πτηνά της χώρας μας…

Παραθέτω παρακάτω μία περίληψη της έρευνας των Αγγλων σχετικα με την καρακάξα αλλά πρέπει να δούμε και τα δικά μας όπου η καρακάξα είναι ένα από πιο πολυπληθή πουλιά και τα πιο ευρύτερα διανεμημένα στην Ελλάδα.
Σε διάστημα μίας 5 ετιας έχει διαπιστωθεί μείωση του πληθυσμού σε πολλά ωδικά πουλιά και μία σοβαρή αιτία είναι οι καρακάξες και άλλα κορακοειδη.

images

Η βόλτα στα δασακια που κάνω πλέον είναι με μερικες δεκαοκτουρες και τις καρακάξες ενώ παλιότερα ακουγα πλήθος άλλων πουλιων και μιλαω για το κέντρο της Αθηνας (που ούτε πουλοπιαστες έχω δει ούτε κυνηγούς).

Μία λύση που δόθηκε (η οποία χωρίς να είμαι αρμόδιος , δεν θεωρώ ότι είναι και ή ποιό σωστή ) να “φροντίσουν” οι κυνηγοί για να μειώσουν το πλήθος τους όταν σε άλλες χώρες εξειδικευμένο προσωπικό από το αντίστοιχο δικό μας υπουργείο Γεωργίας κάθε αναπαραγωγική περίοδο είναι στα χωράφια και προσπαθούν να ρυθμίσουν το πλυθησμό τους.

αρχείο λήψηςΚαλό θα ήταν οι οικολογικες οργανώσεις που υπάρχουν στην χώρα μας να κινήσουν τα νήματα (αν δεν το έχουν ήδη κανει) μήπως και βρεθεί μία λύση.

Μεγάλη επιστημονική έρευνα στην Αγγλια που εξέτασε 2300 φωλιές κότσυφα αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η μείωση του κότσυφα οφείλεται στα αρπακτικά, και κυρίως στις καρακάξες.

“Η φωλεοποίηση είναι σημαντικό συστατικό της επιβίωσης των πουλιών. Η κατανόηση των παραγόντων που επιδρούν στην επιτυχία ή την αποτυχία της φωλεοποίησης είναι σημαντική στην προσπάθεια μας να σώσουμε τα ωδικά πτηνά στο καλλιεργημένο περιβάλλον.

Τα αρπακτικά τελικά ευθύνονται για ένα τεράστιο ποσοστό ματαίωσης της φωλεοποίησης. Ομως πρέπει να κατανοήσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ πληθυσμού αρπακτικών και βιότοπου πάνω στην φωλεοποίηση”.

Κατά την διάρκεια της 15 ετης μελέτης οι επιστήμονες εξακρίβωσαν ότι 89 τοις εκατό των κατεστραμμένων φωλιών ήταν αποτέλεσμα της δράσης καρακάξας και άλλων αρπακτικών.

“Η επικίνδυνη περίοδος είναι η αρχή της φωλεοποίησης, όταν το φύλλωμα των δέντρων δεν έχει αναπτυχθεί για να προσφέρει κάλυψη στις φωλιές.”

“Οταν ερευνούμε τρόπους να αυξήσουμε την επιτυχή επιβίωση των ωδικών πτηνών τότε πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα αρπακτικά και την αλληλεπίδραση των δύο. Ο έλεγχος αρπακτικών που ρημάζουν φωλιές ενδέχεται να επιτρέπει σε είδη όπως ο κότσυφας να φτιάξουν φωλιές σε μια μεγαλύτερη ποικιλία βιοτόπων.”

Δείτε επίσης...

3 σκέψεις για το “Καρακάξες και άλλα κορακοειδη αποτελουν σοβαρό πρόβλημα για τα ωδικά πτηνά της χώρας μας…

  1. EINAI ΞΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ ΙΝΔΙΚΟΥ ΚΟΡΑΚΙΟΥ….ΚΙΝΟΣ ΜΑΙΝΑ……. ΑΝ ΤΑ ΜΕΛΟΔΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΚΕΥΤΕΣΤΕ, Η ΚΑΡΑΚΑΞΑ ΣΕ ΕΧΜΑΛΩΣΙΑ ,ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΕ ΦΩΝΗ ……ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ………

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *