Φαρμακείο της φύσης.

Φαρμακείο της φύσης.

Φαρμακείο της φύσης.

birds-07

Ο άνθρωπος από πολύ παλιά χρησιμοποίησε τα βότανα, τα φυτά, τα  εσπεροειδή και τους καρπούς για θεραπευτικούς σκοπούς. Έχουμε πολλές πληροφορίες για αυτά από τα συγγράμματα του  Ιπποκράτη ο οποίος μας περιγράφει την χρησιμότητα τους.Ειδικότερα χρησιμοποίησε τα βότανα από την πλούσια ελληνική γη τα οποία ηταν και είναι η βάση για πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Τα πτηνά που ζουν ελεύθερα στην άγρια φύση θα έχετε παρατηρήσει ότι έχουν πιο όμορφα και πιο έντονα χρώματα από τα οικόσιτα. Το φτέρωμα τους  και η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ καλή, εν αντίθεση με τα αγρία πτηνά που ζουν στην αιχμαλωσία.

Συνήθως πάσχουν από βακτηριακές ασθένειες που συνήθως πλήττουν τα birdroom μας, ο συνωστισμός πολλών πτηνών σε μικρό χώρο, οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης αυξάνουν το στρες και τα κακά βακτήρια στον οργανισμό των ευπαθείς άγριων πτηνών. Έχω ακούσει πολλούς εκτροφείς να αναρωτιούνται μα καλά στην φύση τα πτηνά πίνουν νερό από βρώμικους νερόλακκους ,τρώνε ότι βρουν, τσιμπούν βρόμικα και υγρά χόρτα και όμως δεν παθαίνουν τίποτα. Εμείς που τα εκτρέφουμε με τόσο κόπο αφιερώνοντας τόσο χρόνο και χρήμα μας αρρωσταίνουν πολύ πιο εύκολα. Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό.Όλοι μας θα έχουμε αναρωτηθεί στην  φύση δεν υπάρχουν παθογόνοι μικροοργανισμοί, τα πτηνά δεν ασθενούν.

Ειδικοί γιατροί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα πιστεύουν ότι στην φύση που είναι ο φυσικός χώρος τους επιζούν αυτά με τον ανθεκτικότερο οργανισμό. Όμως τόσο το σταθερό περιβάλλον του οργανισμού τους όσο και οι φυσικές αντιστάσεις που έχουν αναπτύξει εναντίων των παθολογικών βακτηρίων και παρασίτων έχουν δημιουργήσει  ανοσία που τα προστατεύει.

Μετά από πολλά χρόνια και ατελείωτες ώρες που έχω αφιερώσει σε παρατηρήσεις που έχω κάνει στην φύση, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όλα τα πτηνά διατρέφονται και με βότανα. Τα οποία τα βοηθούν να αντεπεξέρθουν στα κακά βακτήρια και παράσιτα που εισχωρούν στον οργανισμό τους. Εδώ λοιπόν ισχύει το ρητό του Ιπποκράτη (η τροφή πρέπει να είναι το φάρμακο σας και το φάρμακο σας η τροφή σας).

Τα πτηνά βλέπουμε πόσο σοφά είναι διατρέφονται με πολλά είδη βοτάνων και σπόρους που έχουν ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Έχω δει μικρά σμήνη από καρδερίνες, φλώρια αλλά και άλλα πτηνά να κάθονται  πάνω σε θάμνους φασκόμηλου, σε θυμάρια  και να τρέφονται από αυτούς, όπως και πολλά άλλα βότανα.

Η χαρακτηριστικότερη τροφή των μικτών άγριων πτηνών στους θερινούς μήνες ο γαϊδουράγκαθος έχει και αυτός ιαματικές ιδιότητες. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι στην φύση υπάρχουν και εκεί παράσιτα, βακτήρια κ.α όμως τα πτηνά επιλέγουν ελεύθερα με τι τροφές θα σιτιστούν. Έχουν μεγαλύτερη ποικιλία διατροφής από αυτή που τους χορηγούν ορισμένοι εκτροφείς και επομένως ξέρουν να κρατούν υγιείς και  σε ισορροπία τον οργανισμό τους.

Από την άλλη μεριά τα καναρίνια σήμερα δεν πάσχουν από τόσες ασθένειες και δεν είναι τόσο ευαίσθητα όπως τα άγρια πτηνά. Αυτό συμβαίνει διοτι μετά από τόσα πολλά χρόνια επιλεκτικής αναπαραγωγής, τα πτηνά αυτά  ανέπτυξαν ανοσία ,προσαρμόστηκαν σε τους ιούς και μικρόβια που ζουν στο ανθρώπινο περιβάλλον.Τα άγρια πτηνά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει ανοσία σε αυτά τα μικρόβια  και πλήττονται πολύ εύκολα.

Πολύ καλή δράση έχουν τα προβιοτικά στην βελτίωση της υγεία των πτηνών μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μέσα σε κάθε ένα οργανισμό άνθρωπο η ζώο ζουν πάρα πολλά βακτήρια. Άλλα ανήκουν στην χλωρίδα του οργανισμού  και άλλα είναι εισβολείς, που είτε εισέρχονται, είτε φεύγουν ανάλογα τις τροφές με τις οποίες διατρεφόμαστε. Αυτά ζουν στο πεπτικό σύστημα ,στο έντερο.

Τα ωφέλιμα βακτήρια τα ονομάζουμε προβιοτικά τα πιο γνωστά είναι τα Lactobacillusbulgaricus, Lactobacillusacidophilus, και Bifidobacteriabifidum. Ο ρόλος που έχουν μέσα σ’ ένα οργανισμό είναι να κρατούν σταθερή την εντερική χλωρίδα. Έτσι ώστε να μην ασθενεί ο οργανισμός και όταν αυτός ασθενεί με την χρήση τους να επανέρχεται στην φυσιολογική του κατάσταση.

Τα προβιοτικά περιέχουν βιταμίνες Β3, Β6, βιοτίνη , φυλλικό οξυ και λακτάση. Όμως το μεγαλύτερο κέρδος που έχουμε χρησιμοποιώντας αυτές τις ουσίες είναι  η ικανότητα τους να παράγουν αντιβιοτικές ουσίες που σκοτώνουν τα κακά βακτήρια.

Ακομα συμβάλουν θετικά  στον μεταβολισμού του οργανισμού .Όταν τα πτηνά στρεσάρονται πέφτει το ph του οργανισμού τους, και αναπτύσσονται τα κακά βακτήρια όπως η candida, και επομένως  αρρωσταίνουν οι μικροί μας φίλοι. Πρέπει να κρατούμε σε ισορροπία την εντερική χλωρίδα διατρέφοντας τα πτηνά μας με τροφές στις οποίες βρίσκονται τα προβιοτικά. Αυτές είναι τα λαχανικά, τα δημητριακά, το  στάρι, η βρώμη,οι φακές κ.α.

Με την χρησιμοποίηση αντιβιοτικών φαρμάκων καταστρέφουμε και τα ωφέλημα για την  εντερική πανίδα βακτήρια, επομένως αμέσως μετά από την θεραπεία πρέπει να τα εισάγουμε στον οργανισμό των πτηνών μας.

Οι φυτικές ίνες που χρησιμοποιούν τα προβιοτικά για την ανάπτυξη τους (prebiotics-βακτήρια) σε συνδυασμό με τα probiotics-ζωντανοί  μικροοργανισμοί, συστήνουν ένα είδος ωφέλιμης διατροφής που ονομάζεται συμβιοτικά-symbiotics.

ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΠΑΡΑ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ.

Πρέπει να χορηγούμε στα πτηνά μας ουσίες που προλαμβάνουν τις ασθένειες διοτι όταν πράγματι γίνουν εμφανείς τα σημάδια τις ασθένειας πλέον μάλλον είναι ήδη πολύ αργά Μερικά γενικά συμπτώματα-σημάδια ασθένειας είναι η αλλαγή χρώματος στις απεκκρίσεις τους, στην δομή τους(νερουλές), ανορεξία, ανορθωμένο πτέρωμα, καθώς και η υπνηλία.

Πρέπει με τα πρώτα κλινικά σημάδια να λάβετε τα μέτρα σας, διοτι όταν γίνει εμφανής η ασθένεια στα άγρια πτηνά τις περισσότερες φορές θα είναι ήδη πολύ αργά και θα επέλθει το μοιραίο. Το τελευταίο στάδιο είναι όταν θα δείτε το πτηνό σας να κουρνιάζει στο πάτωμα του κλούβιου, σε αυτό το στάδιο έχετε λίγες πιθανότητες να σώσετε το πτηνό.

Συνήθως οι εκτροφείς χορηγούν μια αντιβίωση γενικής χρήσεως όταν δουν τα πρώτα κλινικά σημάδια, που συνήθως είναι γενικής φύσεως. Δεν μπορούμε έτσι εύκολα και αβίαστα με γυμνό μάτι τις περισσότερες φορές να καταλάβουμε από τι πάσχει το πτηνό μας. Πρέπει να στέλνουμε δείγμα από τα κόπρα τους, η δείγμα αίματος σε ειδικό μικροβιολόγο για αντιβιόδιαγραμμα ώστε να χορηγηθεί το σωστό φάρμακο και η σωστή δοσολογία για την αποκατάσταση του πτηνού.

Αυτό φυσικά παίρνει και χρόνο και χρήμα. Σαν πρώτες βοήθειες θα πρέπει να βάζετε το πτηνό σε ζεστό μέρος με θερμοκρασία 28-30 C. Δώστε στο πτηνό υγρά, πολύ καλό είναι να δίνεται φυσιολογικό ορό και ηλεκτρολύτες, ειδικά σε περίπτωση που πάσχουν από διάρροια.

Συνήθως όλα τα αντιβιοτικά τα χορηγούμε στο νερό του πτηνού μας, όμως με αυτόν τον τρόπο δεν είμαστε σίγουροι πόσο θα πιει από αυτό, αλλά ίσως δεν έχει και την δύναμη να πιει. Γι’ αυτό καλύτερα είναι να τα χορηγούμε με μια μικρή σύριγγα το φάρμακο κατευθείαν στο στόμα του πτηνού.

Εγώ στα πτηνά μου μαζί με την αντιβίωση χορηγώ παράλληλα μέσα στο ίδιο το νερό και πολυβιταμίνες. Σαν προληπτική ιατρική στα πτηνά μου εφαρμόζω τον χυμό γρειπφρουτ, διαλύω μέσα σε ένα λίτρο νερού 5 ml γρέιπφρουτ για πρόληψη, εάν είναι ήδη άρρωστο το πτηνό βάζω λίγο παρά πάνω. Χρησιμοποιώ και το μηλόξιδο που έχει διπλή δράση έχει και αντιβακτηριακή και τονωτική, βάζω στο ένα λίτρο νερού από 5 ml για πρόληψη και  μέχρι και 10 ml για θεραπεία.

Το μηλόξυδο έχει και άλλη χρησιμότητα στα χωριά παλιά το χρησιμοποιούσαν για να απολυμάνουν τα λουτρά, να πλένουν τα πιάτα καθαρίζοντας τα από μυρωδιές ,στο σβουγγάριασμα. Εχει δηλαδή και απολυμαντικές ιδιότητες. Έτσι  λοιπόν το χρησιμοποίησαν για να σκοτώνουν τις ψείρες, τους κοριούς, τα τσιμπούρια από τους σκύλους κ.α. Εάν λοιπόν φταίξετε μια αναλογία 1/10 μπορείτε να ψεκάσετε με αυτό τα πτηνά σας για να τα απαλλάξετε με φυσικό τρόπο από εξωτερικά ακάραια και φτεροκόπο.

Άλλο φυτό-βότανο που έχει πολύ καλή δράση είναι το σκόρδο , όλοι μας το γνωρίζουμε από την άσχημη οσμή που αναδύει αυτό το φυτό όταν το τρώμε. Επίσης γνωρίζουμε ότι σκοτώνει όλους τους βλαβερούς μικροοργανισμούς, στον σκύλο μου το χορηγώ με γιαούρτι(τζατζίκι).

Στα πτηνά μας μπορούμε να το χορηγήσουμε μέσα στο νερό τους. Εγώ βάζω από βραδύς μέσα σ’ ένα λίτρο νερού 3-4 σκελίδες σκόρδου το πρωί αφαιρώ το σκόρδο και χορηγώ το νερό στα πτηνά μου. Αυτό σκοτώνει σχεδόν αμέσως τα εσωτερικά σκουλήκια ,όπως ταινίες, ασκαρίδες , Proteus κ.α  Ας δούμε όμως πια μπορεί να είναι η χρησιμότητα τους στους μικρούς μας φίλους, πως μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μερικές ασθένειες τους και  πως μπορούν να συνεισφέρουν στην καλή κατάσταση της υγείας τους.

Η ΡΙΓΑΝΗ

Το φυτό αυτό ανήκει στην οικογένεια των Χελιανθών(Labiatae), είναι πολυετές πόες συνήθως θάμνοι που ανθίζουν την άνοιξη, χρησιμοποιείτε πολύ συχνά στην μαγειρική.

Στα πτηνά μας η χρησιμότητα του έχει να κάνει με τις ιδιότητες που έχει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα φρέσκα κλωνάρια ανθισμένα η και ξερό, καθώς και το αιθέριο έλαιο του. Η ρίγανη είναι πολύ πλούσια σε φαινόλες η οποίες έχουν μεγάλες αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές ιδιότητες. Μερικά συστατικά που περιέχει είναι ιδανικά στην καταπολέμηση διάφορων μικροβίων, βακτηρίων και παρασίτων, όπως ο σταφυλόκοκκος( staphylococcous aureus, o E coli , η σαλμονέλωση(Salmonella typhimurium) ακομα χρησιμοποιείτε κατά εντερικών παθήσεων (enteritis). Εξουδετερώνει και πολλούς μύκητες όπως ο Aspergillus και ο Candida που συνήθως αναπτύσσονται στις τροφές των πτηνών μας και εισέρχονται μέσο αυτών στον οργανισμό τους.

Όλοι οι εκτροφείς γνωρίζουν ότι μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί εκτροφείς στα δωμάτια αναπαραγωγή τους από αυτές τις δυο ασθένειες, την Ασπεργίλλωση και Καντίαση. Είναι ασθένειες που εισέρχονται συχνά από χαλασμένες τροφές; στα πτηνά μας. Με την χρήση αυτού του φυτικού προϊόντος μπορούμε να προστατεύσουμε τα πτηνά καθώς και τις τροφές τους. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έχει και πολύ καλές αντιοξειδωτικές δράσεις, όμως δεν θα πρέπει να το χορηγείτε στα πτηνά σας σε μεγάλες δόσεις. Ακόμα να μην το αναμειγνύεται με άλλες τροφές (π.χ με αυγοτροφή η χόρτα.),διοτι έχει διαπιστωθεί μια τοξική αντίδραση μεταξύ τους. Έχουν παρατηρηθεί δηλαδή αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλαξία)σε μερικά πτηνά, τα οποία ηταν ήδη άρρωστα και σαν επόμενο ηταν να τους αποφέρει τον θάνατο.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Είναι φυτό πολυετές με πολύ έντονο άρωμα, το λατινικό της όνομα είναι salvia που σημαίνει σώζω , έχει πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες για των άνθρωπο και κάθ’ επέκταση για τα πτηνά. Τα συστατικά που περιέχει έχουν αντισηπτικές, αντιξειδιωτικές και απολυμαντικές ιδιότητες, ακομα χρησιμοποιείτε κατά των εντερικών διαταραχώνΠρέπει να το ξεχωρίσουμε από το τσάι του βουνού διοτι πολλοί συνάνθρωποι μας το μπερδεύουν με το φασκόμηλο. Είναι πάρα πολύ τονωτικό διοτι περιέχει την τανίνη, επομένως είναι πολύ χρήσιμο για τον οργανισμό των πτηνών μας. Ακομα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα πτηνά μας το αιθέριο έλαιο του που βοήθα στον μεταβολισμό τους.

ΓΡΕΙΠΦΡΟΥΤ-GRAPEFRUIT

Από πολύ παλιά μας είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες αυτού του εσπεριδοειδή καρπού, όλοι μας γνωρίζουμε ότι βοήθα στην χώνεψη καθώς δρα και λιποτροπικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον χυμό του, τους σπόρους του καθώς και τα φύλλα του. Όμως σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να έχει και άλλες ευεργετικές χρήσεις όπως, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, αντιπαρασιτικές και αντισηπτικές. Πολλοί το χρησιμοποιούν αντί του χλωρίου για απολύμανση και για τον καθαρισμό φρούτων, χορταρικών και γενικά τροφών. Επειδή δεν έχει τοξικότητα είναι και βιοδιασπαστικό δεν χρειάζεται ξέπλυμα . Η δοσολογία για να το χρησιμοποιήσουμε σαν απολυμαντικό μέσο είναι 10-15 σταγόνες γρειπφρουτ μέσα σε ένα λίτρο νερού. Στα πτηνά μας το χρησιμοποιούμε για την απολύμανση των σπόρων του φύτρου(βλαστομένοι σπόροι),διοτι σκοτώνει τα τυχόν παραγόμενα από την διαδικασία βλάστησης βακτήρια , μύκητες και μικρόβια. Περιέχει φαινόλες που έχουν αντιμικροβιακές και αντιξειδωτικές ιδιότητες μερικές από αυτές είναι η θυμόλη , η θουζόνη κ.α. Αυτές δρουν θετικά στον οργανισμό των πτηνών μας βοηθώντας αυτά να αποβάλουν διάφορους μικροοργανισμούς, παράσιτα, σκουλήκια, βακτηρίδια και ιούς από το σώμα τους. Θα πρέπει όμως να προσέχουμε τις δόσεις που χορηγούμε στα πτηνά μας. Εγώ χορηγώ 5 ml γρέιπφρουτ μέσα σε κάθε μικρή ποτίστρα. Δεν θα πρέπει να χορηγούμε το διάλυμα αυτό σε πτηνά μικρότερα των 2 μηνών διοτι είναι πολύ δυνατό-οξύ. Μπορεί όμως να χορηγηθεί σε μεγαλύτερα πτηνά και προληπτικά καθώς δεν είναι επιβλαβές για την καλή φυσική εντερική χλωρίδα των πτηνών μας. Ακόμα υποκινεί το ανοσοποιητικό σύστημα και τον οργανισμό των πτηνών, ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

ΣΚΟΡΔΟ

Είναι ένα από τα πολύ γνωστά ευεργετικά και τονωτικά βότανα, χρησιμοποιείτε στην καθημερινή μας μαγειρική. Έχει λεπτά φύλλα στρογγυλό κεφάλι με μικρά λουλουδάκια. Ο βολβός του τον οποίο χρησιμοποιούμε στα πτηνά μας έχει άσπρο χρώμα, εσωτερικά του χωρίζεται σε σκελίδες. Σιγά σιγά οι εκτροφείς το χρησιμοποίησαν σαν απολυμαντικό, αντιβακτηριακό, αντιβιοτικό, αντιμυκητιακό, αντιοξειδωτικό και τονωτικό για τον οργανισμό των πτηνών. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα όταν το χρησιμοποιούμε και κατά των αναπνευστικών προβλημάτων αλλά και κατά των εντερικών διαταραχών. Η αλλισίνη που περιέχει είναι αυτή που έχει αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες. Δρα πολύ αποτελεσματικά κατά των εσωτερικών σκουληκιών του εντέρου και της παρασιτικής διάρροιας. Είναι γνωστό ότι σκοτώνει και τα εξωτερικά παράσιτα των ζώων π.χ τα τσιμπούρια από τους σκύλους. Εγώ βάζω το βράδυ 4-5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες μέσα σε ένα λίτρο νερού τις αφήνω μέσα όλο το βράδυ και το χορηγώ στα πτηνά μου την επόμενη μέρα το πρωί. Αλλη μέθοδος είναι να αφήνουμε μια σκελίδα σκόρδο για μισή ώρα περίπου μέσα λίγο νερό και μετά να εκχύνουμε το διάλυμα μέσα σε μια μικρή ποτίστρα (150 ml) νερού.

ΤΟ ΘΥΜΑΡΙ

Το θυμάρι είναι ένα κοινό φυτό-θάμνος ανήκει και αυτό όπως και η ρίγανη στην οικογένεια των χειλανθών (Labiatae), το συναντάμε στα φρυγανικά τοπία της χώρας μας, το χρησιμοποιούμε στην μαγειρική αλλά και στην βοτανοθεραπεία. Πολλοί από εμάς θα το έχουμε συναντήσει σε κάποια από τις εξόδους μας στην φύση, όταν περάσουμε  από δίπλα του και το ακουμπήσαμε θα μυρίσαμε το πολύ όμορφο άρωμα του. Είναι αυτό που προσελκύει τις μέλισσες να το συλλέγουν εκ σου και το καλύτερο ποιοτικά  μέλι το θυμαρίσιο. Πολύ το χρησιμοποιούν για αρωματοθεραπεία στα κλειστά birdroom βάζοντας σταγόνες από αυτό στον ιονιστή του αέρα. Το αιθέριο έλαιο του περιέχει μια φαινόλη την θυμόλη σε μεγάλη περιεκτικότητα. Το θυμάρι το χρησιμοποιούμε στα πτηνά μας διοτι  έχει αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες, καταπολεμά αποτελεσματικά τις μολύνσεις του γαστρεντερικού σωλήνα.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα βότανα των ελλήνων , θα το συναντήσουμε σχεδόν σε κάθε σπίτι σε κάθε αυλή μέσα σε όμορφες χρωματιστές πήλινες γλάστρες. Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού ο μικρόφυλλος, ο πλατύφυλλος, ο σγουρός, ο μεγαλόφυλλος και ο σαραντάφυλλος. Η αγάπη των ελλήνων γι’ αυτό το βότανο έχει να κάνει και με τις θρησκευτικές του παρακαταθήκες μας, λέγεται ότι βρέθηκε πάνω από το σταυρό του Χριστού, έτσι λοιπόν κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο στην γιορτή του Σταυρού γεμίζουν οι εκκλησίες με βασιλικούς. Ακομα η χρήση του έχει να κάνει και  με τον αγιασμό, ο ιερέας βυθίζει μέσα σε νερό ολόκληρα κλαδιά βασιλικού και ραίνει το πλήθος των πιστών. Ο αγιασμός όπως γνωρίζουμε δεν μουχλιάζει διοτι μέσα σε αυτόν βυθίζεται ο βασιλικός και με τις ιδιότητες του σκοτώνει όλα τα μικρόβια . Από αυτό το φυτό με απόσταξη περνούμε το αιθέριο έλαιο του που έχει αυτό το  πολύ όμορφο άρωμα με την εντομοαποθητική δράση. Στα πτηνά χορηγείτε κατά των εντερικών παθήσεων, σαν απολυμαντικό χώρου μέσα σε ιονονιστή , ακομα μπορούμε να δίνουμε στα πτηνά τους σπόρους του και τα φύλλα του. Καθαρίζει τους αεροφόρους σάκους των πτηνών από τα εσωτερικά ακάραια και όλο το εντερικό τους σύστημα

Η ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Είναι ένα πολύ χρήσιμο φυτό για την διατροφή μας ,σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιάχνουν πίττες με αυτό. Όλοι το γνωρίζουμε από τον ερεθισμό που μας προκαλεί όταν αγγίξουμε τα φύλλα του και για αυτό το λόγω έχει παρεξηγηθεί.  Τα αγρία πτηνά διατρέφονται με αυτό το φυτό την άνοιξη είναι πολύ καλό λοιπόν να χορηγούμε και εμείς στα πτηνά μας φρέσκια τσουκνίδα  βοηθώντας έτσι τον οργανισμό τους. Περιέχει ισταμίνη , ακετυλχολίνη, φορμικό οξύ κ.α στην άκρη του φύλλου της στα (αγκάθια ) της. Είναι ένα πολύ χρήσιμο φυτό περιέχει ακόμα  βιταμίνη Α , το σύμπλεγμα της Β, βιταμίνη C, χλωροφύλλη κάλιο , νάτριο, και σίδηρο. Χρησιμοποιείτε για να καθαρίζει το αίμα των πτηνών από επιβλαβείς μικρόβια, ακόμα βοήθα να σταματά την διάρροια.

ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ

Είναι ένα πολύ χρήσιμο χόρτο-βότανο χρησιμοποιείτε στην μαγειρική και φρέσκο στις σαλάτες μας, τα πτηνά μας το τρώνε με βουλιμία τους θερινούς μήνες. Περιέχει το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, λιπαρά οξέα , π.χ λινολεικό οξυ , ασβέστιο κ.α Είναι λοιπόν πολύ χρήσιμο διοτι υποβοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα των πτηνών μας

ΤΑΡΑΞΑΚΟ-TARAXACUM OFFICINALIS

Αυτό το χόρτο ανήκει σε μια οικογένεια με πάρα πολλά είδη, μερικά από αυτά είναι το αγριοραδίκι , η πικραλίδα και το αγριομάρουλο. έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες  Α, Β, C και D χαρακτηριστικό είναι ότι  περιέχει περισσότερο σίδηρο και από το σπανάκι, ακόμα περιέχει μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, μαγγάνιο και ασβέστιο. Είναι πολύ καλό για την πρόληψη κατά των εντερικών παθήσεων , καθαρίζει τον οργανισμό των πτηνών. Τονώνει της λειτουργίες του ύπατος, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι  άριστο τονωτικό για όλο τον οργανισμό των πτηνών καθώς ανοίγει την όρεξη στα πτηνά

ΖΟΧΟΣ

Είναι ένα πολύ γνωστό χόρτο ονομάζεται ο σοχγός του Θεόφραστου, το χρησιμοποιούμε στην μαγειρική, όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο ζοχός είναι από τα φυτά που περιέχουν (γάλα) , δηλαδή γαλακτώδης χυμό μέσα στον κορμό του. Βγάζει ένα κίτρινο ανθό που όταν ξεραθεί οι σπόροι του είναι βρώσιμοι για τα άγρια πτηνά. Περιέχει πρωτεΐνες , σίδηρο, ασβέστιο, σκοποτελίνη, ασκορβικό οξύ, νιασίνη

ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ

Είναι ένα πολύ γνωστό φυτό ανήκει στην οικογένεια των Compositae-Asteraceae- σύνθετα ,βγάζουν αγκάθια για να προστατευτούν από τους εχθρούς τους.. Οι έλληνες από τα αρχαία χρόνια αγάπησαν αυτό το φυτό, έχουμε παραστάσεις από αυτά τα φυτά σε κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού, ο Όμηρος το αναφέρει σαν Άκανθα ,ακόμα θα το δούμε και σε άλλες τέχνες να αναπαριστάτε. Ονομάζεται και Αγιάγκαθο διοτι από αυτό λέγεται ότι κατασκευάστηκε το αγκάθινο στεφάνι που φόρεσαν στον Χριστό.. Το ύψος του ανάλογα το είδος ξεκινά από τους 40 πόντους και ξεπερνάει και το ένα μέτρο. Έχει αρκετά υποείδη που μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους, άλλα βγάζουν κίτρινο ανθό όπως το κοινό αγκάθι και άλλα ένα πολύ όμορφο μοβ χρωματισμό και άλλα μπλε. Έχει αγκαθωτό ορθό στέλεχος με πράσινα φύλλα και σαν άκρη μια πουπουλένια τούφα. Είναι από τα πιο κοινά αγριόχορτα στα ελληνικά λιβάδια , θα δείτε τις πολύχρωμες καρδερίνες του θερινούς μήνες να στέκονται επάνω και να τρώνε τους καρπούς του, εισχωρώντας μέσα στους ανθούς αυτών των φυτών με το ράμφος τους. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χρησιμοποιείτε εναντίων τοξικών, δηλητηριάσεων και προστατεύει το συκώτι των πτηνών. Χρησιμοποιείτε σαν αντιμικροβιακό, αντιβακτηριακό, και έχει καλή δράση εναντίον των βακίλων Ε.coli, Proteus, subtilis ν subtilis.

ΜΗΛΟΞΥΔΟ- APPLE CIDER VINEGAR

Το μηλόξυδο προέρχεται από το μηλίτη ένα είδος κρασιού που παράγεται από μήλα ο Ιπποκράτης μας περιγράφει τις ευεργετικές του ιδιότητες του, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C 30 αμινοξέα και 12 ένζυμα , περιέχει την πολύ χρήσιμη ροτίνη. Το μηλόξυδο βοήθα τα πτηνά να αποβάλουν τις τοξίνες από το σώμα τους, άρα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κατά των  δηλητηριάσεων . Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι ένα πολύ καλό τονωτικό για τον οργανισμό των πτηνών αφού τα βοήθα στην πέψη και στον μεταβολισμό τους, ακομα χρησιμοποιείτε για να καταπολεμά την διάρροια .Ακομα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κατά των εξωτερικών ακάραιων , να αλείφουμε τα πτηνά τα οποία έχουν γυμνές περιοχές στο σώμα του από φτέρωμα

ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ

Είναι ένα πολύ συνηθισμένο φυτό στους ελληνικούς αγρούς, ανήκει στην οικογένεια των παπαβερίδες-papavereceae. Υπάρχουν πολλά υποείδη μερικά είναι η μελανοβαφής π., η υπνοφόρος π. από την οποία παράγεται το όπιο κ.α Πολλές πληροφορίες για αυτό το φυτό μας δίνουν ο Διοσκουρίδης, ο Θεόφραστος στην την αρχαία Ελλάδα ,μιλούν για αυτό και τις ιδιότητες του. Στην αρχαία Ελλάδα η  θεά Δήμητρα είχε σαν σύμβολο της την παπαρούνα. Είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό φυτό ο βλαστός του περιέχει γαλακτώδης χυμούς, το άνθος της έχει έντονο κόκκινο χρώμα με μαύρο πυρήνα. Έχει νευροχαλαρωτικές ιδιότητες που επιφέρουν υπνηλία, αυτό το οφείλει σε ένα συστατικό της την ροϊαδίνη, άλλα συστατικά που περιέχει είναι το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγγάνιο, σίδηρο, ανόργανα και οργανικά οξέα. Στα πτηνά χρησιμοποιείται για να τα ηρεμεί κυρίως κατά την αναπαραγωγική περίοδο και την περίοδο της φωνητικής τους εκπαίδευσης τους.

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ-EYCALYPTUS

Αυτό το δέντρο αυτό  κατάγεται από την Αυστραλία , διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα για την χρησιμότητα του κατά του πυρετού, τα φύλλα του έχουν αντισηπτικές αντιμικροβιακές και απολυμαντικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο του το χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό του χώρου(αέρα) στα birdroom .Βοήθα παρά πολύ τα πτηνά που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα όταν εισπνέουν το έλαιο του

ΛΕΒΑΝΤΑ-LAVANDULA VERA

Είναι και αυτό ένα πολύ καλό αρωματικό βότανο το χρησιμοποιούμε στα πτηνά που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα και γενικά που έχουν κάποιο πρόβλημα με το αναπνευστικό του σύστημα. Βοήθα τα πτηνά να αποβάλουν τα εσωτερικά και εξωτερικά ακάραια καθώς έχει εντομοαποθητικές ικανότητες. Το αιθέριο  έλαιο τους το βάζουμε συνήθως μέσα στον ιονιστή για να δημιουργήσουμε ένα ευχαριστώ και καθαρό περιβάλλον στο birdroom μας

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ

Ο μαϊντανός είναι ένα κοινό στην καθημερινή μαγειρική μας βότανο, περιέχει βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, σίδηρο σε μεγάλο ποσοστό , μαγγάνιο και φώσφορο. Είναι πολύ καλό για την προστασία του ουροποιητικού συστήματος, έχει αντισηπτικές , τονωτικές ιδιότητες και δυναμώνει τον οργανισμό των πτηνών. Ακομα καθαρίζει το αναπνευστικό σύστημα των πτηνών

ALOE VERA

Είναι ένα γνωστό παγκοσμίως φυτό ως φυτό της <<αθανασίας>>, έχει ιαματικές ιδιότητες, πλούσιες δερματικές και θεραπευτικές χρήσεις. Ανήκει στην οικογένεια των κρίνων, υπάρχουν πάνω από 200 ποικιλίες αυτού του είδους. Περιέχει βιταμίνες Α, Ο, Ε, όλο το σύμπλεγμα της Β, Β1, Β2,Β3, Β6, Β12. Αμινοξέα πλούσια σε λυσίνη, θρεονίνη, κυστίνη, λευκίνη ,μεθιονίνη, αργινίνη, ασπαραγινικό οξύ, σερίνη, ιστιδίνη, προλίνη γλουταμινικό οξύ κ.α πρωτεΐνες , έλαια, και ένζυμα κρεατινική αμυλάση φωσφατάση λιπάση, αλανινάση,  βραδυκινάση.κ.α Μέταλλα Ασβέστιο, κάλιο σίδηρο, σελήνιο,  μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο. Ακόμα περιέχει στερόλες βητα-σητοστερόλη, λουπεόλη, μονοσκχαρίτες και πολυσακχαρίτες γαλακτόζη, μαγγόζη, γλυκόζη,ξυλόζη και β- καροτίνη, μηλικό οξύ κ.α Ο Ιπποκράτης μας μιλά για της θεραπευτικές του ιδιότητες του που ηταν γνωστές από την αρχαιότητα. Εκτός τα υπέρ πολύτιμα συστατικά της διαθέτει και αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές ιδιότητες, δημιουργεί ανοσία και τονώνει τον οργανισμό. Είναι λοιπόν ένα πολύτιμο εργαλείο για την εκτροφή μας καθώς μπορεί να έχουμε πολύπλευρα οφέλη από την χρησιμοποίηση  της στα πτηνά μας

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ-ΑΡΘΡΟΣΠΕΡΙΑ-SPIROYLINA

Πολύ το ονομάζουν το θαύμα της φύσης, είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, είναι μια πλήρης τροφή, περιέχει πρωτεΐνες έως και 70%, σάκχαρα 23 % και λιπίδια 7%. Βιταμίνες Β1, Β5, Β6, Β12 έως 6 φορές περισσότερες από αυτές που περιέχει το συκώτι. Βιταμίνη Ε 3 φορές περισσότερη από αυτή που περιέχει το φύτρο σιταριού, Βήτα καροτίνη 25 φορές παρά πάνω από αυτή που περιέχουν τα καρότα, αντιοξειδωτικά σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο και μεθειονίνη. Λιπαρά οξέα GLA, πολυσακχαρίτες, ωμέγα -6 , χλωροφύλλη κ.α  Το χρώμα της το οφείλει στην φυκοκυανίνη το κυανό, ενώ το πράσινο στην χλωροφύλλη. Έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση καθώς περιέχει πολυφαινόλες. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, δρα κατά των ιογενών λοιμώξεων. Είναι άλλο ένα πολύ σπουδαίο φυσικό συστατικό που χρησιμοποιείτε στην διατροφή των πτηνών μας τα τελευταία χρόνια. Στην χώρα μας παράγεται ίσως η καλύτερη ποιοτικά και θρεπτικά σπιρουλίνα στον κόσμο. Δεν πρέπει να δίνεται σε μεγάλες ποσότητες στα πτηνά μας διοτι μπορεί να τους δημιουργήσει διάρροια. Χορηγείται συνήθως μαζί με μαλακές τροφές όπως για παράδειγμα με την αυγοτροφή, βάζουμε μέσα σ’ ένα κιλό αυγοτροφής 5 γραμμάρια σπιρουλίν

ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο κοινά και συνηθισμένα βότανα στα σπίτια μας, έχει πλούσια αντιοξειδοτική δράση, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπολεμήσει τις ιογενής ασθένειες

ΕΛΙΑ-OLEA EYROPEA

Η ελιά και καθ’ επέκταση το λάδι, ηταν από τα αρχαία χρόνια ιερό για τους αρχαίους έλληνες, πηγή ζωής, έμπνευσης  και δημιουργίας. Το κλαδί της αγριελιάς αντιπροσώπευε την ειρήνη, ακόμα ηταν η μέγιστη τιμή για τους νικητές των ολυμπιακών αγώνων, το στεφάνι που τους φορούσαν από κλάδο ελιάς-κότινος ηταν το μέγιστο έπαθλο. Ήδη από την 4- 5ης χιλιετία π.χ έχουν ανακαλυφθεί ελαιοτριβεία σε όλο τον ελληνικό χώρο. Ο Όμηρος και ο Ιπποκράτης μας δίδουν χρήσιμες πληροφορίες γ’ αυτό. Η Ελλάδα παράγει το καλύτερο αγνότερο λαδί σε όλο τον κόσμο. Το παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό προϊόν με πολλές θρεπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Περιέχει λιπαρά οξέα, όπως το ελαικό οξύ σε ποσοστό 82% περίπου, που βοήθα στην καλή λειτουργία των εντέρων. Έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, περιέχει βιταμίνη Ε. Τα πτηνά και ειδικά η καρδερίνα φωλιάζει στα κλαδιά της, είναι ένα δέντρο στο οποίο φωλιάζει αλλά και τρέφεται από αυτό. Εάν παρατηρήσετε και εσείς θα δείτε την καρδερίνα να τρώει τα μικρά βλαστάρια της ελιάς καθώς και τους ανθούς της Άλλα μεγαλύτερα πτηνά όπως τα κοτσύφια, χονδρομύτες, ψαρόνια κ.α τρώνε και τους καρπούς της. Εκτός από φύλλα ελιάς εγώ χορηγώ στα πτηνά μου και λαδί ελιάς, ανακατεύω μέσα στην βασική τροφή τους μια κουταλιά λάδι της σούπας κοφτή ανά 1 κιλό τροφής. Θα δείτε ότι και η τροφή λάμπει καθαρίζεται αλλά και τα πτηνά σας μετά από λίγο καιρό να αποκτούν ένα γυαλιστερό και στιλπνό  φτέρωμα

ΤΟ ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι το προϊόν που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια, βότανα και κωνοφόρα δέντρα. Είναι γνωστό ήδη από την αρχαία Ελλάδα, έχουμε πολλές αναφορές από τον  Ιπποκράτη , τον Ησίοδο κ.α μιλούν με θαυμασμό για αυτό. Είναι η κυριότερη φυσική γλυκαντική ύλη. Το ελληνικό μέλι θεωρείται το πιο αγνό-βιολογικό και καλύτερο σε ποιότητα στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά είδη, εγώ χορηγώ στα πτηνά μου το θυμαρίσιο, το μέλι από αγκάθι και από νέκταρ λουλουδιών. Το μέλι χωρίζεται  σε δύο κατηγορίες, το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών-βοτάνων  (θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης κ.α Το μέλι που παράγεται από μελιτώματα, που παράγεται από εκκρίματα κοκκοειδών (εντόμων) που απομυζούν φυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μέλι του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών κωνοφόρων-φυτών Αποτελεί μια σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι τονωτικό. Αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι, ανακουφίζει από την αϋπνία, τη δυσκοιλιότητα, τους πονόλαιμους και γενικά συμβάλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Τα ιχνοστοιχεία που περιέχει έχουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και την θρέψη και είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων. Οι ευεργετικές ιδιότητες του δεν τελειώνουν εδώ: Το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Είναι χρήσιμο για τον καθαρισμό, την απολύμανση και την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Επίσης βοηθάει σημαντικά τον οργανισμό σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει.. Οι φυσικοί αντιβιοτικοί παράγοντες που περιέχει το μέλι προέρχονται είτε από τα φυτά, είτε από τον οργανισμό των μελισσών, γι’ αυτό χρησιμοποιείται στην φαρμακοβιομηχανία.   Περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνες, ορμόνες, σάκχαρα, ένζυμα. Το χορηγώ στα πτηνά μου ως εξής: βάζω μέσα σε μικρές ταΐστρες μια μικρή ποσότητα. Τα πτηνά το λατρεύουν θα τα δείτε ότι θα πάνε αμέσως να γλείψουν με μανία το μικρό πλαστικό δοχείο με το μέλι. Το χρησιμοποιώ μέσα στην αυγοτροφή που παρασκευάζω για τα πτηνά μου , αναμειγνύω με κάθε κιλό αυτοτροφής μια κουταλιά του γλυκού μέλι. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται και πιο μαλακιά η αυγοτροφή μας αλλά και πιο γλυκιά. Τέλος ένας άλλο τρόπος είναι να κατασκευάσετε παστέλια μόνοι σας. Σας παραθέτω τον τρόπο που παρασκευάζω τα παστέλια για τα πτηνά μου

ΠΑΣΤΕΛΙ

Το παστέλι θεωρείται από την εποχή του Ηροδότου γλύκισμα τονωτικό, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλλιο και πολύ πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνησίου, σιδήρου και φωσφόρου. Στην πραγματικότητα περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το  γάλα, το τυρί και τα καρύδια. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε και άλλων βιταμινών και περιέχει αρκετές θερμίδες. περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα και υδατανθράκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα επικρατούν το λινελαϊκό και το λινολενικό. Επομένως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αρκετά

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕΙΣ

1 κιλό μέλι θυμαρίσιο η από αγκάθι

250 γραμμάρια σουσάμι

1 κιλό σπόροι υγείας (σπόροι από δέντρα και φυτά του δάσους) η κελαιδίνη

Ξύσμα  από  την φλούδα πορτοκαλιού (2)  η από λεμόνι, καθώς και τον χυμό τους.

Ελαιόλαδο η αμυγδαλόλαδο

30 γραμμάρια γλυκάνισο

Ξυλάκια για σουβλάκια

Βήμα 1    Ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα το μέλι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά, σε 120 βαθμούς, ξαφρίζουμε το μέλι μόλις αρχίζει να βράζει.

Βήμα 2 Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το σουσάμι και τους σπόρους υγείας και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να κάνει φουσκάλες, ρίχνουμε και το ξύσμα του πορτοκαλιού και την γλυκάνισο, έπειτα τον χυμό από τα πορτοκάλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. σε θερμοκρασία 130-140 βαθμών. Προσοχή δεν αφήνουμε να κολλήσει το μείγμα μας

Βήμα 3   Για να διαπιστώσουμε ότι το μείγμα μας είναι έτοιμο ρίχνουμε λίγο μέσα σε ένα πιάτο, εάν δεν ξεκολλάει τότε το μείγμα δεν είναι έτοιμο και το αφήνουμε λίγο ακομα πάνω στην φωτιά. Εάν ξεκολλάει και χωρίζεται  τότε είναι έτοιμο, άλλη μέθοδος είναι να ρίξουμε λίγο από το μείγμα μας μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, εάν δεν διαλυθεί αμέσως και σχηματίσει μια μικρή μπαλίτσα τότε το παστέλι είναι έτοιμο

Βήμα 4   Πρέπει να βάλουμε μέσα  σε ένα τετράγωνο ταψί στον πάτο του ένα μάρμαρο, κατόπιν λαδώνουμε την μαρμάρινη επιφάνεια με ελαιόλαδο η αμυγδαλόλαδο και ρίχνουμε πάνω το μείγμα  Εγώ κατασκευάζω καλούπια 2 εκατοστών πάχους, ρίχνω εκεί μετά το μείγμα και περνώ μέσα τους ξυλάκια από σουβλάκια για να τα κρεμάω στα κλουβιά. Καθώς κρυώνει το μείγμα το μορφοποιούμε όπως επιθυμούμε

Βήμα 5   Εάν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε αυτήν την διαδικασία ρίχνουμε το μείγμα απλά πάνω σε μια μαρμάρινη επιφάνεια. Το μείγμα πρέπει να έχει πάχος γύρω στα 2 εκατοστά, το αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει λίγο όχι τελείως το χαράζουμε και μετά το κόβουμε σε κομμάτια και το μορφοποιούμε

.

Το παστέλι για τα πτηνά μας είναι έτοιμο για βρώση, δίνουμε στα πτηνά μας και το υπόλοιπο το μπορούμε να το αποθηκεύσουμε αφού δεν χαλάει για αρκετά μεγάλο διάστημα

Η ΓΥΡΗ

Η γύρη είναι ένα προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια η σκόνη που παράγουν τα αρσενικά λουλούδια στο σπέρμα τους. Οι μέλισσες συμβάλλουν στην επικονίαση μεταφέροντας την γύρη από ανθός σε άνθος. Στην αρχαία Ελλάδα ήδη είχαν ασχοληθεί μαζί της, ο σπουδαίος Αριστοτέλης είχε καταγράψει και ονομάσει την γύρη ως κήρινθους. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες και βιταμίνες . Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη γνωστή ως βιταμίνη R, έχει όλα τα  απαραίτητα αμινοξέα και ορμόνες. Η γύρη περιέχει γουαδοτρόπες ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες. Περιέχει ένζυμα, ωμέγα 3, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες. Η γύρη ενισχύει  το ανοσοποιητικό σύστημα τον πτηνών μας γι ‘αυτό είναι ωφέλιμο να την χορηγούμε και σε άρρωστα πτηνά. Στην αναπαραγωγική περίοδο η χρήση της επιβάλλεται διοτι βοηθά τα αρσενικά πτηνά να είναι περισσότερο γόνιμα καθώς αυξάνει το σπέρμα. Τα πτηνά μας επομένως παράγουν περισσότερο γόνιμο σπέρμα, τα αυγά των θηλυκών είναι γονιμοποιημένα σε μεγαλύτερο ποσοστό.  Ακομα βοηθά πάρα πολύ στην περίοδο της αλλαγής φτερώματος καθώς συμβάλει στην απόκτηση λαμπερού και στιλπνού  φτερώματος

ΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ SESAMUM INDICUM L

Υπάρχουν πολλά είδη σουσαμιού, το φυτό αυτό έχει ορισμένα υποείδη, όπως το λευκό και το μαύρο που διαφέρουν σε μέγεθος και σε χρώμα. Το σουσάμι είναι μονοετές φυτό ύψους 1 μ. με λευκά ή ερυθρά άνθη που καλλιεργείται από την αρχαιότητα για τους σπόρους του. Αναφορές σε πολλά αρχαία κείμενα μας δηλώνουν ότι το σουσάμι το καλλιεργούσαν κυρίως στην αρχαία Ελλάδα. Οι σπόροι τους του περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο και σίδηρο. Οι  πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες είναι τα κύρια συστατικά του σησαμιού. Η υψηλή ενέργεια που παρέχει το σησάμι, οφείλεται κυρίως στο έλαιο του. Σε σχέση με τα μέταλλα, το σησάμι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο, σε αντίθεση με το ρύζι και το σιτάλευρο, τα οποία είναι φτωχές πηγές των μετάλλων αυτών.
Το σησάμι είναι τροφή υψηλής ενεργειακής αξίας. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που αποτελούν τον κύριο όγκο των λιπαρών οξέων στο σησαμέλαιο (80%) είναι το ελαϊκό και το λινελαϊκό οξύ, ενώ μικρές είναι οι ποσότητες του παλμιτικού και στεατικού και σε ίχνη μόνο απαντάται το λινολενικό. Το σησαμέλαιο, σε σύγκριση με το σογιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, περιέχει περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε ίδιο ποσοστό τόσο στο σησαμέλαιο όσο και στο σογιέλαιο, ενώ το αραβοσιτέλαιο περιέχει ελαφρώς μικρότερη ποσότητα.
Το σησάμι περιέχει περίπου 20% πρωτεΐνη, πλούσια σε θειούχα αμινοξέα. Η ανάλυση των αμινοξέων του σησαμιού αποδεικνύει ότι συνδυαζόμενο με τροφές πλούσιες σε λυσίνη, το σησάμι αποτελεί ένα τρόφιμο πολύ υψηλής πρωτεϊνικής αξίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα όσπρια είναι γενικά πλούσια σε λυσίνη, αλλά ελλειμματικά σε θειούχα αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη και η κυστίνη. Συνδυασμός λοιπόν οσπρίων με σησάμι ή προϊόντα σησαμιού, αυξάνει τη διαιτητική αξία της συνολικής πρωτεΐνης. Το σησάμι περιέχει 18-20% υδατάνθρακες. Περιέχει ελάχιστη ποσότητα γλυκόζης και φρουκτόζης, ενώ το άμυλο απουσιάζει. Οι περισσότεροι υδατάνθρακες βρίσκονται υπό τη μορφή διαιτητικών ινών, οι οποίες δεν μπορούν να διασπαστούν από τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά θεωρούνται απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Το σησάμι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως Β1, Β2, Ε, Νιασίνη κ.α. Αν και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια, μόνο πρόσφατα η έκφραση “αντιοξειδωτικές βιταμίνες” διαδόθηκε ανάμεσα σε όσους ενδιαφέρονται για την υγεία τους. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της βαθύτερης κατανόησης της σημασίας των ελευθέρων ριζών για τα βιολογικά συστήματα και τις ασθένειες. Η βιταμίνη Ε, μια απαραίτητη λιποδιαλυτή βιταμίνη, περιλαμβάνει οκτώ φυσικές ουσίες, που ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες, τις τοκοφερόλες και τις τοκοτριενόλες. Τα λαχανικά και τα σπορέλαια, συμπεριλαμβανομένου του σησαμελαίου, αποτελούν τις κύριες πηγές τοκοφερολών. Το σησάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο όπως και σε φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Οι λιγνάνες είναι χημικές ενώσεις μικρού μοριακού βάρους οι οποίες περιέχουν φαινυλοπροπάνιο. Στο σουσάμι περιέχονται φαινολικές ενώσεις, ποσότητες χαρακτηριστικών λιγνανών, όπως η σεσαμίνη και η σεσαμολίνη. Πρόσφατα, νέες λιγνάνες ανακαλύφθηκαν στο σησάμι με σημαντικές αντιοξειδωτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να συμπεριλάβουμε στο καθημερινό σιτηρέσιο των πτηνών μας  σπόρους σουσαμιού, προσοχή δεν πρέπει να ξεπερνούν το 3-5 % τις καθημερινής διατροφής τους

Ένα ωραίο άρθρο του : http://canary.pblogs.gr/358981.html

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *