Πεινάς? Φάε μια χελιδονοσουπα!!!
Ένα από τα πιο σπάνια φαγητά αλλά και ένα έδεσμα που έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση τόσο στην Κίνα όσο και στην Αμερική. Η σούπα από φωλιές πετροχελίδονων είναι γνωστή και ως το “Χαβιάρι της Ανατολής” και παρασκευάζεται στη χώρα πάνω από 400 χρόνια.
Βασικό συστατικό είναι -τι άλλο;- οι φωλιές που κατασκευάζουν τα πετροχελίδονα στις σπηλιές της νοτιο-ανατολικής Κίνας, και πιο συγκεκριμένα αυτά που ανήκουν στις οικογένειες Aerodramus fuciphagus και Aerodramus maximus, λευκά και μαύρα χελιδόνια.
Οι περισσότερες φωλιές χτίζονται από το αρσενικό πτηνό, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, σε ένα χρονικό διάστημα 35 ημερών, και περιέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου, σιδήρου, καλίου και μαγνησίου, συστατικά τα οποία προέρχονται από το σάλιο των πτηνών.
Το χρώμα τους ποικίλλει από ανοιχτό λευκό σε σκούρο κόκκινο (σπανιότερα), γεγονός που εξαρτάται από το είδος των χελιδονιών αλλά και από το σημείο που έχουν κατασκευαστεί οι φωλιές, παράκτιο ή ηπειρωτικό.
Στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη υπάρχουν “συλλέκτες” φωλιών, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους προσεγγίζουν απότομα βράχια και ψηλές κορυφές προκειμένου να συλλέξουν φωλιές.
Μετά τη συλλογή και τον καθαρισμό τους, οι φωλιές διαλύονται σε νερό, δημιουργώντας μια σούπα με ζελατινώδη υφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού, αυξάνοντας τη λίμπιντο, βελτιώνοντας την πέψη, ανακουφίζοντας από το άσθμα και προσφέροντας ένα συνολικό όφελος στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Στο Χονγκ Κονγκ, ένα μπολ κοστίζει περίπου 30 δολάρια, ενώ η τιμή του κιλού για τις φωλιές κυμαίνεται από 2.000 (οι ανοιχτόχρωμες) έως 10.000 δολάρια για τις φωλιές κόκκινου χρώματος, με το Χονγκ Κονγκ και τις ΗΠΑ να είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς φωλιών.
Όσο για τη γεύση; Αυτή εξαρτάται από τον τόπο προέλευσης των φωλιών: Αυτές που προέρχονται από σπηλιές κοντά στη θάλασσα έχουν πιο έντονη γεύση σε σχέση με όσες συλλέγονται στις ηπειρωτικές περιοχές, που αποτελούν και την πιο light εκδοχή της σούπας!