Μπορώ να δώσω τροφή για άγρια στα καναρίνια μου?? Συχνός προβληματισμός…
Σε πολλές συζητήσεις στις ομάδες τίθεται το ερώτημα: μπορώ να δώσω τροφή από άγρια στα καναρίνια μου???!!
Μία τροφή για καναρίνια (ενδεικτικα αυτή που βάζω) αποτελείται από:
Κεχρί 65%, νίζερ 15%, καναβούρι 5% λινάρι 5%, ξεφλουδισμένη βρώμη 5%, αγριόσποροι 5%
Μία μέτρια τροφή για ιθαγενή (ενδεικτικά) περιλαμβάνει:
Κεχρί 34%, λινάρι 11%, νίζερ 14,5%, ξεφλουδισμένη βρώμη 10%, καναβούρι 8%, καρντί 2%, άσπρο βόρι 2,5%, κίτρινο βόρι 2,5%, γιαπωνέζικο βόρι 1%, γλυκάνισο, μπλε παπαρούνα 1%,φαγόπυρο 2,5%, σπόρος σπανακιού 2%,σπόρος καρότου 1%, σπόρος χλόης 6%, ραδίκι 1%, σπόρος τριφυλλιού 1%
Πολλές έχουν και Κια – ηλιόσπορο κτλ.
Με μία πρόχειρη ματιά διαπιστώνουμε ότι από άποψη ποικιλίας υπερτερεί των ιθαγενών.
Αν δούμε από θέμα διατροφικής αξίας όσον αφορά την πρωτεϊνη και τους υδατάνθρακες και τα δύο μίγματα είναι 75-80% υδατάνθρακες και 20-25% πρωτεΐνη.
Οι σπόροι των ιθαγενών είναι σαν συνδιασμός πιο πλούσιος σε βιταμίνες, ωμέγα λιπαρά και άλλα στοιχεία αλλά είναι και πιο παχυντικοι.
Τι θα μπορούσε να προβληματίσει τα καναρίνια αυτό το μίγμα??
Τα τελευταία 2-3 χρόνια ταιζω πολλές θηλυκές καναρες (οι οποίες βρίσκονται σε κλούβα 3*3 μόνιμα με καρδερίνες ) με την παραπάνω τροφή για άγρια και δεν υπολείπονται υγείας από τα υπόλοιπα καναρίνια που τρώνε το δικό τους μίγμα.
Εχει ειπωθεί ότι δεν την τρώνε, δεν μπορούν να την χωνέψουν, είναι πολύ μικροί οι σπόροι κτλ.
Η διάφορα είναι στην τιμή της τροφής (των καναρινιων είναι πιο οικονομική), ότι το μίγμα για ιθαγενή δεν μπαίνει σε αποφλοιωτή διότι έχει πολλούς ελαφριους και μικρούς σπόρους και μπορεί να πεταχτούν ως φλουδια και ότι εχει αρκετούς λιπαρους σπόρους.
Ένα θετικό είναι ότι αν μάθουμε κάποιες καναρες να τρώνε όλα τα σπόρια για καρδερίνες θα μπορέσουν να γίνουν καλές παραμάνες για άγρια αφού θα ταισουν με όλα τα σπόρια…
Ή αλήθεια είναι ότι αν την δίνουμε σε καναρίνια σε μικρά κλουβιά πιθανόν να έχουμε μετά να αντιμετωπίσουμε παχυσαρκία.
Σε μεγάλες κλούβες δεν υπάρχει θέμα παχυσαρκίας να μας ανησυχεί διότι τα πουλιά έχουν καύσεις αφού πετάνε σε μεγάλους χώρους, με λίγα λόγια γυμνάζονται.
Από εκεί και πέρα στην δικια μας κρίση είναι τι τροφή θα χορηγείται στα πουλιά μας και για ποιο λογο.