Παθήσεις των ματιών στα πουλιά.

Παθήσεις των ματιών στα πουλιά.

Τα πουλιά μπορούν να υποφέρουν από πολλές διαφορετικές παθήσεις των ματιών είτε από τραυματισμό είτε από μια μόλυνση στην περιοχή. Εάν το πουλί σας έχει ένα πρόβλημα στα μάτια, θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψιν σας…

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο

Ενώ τα προβλήματα ματιών είναι επώδυνα, δεν είναι συνήθως θανατηφόρα. Η αμέλεια όμως  μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο. Μικρά προβλήματα μπορούν να γίνουν μεγάλα προβλήματα οπότε θα πρέπει το γρηγορότερο δυνατόν να το πάτε στον κτηνίατρο.

Επιπεφυκίτιδα

Επιπεφυκίτιδα, μια κοινή διαταραχή του ματιού, συνήθως προκαλείται από βακτήρια και μπορεί να ταυτοποιηθεί ως κόκκινα και πρησμένα βλέφαρα, και μπορεί να οδηγήσει σε φωτοευαισθησία. Είναι επίσης ένα σύμπτωμα πολλών άλλων ιατρικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ραγοειδίτιδα

Η ραγοειδίτιδα προκαλεί φλεγμονή των εσωτερικών τμημάτων του ματιού. Ωστόσο,συνήθως συνδέεται με συμπτώματα άλλων εσωτερικών ασθενειών στο πουλί. Πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα για να αποφευχθεί ο καταρράκτης.

Καταρράκτης

Καταρράκτης μπορεί να αναπτυχθεί στο μάτι του πουλιού, όταν υπάρχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε, μόλυνση εγκεφαλομυελίτιδας, ή ακόμη και από τη συνεχή έκθεση σε τεχνητό φωτισμό.

Νόσος του Marek

Μόλυνση από

  • Αναπνευστική οδό
  • Μακροφάγα
  • Σπλήνα
  • Θύλακο του Fabricius

Συμπτώματα

Χρόνος επώασης 3 –9 εβδομάδες – Εμφάνιση σε πτηνά ηλικίας 12–24 εβδομάδων ( αλλά και σε μικρότερα ή μεγαλύτερα πτηνά ) – Εμφανίζεται με Κλασική και Οξεία μορφή – Βιβλιογραφικά αναφέρονται και οι μορφές : Υπεροξεία, Παραλυτική, Αναιμική κ Λεύκωσης

Κλασική Μορφή

Νευρικά Συμπτώματα : Παραλύσεις άκρων, Στρεψαυχενισμός , Αναπνευστικά – Άλλα : Αποχρωματισμός ίριδας, Σμίκρυνση κόρης – Θνησιμότητα 1-10%

Οξεία Μορφή

Κατάπτωση – Ξαφνικοί θάνατοι – Θνησιμότητα 10-30% (έως 80%) – Οι θάνατοι παρατηρούνται μαζικά ή σταθερά επί μακρό διάστημα

Άλλες Μορφές

Υπεροξεία (Ξαφν. θάνατοι νεοσσών 5-6 εβδ.) – Αναιμική (Κοτόπουλα ηλικίας 3-6 εβδ.) – Παραλυτική (Πουλάδες ηλικίας 12-18 εβδ.) – Λεύκωσης δέρματος ( Κοτόπουλα Βroiler)

Πρόληψη

Εμβολιασμός ( ζωντανά εμβόλια με στελέχη των 3 οροτύπων – υποδόρια χορήγηση )

Υγειονομικά μέτρα ( απομόνωση νεαρών πτηνών, μονοεκτροφή, απολυμάνσεις θαλάμων ).

(Περισσότερα www.diagnovet.gr)

Ευλογιά

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά;

Ευλογιά μεταδίδεται με την κατάποση ή την εισπνοή του ιού. Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, και τα κρούσματα είναι πιο συχνά στα πουλιά που στεγάζονται σε εξωτερικά κλουβιά ή εκτροφεία. Ο ιός μπορεί επίσης να εισέλθει μέσω μιας προϋπάρχουσας πληγής ή ανοικτή πληγή. Η περίοδος επώασης είναι πέντε έως δέκα ημέρες.

Ανάπτυξη κονδύλων στις γυμνές περιοχές του πουλιού, πόδια, ρουθούνια, ράμφος, και γύρω από τα μάτια. Εξελίσσονται σε φλύκταινες που σπάζουν και μπορούν να μολυνθούν με βακτήρια ή μύκητες. Αν μολυνθουν τα μάτια ,έχουμε κοκκινισμένα βλέφαρα,  φλεγμονή του κερατοειδούς, καταρράκτης και μπορεί να συμβεί συρρίκνωση του ματιού. Ορισμένες βλάβες μπορούν να είναι πολύ μεγάλες και μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 6 εβδομάδες ή περισσότερο.

Επιπεφυκίτιδα είναι συχνά το πρώτο σημάδι της νόσου. Στη συνέχεια, γκρι προς το καφέ βλάβες αναπτύσσονται στο εσωτερικό του στόματος, στη γλώσσα, και μπορεί να εκτείνεται προς το κάτω μέρος στο οισοφάγο . Το πουλί μπορεί να έχει δυσκολία στο φαγητό και στο νερό. Βλάβες μπορεί να σχηματιστούν πάνω και γύρω από τα μάτια, προκαλώντας μερικές φορές σοβαρά έλκη του κερατοειδούς και μόνιμη βλάβη στον οφθαλμό.

Τα σημάδια γενικά εμφανίζονται ξαφνικά και επηρεάζει συνήθως πολλά ζωτικά όργανα του πουλιού. Το πουλί μπορεί να δείξει πολλαπλά σημάδια της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων ανόρθωση στα φτερά, απώλεια της όρεξης, και λήθαργο. Αναπτύσσουν πνευμονία, με αποτέλεσμα το αδυνάτισμα και πολλά πεθαίνουν μέσα σε 2 έως 3 ημέρες.

Πώς αντιμετωπίζεται η μόλυνση από ευλογιά;

Δεν υπάρχουν φάρμακα που θα σκοτώσει τον ιό, έτσι η θεραπεία περιλαμβάνει την υποστηρικτική φροντίδα για να βοηθήσει το πουλί να ανακάμψει. Η βιταμίνη Α μπορεί να χορηγηθεί σε παπαγάλους για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και βλεννογόνου του στόματος και του οισοφάγου. Αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ή τη θεραπεία τυχόν δευτερογενείς λοιμώξεων. Τις  κρούστες γύρω από τα μάτια μπορούν να μαλακώσουν με υγρές κομπρέσες. Μην επιχειρήσετε να αφαιρέσετε τις κρούστες. Οι οφθαλμικές αλοιφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν επηρεαστούν τα μάτια.

Πώς μπορεί να προληφθεί η μόλυνση από ευλογιά;

Για την αποφυγή μολυνσης απο ευλογιά:

  • Εξαφανίστε τα κουνούπια.
  • Χρησιμοποιήστε το εμβόλιο της ευλογιάς που διατίθεται για τα συγκεκριμένα είδη, π.χ., περιστέρια, περιστέρια, καναρίνια, ή ψιττακοειδή, για να εμβολιάσετε τα υγιή πουλιά.
  • Απομονώστε τα προσβεβλημένα πουλιά. Πάντα να ταΐζετε πρώτα τα υγιή πουλιά πριν από τα άρρωστα . Πλύνετε τα χέρια σας καλά μετά απο τα άρρωστα πτηνά.
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό εξοπλισμό για το τάισμα με το χέρι για κάθε πουλί. Καθαριότητα και απολύμανση κλουβιών και σκευών τροφής – νερού. Κατάλληλα απολυμαντικά περιλαμβάνουν 1 % υδροξείδιο του καλίου (ΚΟΗ), 2% υδροξείδιο του νατρίου (ΝαΟΗ), και 5% φαινόλη.
  • Προστατεύστε τα πουλιά από πληγές, διότι ο ιός της ευλογιάς μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω ενός ανοίγματος στο δέρμα ή ανοιχτή πληγή.

Πληροφορίες

http://www.petmd.com/bird/conditions/eyes/c_bd_Eye_Disorders

Δείτε επίσης...

Μία σκέψη στο “Παθήσεις των ματιών στα πουλιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *