Επιλογή και καθαριότητα κλουβιού.
Η επιλογή του κλουβιού που θα βάλουμε το πτηνό μας είναι πολύ σημαντικό θέμα. Οι διαστάσεις, το είδος του κλουβιού, το σχήμα και το υλικό είναι παράγοντες που πρέπει να τους έχουμε υπόψιν.
Για πουλιά στρουθιόμορφα όπως είναι το καναρίνι – καρδερίνα – λούγαρο – φλώρος κτλ καλό είναι να προμηθευτούμε ένα ευρύχωρο κλουβί περίπου 35cm(μήκος)Χ30cm(βάθος)Χ35cm(ύψος).
Το υλικό του κλουβιού μπορεί να είναι σιδερένιο είτε ξύλινο.
Τα ξύλινα κλουβιά προτιμούνται από πολλούς λόγο φινέτσας αλλά θέλει προσοχή στο θέμα της καθαριότητας διότι στο ξύλο είναι εύκολο να φωλιάσουν ψείρες – ακάρεα και γενικά πολλοί βλαβεροί για τα πουλιά μικροοργανισμοί.
Οι πατήθρες (κλαδάκια) που θα βάλουμε μέσα θα πρέπει να είναι στις δύο άκρες του κλουβιού και σε απόσταση τέτοια ώστε να μην τραυματίζει την ουρά του κατά την κίνηση και να μπορεί να κάνει το πουλί ότι κάνει και στην φύση να πετάει (όσο γίνεται μέσα στο κλουβί…). Πολλοί τις βάζουν μία χαμηλά και μία σε πιο ψηλό σημείο. Έχω διαπιστώσει ότι πχ. η καρδερίνα θέλει και τις δυο πατήθρες σε ψηλό σημείο στις δυο άκρες.
Πάντως όπως και να έχει , μην ξεχνάμε γυμνασμένα φτερά σημαίνει γυμνασμένο πουλί δηλαδή υγιή πουλί..
Καλό θα είναι στον πάτο να έχει συρμάτινο πλέγμα και σε απόσταση ώστε να μην μπορεί να έρθει σε επαφή με τις κουτσουλιές του. Σαν υπόστρωμα μπορούμε να βάλουμε άμμο, ροκανίδι (πριονίδι), χαρτί, ζεόλιθος. Τα τρία πρώτα είναι τα πιο οικονομικά και ο ζεόλιθος το πιο απορροφητικό αλλά και με μεγαλύτερο κόστος. Αν χρησιμοποιούμε άμμο – πριονίδι θα πρέπει να είναι επεξεργασμένα δηλ. υλικά για γάτες – κουνέλια (αυτό κάνω εγώ τα τελευταία 5 χρόνια στα περισσότερα κλουβιά μου) . Με το χαρτί θα πρέπει να προσέξουμε να μην έχει την δυνατότητα να το τρώνε (ιδικά αν είναι με χρώμα) διότι η μπογιά τις περισσότερες φορές είναι τοξική. Αλλαγή στο χαρτί κάθε μέρα και στο πριονίδι – άμμο κάθε τρεις μέρες. Ο ζεόλιθος μπορεί να κρατήσει και εβδομάδα (πάντα ανάλογα με την ποσότητα και το πλήθος των πουλιών).
Η καλύτερη ποτίστρα είναι με κενό αέρος διότι δεν μπορεί εύκολα το πουλί να λερώσει το νερό.Μην ξεχνάμε οτι και ένα σπόρι να βάλει μέσα στο νερό για να το μουλιάσει, μπορεί σε πολύ σύντομο διάστημα να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί στο νερό..
Καθαριότητα.
Πιστή καθημερινή αλλαγή νερού για τον λόγο που είπαμε παραπάνω και αν οι πατήθρες είναι λερωμένες πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι.
Μια φορά την εβδομάδα γενική καθαριότητα. Αν υπάρχει η δυνατότητα να βάλουμε προσωρινά το πουλί σε άλλο κλουβί, τότε καλό πλύσιμο με σαπούνι (για τα πιάτα) και ζεστό νερό όλο το κλουβί και τα σκεύη και καλό ξέπλημα. Αν δεν μπορούμε να βάλουμε το πουλί σε άλλο κλουβί τότε με ένα πανί και με ξεστό νερό με ξύδι (αναλογία 3 νερό – 1 ξύδι) και κατά προτίμηση μηλόξυδο και ήρεμες κινήσεις καθαρίζουμε τα κάγκελα πρώτα εξωτερικά και μετά εσωτερικά. Ένα – ένα τα κλαδιά και τα σκεύη τροφής – νερού τα βγάζουμε και τα πλένουμε εναλλάξ.
Πολλοί χρησιμοποιούν χλωρίνη.
Λόγο της έντονης μυρωδιάς (μπορεί να προκαλέσει στρες και μερικές φόρες αναπνευστικά) καλό είναι να χρησιμοποιείται σε κλουβιά που πρόκειται να αποθηκεύσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε κλουβιά που είχαμε ασθενή πουλιά για καλύτερη καθαριότητα. Αν παρόλα αυτά νιώθουμε ότι θέλουμε το κάτι παραπάνω, επιπλέον μετά το σαπούνι και με μείγμα νερό – ξύδι.
Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ήλιος!!! Ένα 20 λεπτό στον ήλιο και μια μπανιέρα με νερό και 2 σταγόνες μυλόξυδο στο νερό και παρακολουθήστε το να φροντίσει για την ατομική του υγιεινή!!