Φάρμα για μύγες κερδίζει βραβείο καινοτομίας του ΟΗΕ!
Η πρώτη «βιομηχανική εγκατάσταση εκτροφής μυγών», στην οποία οι προνύμφες των εντόμων αναλαμβάνουν να μετατρέψουν κάθε είδους οργανικά απόβλητα σε ζωοτροφές, κέρδισε τα 100.000 δολάρια ενός βραβείου καινοτομίας που απονέμεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Στην ασυνήθιστη φάρμα του Στέλενμπος στη Νότιο Αφρική, εκατομμύρια αβγά από μύγες αφήνονται να εκκολαφθούν πάνω σε υπολείμματα τροφίμων, κόπρανα ζώων, ακόμα και σε αίμα και σπλάχνα που καταφθάνουν από σφαγεία.
Αφού μεγαλώσουν, οι προνύμφες συλλέγονται, αποξηραίνονται και μετατρέπονται σε ζωοτροφές, οι οποίες έχουν μάλιστα παρόμοια σύσταση με τα λεγόμενα ιχθυάλευρα που προέρχονται από άχρηστα ψάρια.
Η ημερήσια παραγωγή προνυμφών, ιδιαίτερα πλούσιων σε πρωτεΐνη, φτάνει τους 28,5 τόνους την ημέρα,
«Δημιουργήσαμε την πρώτη βιομηχανική επιχείρηση εκτροφής μυγών» υπερηφανεύεται ο Τζέισον Ντριού της εταιρείας AgriProtein Technologies που δημιούργησε τη φάρμα.
Ήδη, πάντως, οι μύγες του είδους Hermetia illucens χρησιμοποιούνται από αρκετούς χομπίστες της οικιακής κομποστοποίησης: οι προνύμφες καταναλώνουν τα οργανικά απορρίμματα και συλλέγονται για να χρησιμοποιηθούν ως τροφή για κατοικίδια.
Στο εργοστάσιο της AgriProtein, ωστόσο, κάθε διαφορετικό είδος οργανικής ύλης ταΐζεται στο αντίστοιχο είδος μύγας: άλλες τρέφονται κυρίως με περιττώματα, άλλες με σάπιο κρέας και άλλες με φυτικά υπολείμματα.
«Αυτός είναι ο λόγος που η φύση εφηύρε τις μύγες: για να ανακυκλώνουν τις πρωτεΐνες» σχολίασε ο Τζέισιν Ντριού της εταιρείας.
Όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένα κιλό αβγά μύγας μπορούν να δώσουν 380 κιλά προνύμφης σε διάστημα μόλις 72 ωρών.
Η AgriProtein κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας για την Αφρική, ύψους 100.000 δολαρίων, το οποίο απονέμεται από την Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αφρική και το Ίδρυμα Αφρικανικής Καινοτομίας.
Πληροφορίες από:
” in.gr”