Το ξέρουμε το φανέτο?

Το ξέρουμε το φανέτο?

Επιστημονική Ονομασία: Linaria cannabina
Κατανομή:Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, την Τουρκία και την Ασία.
Διατροφή:Ποικιλία σπόρων και φύτρες από άγρια χόρτα, έντομα, σκουλήκια, μελίγκρες κτλ.Με σπόρους λουλουδιών και θάμνων. Τρώει επίσης φρούτα. Συλλέγει την τροφή του στο έδαφος σε μέρη με χαμηλή βλάστηση, κάνοντας μικρά άλματα για να μετακινείται.
Μήκος: 14 εκατοστά.
Βιότοπος: Ορεινές αλλά και σε παράκτιες περιοχές. Προτιμά να φωλιάζει σε πυκνούς θάμνους με φρύγανα και ρείκια και σε ανοιχτά τοπία με αγκαθωτούς θάμνους και κέδρους.
Χαρακτηριστικά – Συμπεριφορά:Κοινωνικό πουλί. Γενικά είναι δραστήριο πουλί, γεμάτο ενέργεια. Πετάγεται απότομα, πεταρίζει και ξανακάθεται.
Αναπαραγωγή:Γεννά 4-6 αυγά τα οποία επωάζει για 13-14 μέρες.
Διάκριση Φύλου:Χαρακτηριστικό του αρσενικού είναι το κόκκινο χρώμα στο στήθος και το μέτωπο, το οποίο κατά την αναπαραγωγική περίοδο είναι πιο έντονο.
Το θηλυκό έχει γκριζοκάστανο σβέρκο, γραμμωτό στήθος και κορώνα, ενώ απουσιάζει εντελώς το κόκκινο από το φτέρωμά του.
Στην αιχμαλωσία πολλά αρσενικά χάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το κόκκινο χρώμα.
Θηρευτές: Οι κυριότεροι θηρευτές της φωλιάς του φανέτου είναι τα αρπακτικά πτηνά, ιδιαίτερα οι Κορακίδες (κίσσες και καρακάξες), πιο σπάνια κάποια θηλαστικά, όπως γάτες, μουστελίδες και τρωκτικά.
Άλλες Ονομασίες: Στον ελλαδικό χώρο απαντά και με τις ονομασίες: Κιόρι, Σκαθάρι, Φανέτα, Φαγανέλι ενώ στην Κύπρο είναι γνωστό ως Τσακροσγάρτιλο.

Πληροφορίες από:

https://en.wikipedia.org/
https://petbirds.gr/

Δείτε πληροφορίες για όλα τα πουλιά με εφαρμογή από το κινητό σας.

Είναι διαθέσιμη στο google store και μπορείτε να μεταβείτε είτε αναζητώντας την σαν Ωδικά Πουλιά είτε πιο εύκολα πατώντας το link: Google Store/ Ωδικά Πουλιά

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *