Θρεπτική αξία της Σπιρουλίνας.
Η σπιρουλίνα είναι ένα απλό, μονοκύτταρο, μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινου-γαλαζωπού χρώματος με την επιστημονική ονομασία Arthrospira platensis. Κάτω από το μικροσκόπιο, η σπιρουλίνα φαίνεται σαν μια σπείρα με μακριά και λεπτά νήματα.
Θεωρείται ως το πλέον θρεπτικό και πλήρες συμπλήρωμα διατροφής.
Είναι πλούσια πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών (50-70% σε σύγκριση με αυγά σκόνη που έχουν 47%), των σύνθετων υδατανθράκων, του σιδήρου και των βιταμινών Α, Κ και Β. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή (όπως η β-καροτίνη και η κίτρινη ξανθοφύλλη που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες) καθώς και σε χλωροφύλλη, λιπώδη, νουκλεϊκά οξέα, λιπίδια (πχ γ-λινολενικό οξύ δηλαδή ω6 λιπάρα) κτλ.
Έχει αντιμικροβιακές , αντί-ιικές ιδιότητες (θειικός πολυσακχαρίτης σπειρουλάνη), υποστηρίζει την ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας (προβιοτικό) και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε φυτικές χρωστικές ουσίες:
- χλωροφύλλη (πράσινο)
- φικοκυανίνη (μπλε)
- ξανθοφύλλη (κίτρινο)
- καροτίνη (πορτοκαλί)
Με την χορήγησή της έχουμε πιο έντονα και καθαρά χρώματα .
Δοσολογία: Μια κουταλιά του γλυκού(15-20 γραμμάρια) σε 1kg μαλακή τροφή καθημερινά.