Σιταρήθρα (Alauda arvensis).

Σιταρήθρα (Alauda arvensis).

Καστανόξανθο πουλί της οικογενείας των Κορυδαλιδών, μικρό σε μέγεθος, με άσπρη κοιλιά και διάστικτο στήθος.  Στα πλάγια της ουράς ξεχωρίζουν λευκά φτερά και το τελείωμα των φτερών είναι λευκό και είναι ιδιαίτερα ορατό κατά την πτήση. Στη χώρα μας παρατηρείται κυρίως το χειμώνα.

Αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη και στη βόρεια και ανατολική Ασία έως την Ιαπωνία.

Αν και είδος αποδημητικό, σε μερικές περιοχές λίγα άτομα απαντούν όλο το χρόνο. Στην χώρα μας φωλιάζουν λίγα σχετικά  ζευγάρια, ενώ το χειμώνα  εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς.

Φωλιάζει στο έδαφος κάτω από θάμνους ή πυκνά αγριόχορτα σε μια κοιλότητα του εδάφους στρωμένη με ξερά χόρτα. Η φωλιά κατασκευάζεται και από  τα δύο φύλα και την προσέχει κυρίως το θηλυκό. Γεννάει 1- 2 φορές το χρόνο από 2 – 8  αβγά χρώματος λευκωπού ως ανοιχτού λαδί με κηλίδες, που επωάζονται για 11 – 15 ημέρες και εκκολάπτονται ταυτόχρονα.

Οι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς και είναι ικανοί να πετάξουν σε ηλικία 10 – 13   ημερών.

Συλλέγει την τροφή του από την επιφάνεια του εδάφους, την παρεδάφια βλάστηση και τα  χαμηλά κλαδιά των θάμνων. Πετάει κυκλικά πάνω από την περιοχή που έχει διαλέξει για να αναζητήσει την τροφή του και σχηματίζει κοπάδια 10 – 100 ατόμων. Τρέφεται με  ασπόνδυλα  (σκουλήκια, σαλιγκάρια κ.λ.π.), έντομα και σπόρους.

Το κυνήγι της σιταρήθρας ασκείται από λίγους, σχετικά, κυνηγούς και γίνεται με καρτέρι, όλη τη μέρα, κυρίως στα οργωμένα χωράφια το φθινόπωρο.

Στο έδαφος δύσκολα διακρίνεται λόγω του κρυπτικού χρωματισμού. Ξεχωρίζει από το μικρό λοφίο και τα άσπρα φτερά της ουράς. Τρέχει με ευκολία στο έδαφος. Πετάει πολύ ψηλά, ανυψώνεται κατακόρυφα αφήνοντας ταυτόχρονα χαρακτηριστικό κελάηδημα.

 

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *