Κουκουβάγια και αθόρυβο πέταγμα!!
Η κουκουβάγια ως αρπακτικό πετά χαμηλά, αργά και, το κυριότερο, αθόρυβα. Τα φτερά του αθόρυβου κυνηγού προσφέρουν τώρα έμπνευση για ένα υλικό που θα μπορούσε να μειώσει τα ντεσιμπέλ σε ανεμογεννήτριες και αεροπλάνα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία εξέτασαν πούπουλα κουκουβάγιας στο μικροσκόπιο, και διαπίστωσαν ότι διαθέτουν ένα χνουδωτό κάλυμμα που κάνει πιο ομαλή τη ροή του αέρα. Επιπλέον, το μπροστινό τμήμα του φτερού διαθέτει ένα σχηματισμό από σκληρές τρίχες που θυμίζει χτένα, ενώ το πίσω μέρος καταλήγει σε πορώδη, ελαστικά κρόσσια.
«Κανένα άλλο πτηνό δεν έχει αυτή την περίπλοκη δομή φτερών» σχολιάζει ο Νάιτζελ Πικ, καθηγητής στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο Κέμπριτζ.
Στα πρώτα πειράματα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο θόρυβος μιας λεπίδας από ανεμογεννήτρια μπορεί να περιοριστεί κατά 30 decibel αν η λεπίδα καλυφθεί με ένα υλικό «που μοιάζει πολύ με τούλι».
Χάρη στην έμπνευση που προσέφερε η κουκουβάγια, λέει ο Δρ Πικ, οι τουρμπίνες θα μπορούσαν να περιστρέφονται ταχύτερα και να αυξάνουν κατά αρκετά megawatt την ισχύ ενός μέσου ηλιακού πάρκου.
H μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε και από το αμερικανικό ναυτικό, παρουσιάστηκε σε συνέδριο «Αεροακουστικής» στο Ντάλας του Τέξας.
Χρησιμοποιώντας ευαίσθητο εξοπλισμό ήχου, μια επιστημονική ομάδα θέλησε να ανακαλύψει πως η κουκουβάγια μπορεί να πετάει τόσο αθόρυβα σε σχέση με άλλα πτηνά. Το εντυπωσιακό βίντεο αποτελεί απόσπασμα της εκπομπής του BBC, «Super Powered Owls».