Συνταγή ξηρής Αυγοτροφής – Αυγόψωμο.
Mια διαφορετική συνταγή που βρήκα από ένα φιλο στο fb και την παραθέτω για όσους φίλους δεν τη γνωρίζουν!
Συνταγή ξηρής αυγοτροφής – αυγόψωμο
Εδώ και καιρό σε συζητήσεις σε φόρουμ για καναρίνια και άλλα οικόσιτα πτηνά με θέμα τις αυγοτροφές, διαπίστωσα ότι αρκετά άτομα παρότι συμφωνούν στην ανωτερότητα σε ποιοτικά συστατικά μιας προσεγμένης συνταγής , σπιτικής αυγοτροφής ,δεν προχωρούν στο να φτιάξουν και να κάνουν χρήση διότι το φρέσκο αυγό που προσθέτουμε την κάνει ικανή για χρήση λίγες μόνο ημέρες.
Έτσι συνήθως χρησιμοποιούν έτοιμη ξηρή αυγοτροφή ,στην οποία προσθέτουν στην ποσότητα που τους είναι απαραίτητη για 4-5 μέρες ,φρέσκο αυγό. Η συνταγή που ακολουθεί έρχεται να καλύψει ποιοτικότερα και αυτή την ανάγκη.
Είναι μια συνταγή παρασκευής αυγόψωμου που διατηρείται στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα και που εύκολα θρυμματίζεται για να μετατραπεί σε μια πολύ καλή ξηρή αυγοτροφή ,που μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή βάση για συνταγές αυγοτροφής με βάση την ξηρη αυγοτροφή . Είτε όταν χορηγείται σκέτη με προσθήκη βραστού φρέσκου αυγού, είτε προστίθεται σε ράσκ ή κους κους τα οποία χρησιμοποιούνται για να απορροφούν το νερό στο οποίο διαλύουμε διάφορα συμπληρώματα.
Χρειαζόμαστε
500 ml αλεύρι ολικής άλεσης
3 αυγά
1 κουταλιά μέλι
70 ml λάδι (εγώ βάζω μίγμα σιτέλαιου και σησαμέλαιου για ποικιλία λιπαρών οξέων και βιταμίνη Ε )
2 κουταλίες baking powder
1 κουταλιά ρίγανη
- Ανακατεύουμε στο μούλτι το αλεύρι ,τα τσόφλια των αυγών ,τη ρίγανη και την baking powder και κρατάμε το μίγμα σε ένα μπόλ.
- Χτυπάμε στο μούλτι το εσωτερικό των αυγών ,το μέλι ,και το λάδι .
- Ανακατεύουμε τα υλικά και τα ψήνουμε είτε σε μία φόρμα στο φούρνο ,είτε τα τοποθετούμε εξ αρχής σε αρτοπαρασκευαστή που κάνει εκείνος όλα τα υπόλοιπα.
- Όταν το μίγμα ψηθεί (δεν θέλει πάνω απο 3/4 της ώρας ) το αφήνουμε να κρυώσει.
- Στη συνέχεια κόβουμε όση ποσότητα θέλουμε και τη θρυμματίζουμε με τα χέρια μας.
- Η αυγοτροφή μας είναι έτοιμη και διατηρείται για αρκετό καιρό στο ψυγείο(πάνω απο μήνα) ή και για μήνες στην κατάψυξη σε σακούλα τροφίμων.
*αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό βάζουμε λίγο νερό ώστε να γίνει σαν χυλός ή βάζουμε επιπλέον αυγά.
Σε αυτή την περίπτωση αν προσθέσουμε μετά την παρασκευή επιπλέον αυγό βάζουμε κάπως λιγότερο από το φρέσκο.