Τριχομοναδωση των πτηνών. Κτηνίατρος κ. Χρύσα Δραμπίδου.
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ-2531028866
ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Η τριχομονάδα είναι μονοκύτταρο μικροσκοπικό παράσιτο των σπονδυλωτών και υπάγεται στα πρωτόζωα.
Ο κύκλος ζωής της τριχομονάδας ξεκινά με άμεση από του στόματος επαφή και η εξάπλωσή της μεταξύ των πτηνών γίνεται μέσω κατανάλωσης πόσιμου νερού και τροφής από κοινόχρηστα σκεύη. Οι γονείς μεταδίδουν στους νεοσσούς το παράσιτο μέσω της σίτισης. Οι τριχομονάδες είναι ευαίσθητες στο εξωτερικό περιβάλλον και δεν επιβιώνουν εκτός ξενιστή για μεγάλο διάστημα.
Οι τριχομοναδώσεις των πτηνών εντοπίζονται στις άνω και κάτω πεπτικές οδούς, μπορούν όμως να προσβάλλουν και τα εσωτερικά όργανα. Συγκεκριμένα εντοπίζονται στο στόμα, στοματοφάρυγγα, οισοφάγο, πρόλοβο, τραχεία, ήπαρ, πνεύμονες και έντερο.
Η τριχομονάδωση συναντάται συνήθως στα περιστέρια, στις όρνιθες, στα καλλωπιστικά πτηνά (καρδερίνες, καναρίνια, παπαγάλους κ.α).Στην τριχομονάδωση των άνω πεπτικών οδών η παθογένεια της νόσου σχετίζεται με τις προκαλούμενες από την Trichomonas gallinae αλλοιώσεις, λόγω των οποίων και ανάλογα με την εντόπιση τους προκαλείται ασιτία, ασφυξία ή και εσωτερική αιμορραγία (ρήξη ήπατος). Επιπλέον με τις τοξίνες τους μπορούν να προκαλέσουν και τοξιναιμία.
Η κλινική εικόνα περιστεριών που ασθενούν είναι λήθαργος, ανορθωμένο πτέρωμα, σιελόρροια, παλινδρόμηση, δυσφαγία, δύσπνοια, οίδημα στο λαιμό του τραχήλου, διαρροϊκά αφρώδη κιτρινόχρωμα κόπρανα, αφυδάτωση και μείωση της σωματικής τους ανάπτυξης.
Ο θάνατος επέρχεται σε 2-3 ημέρες μετά από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, η δε θνησιμότητα στους νεοσσούς μπορεί να φτάσει έως και 70%.
Αυτό που παρατηρούμε στην τριχομονάδωση είναι λευκοκίτρινες επιχρισματικές πλάκες στη στοματική κοιλότητα που επεκτείνονται στον πρόλοβο και τον οισοφάγο.
Στα περιστέρια ειδικά η ασθένεια μπορεί να γενικευτεί μολύνοντας το ήπαρ και την αμάρα (ειδικά στα πιτσούνια).
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η τριχομονάδωση των άνω πεπτικών οδών έχει τα ίδια συμπτώματα με την ευλογιά, την μυκητώδη στοματίτιδα (candida albicans), την αβιταμίνωση Α και την νόσο του Smadel( ερπητοϊός).
Η τριχομονάδωση των κάτω πεπτικών (trichomonas gallinarum) οδών έχει τα ίδια συμπτώματα με την κοκκιδίωση και την σαλμονέλλωση .
Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ της νόσου γίνεται ΜΟΝΟ με μικροσκοπική εξέταση παθολογικού υλικού(κόπρανα) και καλλιέργεια ώστε να αποκλειστούν όλα τα παραπάνω νοσήματα με τα ίδια συμπτώματα, ή με την εξέταση δείγματος από τις περιοχές με επίχρισμα που λαμβάνεται με την χρήση ειδικής βατονέτας (βαμβακοφόρος στειλεός).
Ερωτήσεις – Απαντήσεις:
Ο εμετός είναι χαρακτηριστικό μόνο στην τριχομονάδωση μπορεί να είναι και από άλλες αρρώστιες?
Εμετό παρατηρούμε στην μυκητίαση του πεπτικού (candida albicans), στις δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα, σε τοξίκωση από μόλυβδο ή ψευδάργυρο, σε οισοφαγίτιδα δηλ. φλεγμονή του βλεννογόνου του οισοφάγου από ξένα σώματα ή στην παρουσία νεοπλασμάτων. σε αυτόν.Ακόμη η έμετο προκαλεί η μουχλιασμενη τροφή, οι νεοπλασίες του προλόβου, η υπερπλασία του θυρεοειδούς αδένα, αβιταμίνωση, εκτεταμένη γαστρεντερίτιδα κ.α
Θα ήθελα να ρωτήσω , αν το λεμόνι μπορεί να μετριάζει τα επίπεδα της τριχομονάδας στο σώμα του περιστεριού?
Το λεμόνι δεν μετριάζει τα επίπεδα της τριχομονάδας. Σε διαγνωσμένη τριχομονάδωση αυτό που την μετριάζει είναι ο θειικός χαλκός (γαλαζόπετρα) λόγω του αλκαλικού περιβάλλοντος που δημιουργεί στο πεπτικό σύστημα.