Διαφοροποίηση του φύλου στα κοτόπουλα ενώ είναι ακόμα μέσα στο αυγό!
Κατά την εκκόλαψη των κοτόπουλων που θα χρησιμοποιηθούν ως αυγοπαραγωγικές όρνιθες, τα εκκολαπτόμενα αρσενικά κοτόπουλα αποτελούν «παραπροϊόν». Η πάχυνση αυτών των αρσενικών για κρεοπαραγωγή κρίνεται ασύμφορη γιατί έχουν μειωμένη πρόκτηση βάρους και δίνουν μικρότερο σφάγιο συγκρινόμενα με τα κρεοπαραγωγικά κοτόπουλα. Κατά τη συνήθη πρακτική, τα αρσενικά-αυγοπαραγωγικών φυλών θανατώνονται μετά την αναγνώριση φύλου, δηλ. τις πρώτες 1-3 μέρες της ζωής τους. Η πρόωρη αυτή θανάτωσή τους εγείρει ενστάσεις ευζωίας.
Πρόσφατα, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μέθοδο διαφοροποίησης του φύλου στα κοτόπουλα, ενώ αυτά είναι ακόμα μέσα στο αυγό (in ovo). Μάλιστα η διαφοροποίηση είναι δυνατή κατά τα πρώιμα στάδια της εκκόλαψης, πριν την 10η ημέρα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε σε δύο μέρη, στο περιοδικό Theriogenology και στο European Poultry Science.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη μέθοδο, η διαφοροποίηση γίνεται με μέτρηση της συγκέντρωσης θειικής οιστρόνης (oestrone sulphate) στο αλλαντοϊκό υγρό του αυγού. Το αλλαντοϊκό υγρό συλλέγεται εύκολα με σύριγγα και η ποσότητα που απαιτείται είναι μόλις 15 μL. Τα θηλυκά έμβρυα έχουν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις θειικής οιστρόνης συγκρινόμενα με τα αρσενικά (θηλυκά: μέσος όρος = 0,312 ng/mL, αρσενικά: μέσος όρος = 0,110 ng/mL). Για 100% επιτυχή αποτελέσματα, η μέτρηση συστήνεται να γίνεται 9 ημέρες και 4 ώρες μετά την αρχή της επώασης.
Οι ερευνητές συστήνουν να γίνεται διακοπή της επώασης και καταστροφή των αυγών που εκκολάπτουν αρσενικούς νεοσσούς, αμέσως μετά τη διάγνωση του φύλου. Η αίσθηση του πόνου στους νεοσσούς αρχίζει μετά 10 ημέρες και 6 ώρες εκκόλαψης. Οπότε, η νέα μέθοδος ξεπερνάει το αρχικό ζήτημα ευζωίας, σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές.
Πληροφορίες από:
“http://www.ktiniatrikanea.com/”