Γνωρίζουμε την τσίχλα (κίχλη)?
Η τσίχλα (κίχλη) είναι στρουθιόμορφο πτηνό της οικογένειας των Κιχλιδών (Turdidae). Η οικογένεια περιλαμβάνει περίπου 3000 είδη. Ο πιο κοινός αντιπρόσωπος του γένους στην Ευρώπη είναι το είδος Turdus philomelios (γαλ. Grive musicienne) η κοινή τσίχλα. Το μέγεθος τους είναι 21–27 εκατοστά και το βάρος τους είναι 30–120 γραμμάρια ανάλογα το είδος στο οποίο ανήκουν. Το ίδιο ισχύει και για το χρώμα τους, το οποίο ποικίλει. Το πουλί αυτό έχει μήκος 23 εκ. και το φτέρωμά του, παρόμοι και στα δύο φύλα, είναι καστανό στη ράχη και διάστικτο, λευκό στην κοιλιά.
Είναι είδος μεταναστευτικό. Περνάει το χειμώνα στη Ν.Ευρώπη και την Αφρική. Μεταναστεύει, σχεδόν πάντα,το βράδυ. Οι τσίχλες κατά την μετανάστευσή τους χρησιμοποιούν την φωνή τους για να συγκροτήσουν την συνοχή των κοπαδιών όταν πάει να χαθεί ο προσανατολισμός.
Οι τσίχλες τρέφονται με έντομα, σκουλήκια και σπόρους. Επειδή δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις ελιές τις συναντάμε σε μεγάλο αριθμό, κατά την περίοδο της συγκομιδής, σε ελαιώνες. Όταν τα υπόλοιπα είδη της τροφής δεν είναι διαθέσιμα, κυρίως κατά τη διάρκεια πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών, προτιμούν τα σαλιγκάρια τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής τους.
Οι τσίχλες είναι είδη μονογαμικά. Το ζευγάρωμα τους ξεκινάει από το χειμώνα, όμως διακόπτεται λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Τα ζευγάρια σχηματίζονται στις αρχές της Άνοιξης.
Τα αρσενικά κελαηδούν. Τα ενδημικά αρσενικά ξεκινούν το κελάηδημά τους στα τέλη του φθινοπώρου με διακοπή το χειμώνα, ενώ τα μεταναστευτικά κελαηδούν αφού επιστρέψουν στις περιοχές που αναπαράγονται και σταματούν στα μέσα Ιουλίου.
Η περίοδος αναπαραγωγής ξεκινάει το Μάιο και τελειώνει τον Ιούλιο. Οι τσίχλες φτιάχνουν φωλιές μέχρι 4 φορές το χρόνο, άλλα όχι πάνω από 2 στις βόρειες περιοχές. Η γέννα αποτελείται από 2 έως 6 αυγά. Η διάρκεια της επώασης διαρκεί 14–16 ημέρες και γίνεται μόνο από το θηλυκό.
Πληροφορίες από
“www.ihunt.gr” , “https://el.wikipedia.org//wiki/Τσίχλα_(πτηνό)”