Αλλαγή καιρού, παρατήρηση και ενέργειες.

Αλλαγή καιρού, παρατήρηση και ενέργειες.

Προσοχή…

Τα πουλιά είτε λέγονται καναρίνια είτε καρδερίνες είτε σπίνοι έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες τόσο στην διατροφή όσο και στις συνήθειες. Βασικός παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε είναι οι ψυχολογικές μεταπτώσεις του πουλιού με μια λέξη όπως ακούγεται συχνά ο παράγοντας στρες.

Αυτό προκαλείται είτε από αλλαγή χώρου, κλουβιού, τροφής αλλά και καιρού. Από αυτές τις αλλαγές μερικές φορές παθαίνουν κοκκιδιάσεις αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων με ένα κοκκιδιοστατικό εξαλείφεται το πρόβλημα.

πουλιά-αλλαγή-καιρου

Θα επικεντρωθούμε λίγο στον καιρό. Δεν θα πω τα περισσότερα αλλά όλα τα πουλιά μετά την πτερόρροια προετοιμάζονται για τον χειμώνα και συγκεκριμένα έχουν το “άγχος” των πρώτων κρύων. Εκεί έρχεται η παρακολούθηση του εκτροφέα να σώσει την κατάσταση… Αυτό που έχει αποτέλεσμα σε εμένα είναι εκτός από το “χειμερινό μείγμα” που στην ουσία είναι ένα μείγμα με περισσότερους λιπαρούς σπόρους με βάση αυτό που δίνουμε και μια ή περισσότερες εξτρά ταΐστρες , αν μιλάμε για κλούβα με πολλά πουλιά, με σπόρια της προτίμησης τους.

Από αρχές Σεπτέμβρη σε άλλα προσθέτω κια (κυρίως στις καρδερίνες και στα λούγαρα) σε άλλα βάζω κανναβούρι και σε δύο από τα τρία φλώρια βάζω ηλιόσπορο. Η επιλογή του σπόρου σε κάθε πουλί την καθορίζουν τα ίδια  ανάλογα από την κατανάλωση που κάνουν πιο πολύ την πρώτη μέρα πλήρωσης τροφής.

Με αυτό το τρόπο απλά ¨ξεαγχώνουμε¨ τα πουλιά μας όσο μπορούμε για το τι θα έχουν από θέμα τροφής για να βγάλουν τον χειμώνα. Σίγουρα με τους λιπαρούς σπόρους θέλει λίγο προσοχή μην έχουμε άλλα προβλήματα.

Θα ακουστεί σίγουρα και πάλι δώσε φάρμακα ή δώσε κοκκιδιοστατικό από την αρχή και ξεμπερδεύεις… Έχει “αλλάξει η μόδα” και επιστρέφουμε πάλι στο πολυσυζητημένο δεν δίνουμε φάρμακα για πρόληψη αλλά μόνο αν ασθενήσουν (δες άρθρο Πουλιά και προληπτική αντιβιοθεραπεια).

Πρέπει να έχουμε στο νου μας όλα όσα χρειάζονται τα πουλιά μας που τις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απλά καθημερινά πραγματάκια ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να χορηγήσουμε φαρμακευτική αγωγή.

 

Δείτε επίσης...