Άρρωστες καρδερίνες και καναρίνια… Να σπάσουμε το “σπυρί”? Τι είναι το “σπυρί”?
Από παλιά ακούγεται η άποψη ότι αν σπάσεις στο “σπυρί” θα γιατρευτούν και δεν θα ξανά-νοσήσουν. Ότι το σπυρί είναι η αιτία για κάθε ασθένεια και αν το σπάσεις θα γίνει καλά κτλ…
Τι εννοούσαν ως σπυρί?
Ως κακό σπυρί λέγανε το ουροπήγιο ή ουροπυγιακό αδένα. Τι είναι όμως το ουροπήγιο?
Τα πτηνά έχουν στην περιοχή της ουράς τους έναν ή μερικούς αδένες (ουροπήγιο ή ουροπυγιακό αδένα). Ο αδένας αυτός βρίσκεται στην ραχιαία επιφάνεια της υποπλασμένης ουράς και εκκρίνει ένα ελαιώδες υγρό με το οποίο τα πτηνά λιπαίνουν τα φτερά τους και λειτουργεί ως αμυντικός – προστατευτικός (από βακτήρια – μικρόβια) και μονωτικός μηχανισμός τόσο κατά την διάρκεια του χειμώνα για το κρύο, την υγρασία και την βροχή αλλά και το καλοκαίρι για την ζέστη.
Σε ορισμένα είδη αυτό το λάδι μετατρέπεται σε βιταμίνη D με τη δράση του ηλιακού φωτός και στη συνέχεια απορροφάται μέσω του δέρματος.
Βρίσκεται στη ραχιαία περιοχή της ουράς, τον ουροπηγιακό αδένα. Ξεχωρίζει εύκολα. Αν το πιέσετε ελαφρά βγάζει κίτρινο ελαιώδες υγρό.
Όπως καταλαβαίνουμε δεν υπάρχει κάποιο σπυρί , αλλά είναι ένας φυσιολογικός αδένας του σώματος του πτηνού και θα φέρουμε καταστροφικά προβλήματα αν το σπάσουμε…
Σίγουρα υπάρχει περίπτωση να μολυνθεί αυτος ο αδένας και να διογκωθεί αλλάζοντας χρώμα. Αυτό οφείλεται σε βρώμικο κλουβί – κακές συνθήκες διαβίωσης του πουλιού όπου με βρώμικο ράμφος στην προσπάθεια του να πάρει υγρό για να επικαλύψει τα φτερά του τον μολύνει. Ούτε σε αυτήν την περίπτωση δεν σπάμε η τρυπάμε αλλά πάμε σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό να κάνει βιοψία και από το αντιβιόγραμμα να χορηγήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό.