Ποιος είπε ότι τα καναρίνια δεν εκπαιδευονται?? Εκπαιδεύστε το καναρίνι σας να πετάξει ελεύθερα μέσα στο σπίτι (Video)…

Ποιος είπε ότι τα καναρίνια δεν εκπαιδευονται?? Εκπαιδεύστε το καναρίνι σας να πετάξει ελεύθερα μέσα στο σπίτι (Video)…

Αρκετοί θεωρούν πως τα καναρίνια δεν επιδέχονται εκπαίδευση, κάτι που δεν ισχύει. Απλώς, απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με άλλα πτηνά. Η εκπαίδευση του καναρινιού μας εξασφαλίζει ένα υπέροχο κατοικίδιο, ειδικά αν το καναρίνι είναι αρκετά νεαρό σε ηλικία.

Παρολαυτά, αν δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο για να “χτίσετε” και να διατηρήσετε μια στενή σχέση με το καναρίνι σας, μπορείτε να το εκπαιδεύσετε να πετά ελεύθερα καθημερινά υπό την εποπτεία σας. Σε αντίθεση με άλλα πτηνά, τα περισσότερα καναρίνια εκπαιδεύονται εύκολα προκειμένου να πετούν ελεύθερα μέσα στο σπίτι.

Επιλέξτε μια περιοχή ιδανική για την πτήση ενός πτηνού, όπως ένα μικρό δωμάτιο δίχως έπιπλα στα οποία το πτηνό θα μπορούσε να κρυφτεί ή να παγιδευτεί. Φροντίστε επίσης να μην υπάρχουν εκτεθειμένες πρίζες ή ανοικτά παράθυρα. Στην περίπτωση, δε, των παραθύρων ή τυχόν καθρεπτών φροντίστε να τους καλύψετε έστω και ελαφρά, ώστε να μη δίνεται η εντύπωση στο καναρίνι πως μπορεί να πετάξει από μέσα τους.

Τοποθετήστε το κλουβί στην πιο φωτεινή περιοχή του δωματίου, ανοίξτε την πόρτα του κλουβιού του και τοποθετήστε στη μέση της ένα μικρό στήριγμα, διατηρώντας την αντοικτή. Με τον τρόπο αυτό παρέχετε στο καναρίνι μια ένδειξη πως μπορεί να εξέλθει από το κλουβί αλλά και ένα οπτικό βοήθημα για να επιστρέψει πίσω σ’ αυτό.

Καθήστε κάπου κοντά (αλλά όχι πολύ κοντά) και παρακολουθήστε με τρόπο τις αντιδράσεις του. Αφήστε το να βρει μόνο του τον δρόμο προς την πόρτα του κλουβιού και έξω από αυτό. Αν είναι νεαρό ή συνηθισμένο να πετάει, δε θα χρειαστεί πολύ ώρα να τα καταφέρει.

Όταν το καναρίνι σας βγει από το κλουβί του, θα ξέρει και πώς να επιστρέψει σ’ αυτό. Το μόνο που θα πρέπει να κάνει είναι να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία. Εφόσον όλη η περιοχή είναι αρκετά φωτεινή ώστε να μπορεί να βλέπει καθαρά και το κλουβί του είναι σε εμφανή θέση, δε θα έχει πρόβλημα να γυρίσει πίσω.

Με τα περισσότερα καναρίνια, ακόμα και μ’ αυτά που δεν είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένα, δεν υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να τα επαναφέρετε στο κλουβί τους μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα. Το μυστικό είναι το φαγητό τους! Πρόκειται για μικρού μεγέθους πτηνά με υψηλό μεταβολισμό, ιδιαίτερα δραστήρια. Επομένως, απαιτούν φαγητό συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα καναρίνια γενικά πετούν για μισή ώρα πριν χρειαστούν περισσότερα “καύσιμα”. Mπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία τοποθετώντας μια λιχουδιά για το καναρίνι σας σε εμφανές σημείο μέσα στο κλουβί του. Σπάνια θα ξεφύγει κάτι τέτοιο από τα μικρά του μάτια και, δίχως να καθυστερήσουν, θα σπεύσουν να ερευνήσουν αυτό που τους προσφέρετε! Φροντίστε να βάλετε τη λιχουδιά του μέσα στο κλουβί και να μη την κρεμάσετε στα κάγκελά του, αφού το καναρί ενδεχομένως να κρεμαστεί απ’ έξω για να την τσιμπήσει.

Κάτι άλλο που πρέπει, επίσης, να κατορθώσετε είναι να κλείσετε την πορτούλα του κλουβιού του όσο αυτό βρίσκεται μέσα – κάτι αρκετά ευκολότερο από όσο ακούγεται.

Λόγω του υψηλού τους μεταβολισμού, τα καναρίνια βλέπουν ταχύτερα από ό,τι εμείς. Γιαυτό και είναι τόσο δύσκολο να πιάσουμε τα μικρά πτηνά. Στα μάτια τους κινούμαστε πολύ αργά, δίνοντάς τους αρκετό χρόνο ώστε να αποφύγουν το χέρι μας. Σίγουρα είναι πολύ ενοχλητικό αλλά υπάρχει ένα “κρυμμένο” πλεονέκτημα σ’ αυτό : εφόσον μετακινούμαστε αργά, δεν παρατηρούν την κίνησή μας.

Έτσι, όταν το καναρίνι βρεθεί στο κλουβί όντας απορροφημένο στη λιχουδιά του, πλησιάστε αργά το κλουβί, κοιτώντας αλλού ώστε το βλέμμα σας να μην προκαλέσει την προσοχή του πτηνού σας, και με αργές κινήσεις κλείστε την πόρτα του κλουβιού. Αν μετακινηθείτε γρήγορα, το καναρίνι θα σας προσέξει και ενδεχομένως να τσιμπήσει μια μπουκιά από το φαγητό του και να βγει ταχύτατα έξω!

Τι μπορείτε να κάνετε αν συμβεί αυτό; Δοκιμάστε να κλείσετε την πόρτα του κλουβιού, αφήνοντας το πτηνό σας να διαπιστώσει πως κλειδώθηκε έξω, μακριά από το φαγητό του! Όταν αντιληφθεί πως πρέπει να ξαναμπεί μέσα προκειμένου να συνεχίσει το γεύμα του (περίπου 5-10 λεπτά αργότερα) ανοίξτε και πάλι την πόρτα, δείτε το να μπαίνει μέσα και κλείστε την.

Με τον τρόπο αυτό, λέτε στο καναρίνι σας πως η πόρτα του κλουβιού θα παραμείνει κλειστή, με ή χωρίς αυτό μέσα στο κλουβί. Σύντομα το καναρίνι θα καταλάβει πως αν θέλει να συνεχίσει να γεύεται τη λιχουδιά του, πρέπει να παραμείνει στο κλουβί του με την πόρτα του κλειστή. Θα διαπιστώσετε πως αν επαναλάβετε τη συγκεκριμένη διαδικασία το πολύ δύο φορές, δε θα δυσκολεύεστε να επαναφέρετε το πτηνό σας στο κλουβί του.

Εκπαίδευση και ώρες ασχολίας!! Άψογο το αποτέλεσμα!!

Με ένα απλό χτύπημα των δακτύλων το καναρίνι έρχεται στο δάκτυλο και αφού του σφυρίξει κελαηδα!!

Συνδιασμός για αυτό το αποτέλεσμα είναι πρώτα απο όλα η εκπαίδευση και ο χαρακτήρας του πουλιού… Μπράβο του άψογος…

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *