Από τι κινδυνευουν τα πουλιά μας!!!

Από τι κινδυνευουν τα πουλιά μας!!!

Όλοι μας έχουμε χάσει ή κινδυνεύσει να χάσουμε πουλιά από αρπακτικά όπως γεράκι, κουκουβάγια, καρακάξα, ποντίκι, αρουραίο, φίδι η γάτα (συχνοτεροι εχθροι).

maxresdefault

Οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις στα φόρουμ πολλές… Άλλος στήνει τις καραμπίνες, βαζουνε παγίδες με ήχους κτλ για να πιάσουν το αρπακτικό που έκανε κάτι τόσο μεγάλο κακό…

Στην ουσία αυτός που φταίει για την “καταστροφή” είμαστε εμείς διότι κρατάμε πουλιά στα κλουβιά χωρίς να τους προσφέρουμε μία ασφαλή διαμονή.

Οι τρόποι να τα ασφαλισουμε είναι πολλοί και εύκολοι.
Πολλοί χρησιμοποιούν πλαίσια ξύλινα με κουνελοσυρμα ή κοτετσοσυρμα ή δίχτυ ή και απλό τούλι και βάζουν μέσα το κλουβί. Αν βάλουμε το τούλι ή το δίχτυ πάνω στο κλουβί τότε μπορεί τα νύχια να μπερδευτουν στο τούλι και να τραυματιστεί σοβαρά το πουλί σπάζοντας δάκτυλα ή κάποιο πόδι. Πουλί με ακάρεα κάτω άκρων (γνωστό ως ποδαγρα) δεν γλυτώνει από το τούλι, σίγουρο μπλέξιμο…
Αν έχουμε ένα και καλό, τότε όταν δεν είμαστε κοντά η το βράδυ δεν είναι κόπος να το βάλουμε σε κλειστό χώρο.

 

Κουκουβάγια.
Επιτίθεται το βράδυ μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, αθόρυβο πέταγμα, συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή και το αποτελέσμα είναι ίσως λίγα πούπουλα ή το κεφάλι που δεν χωράει να βγει από τα κάγκελα σφηνωμένο εκεί.. Σπάνια θα το φάει επιτόπου αλλά θα το τραβήξει και θα το πάρει μακριά.

 

Γεράκι.images-1
Από το πρώτο φως μέχρι και το τελευταίο. Σίγουρα θα γίνει φασαρία διότι θα σπείρει τον πανικό από την εμφάνιση του. Θα επιδιώξει να το πιάσει από το κεφάλι και με το πίσω νύχι ή το ράμφος να τρυπήσει το πουλί στο νωτιαίο μυελό όπου να το σκοτώσει ακαριαία. Τις περισσότερες φορές κάθεται ήσυχο πάνω στο κλουβί και καταναλώνει το πουλί επί τόπου. Λόγο του ότι επιτίθεται μέρα πουλιά σε μεγάλα κλουβιά μπορεί και να καταφέρουν να ξεφύγουν αλλά αρκετά τραυματισμένα.

Καρακάξα.
Θορυβώδης και απρόσεκτη. Επιτίθεται την μερα. Αποτελεσματα της μικρής σε διάρκεια επίσκεψης ελαφρώς τις περισσότερες φορες τραυματισμένα πουλια. Σπάνια πάει σε κλουβιά διότι οι διατροφικές της ανάγκες έχουν μεγάλο εύρος χωρίς να περιορίζονται σε σάρκα. Την περίοδο ομως της αναπαραγωγής επιτίθεται κυρίως σε φωλιές μικρότερων πουλιων (σαν εύκολη λεία) για την απαιτούμενη ζωική πρωτεΐνη για τους νεοσσούς της.

 

Ποντίκι και αρουραιος.
Νυχτόβια ζωντανά, νυχτερινή επίθεση. Ότι προεξέχει από το κλουβί το κόβει ακαριαία με τα πολύ κοφτερά δόντια. Τραυματισμένα πουλια με πληγές στο σώμα, κομμένα φτερά και πόδια. Το ποντίκι μπορεί να μπει και μέσα στο κλουβί και να φαει και τα αυγά από την φωλιά. Προστασία με κόλλα για τα ποντίκια και παγίδες για τους αρουραίους (από την κόλα ένας αρουραιος έτρωγε ανενόχλητος και έφευγε!!!).

images-2

images-3

Φίδι.
Κρούσματα πιο συχνά στην επαρχία. Μπαίνει στο κλουβί , τρώει (καταπίνει) και φεύγει. Έχει τύχει (στην Λαμία) μετά το φαγητό να μην χωράει να βγει και να σφηνωσει στα κάγκελα!!

maxresdefault-1

 

Γάτα.
Στο πέρασμα της σπέρνει την καταστροφή. Λόγο μεγέθους συνήθως αναποδογυρίζει τα κλουβιά. Αποτέλεσμα είναι πολλά κλουβιά στο πάτωμα, μερικά πουλιά φαγωμενα , άλλα τραυματισμένα και άλλα ζωντανά.

3199138061_116b9c9964

Πολλά από τα πουλιά που γλιτώνουν απο καποια απο τις παραπάνω απειλές παθαίνουν “εντερικά” και στο τέλος μπορεί και να πεθάνουν. Στην πραγματικότητα είναι κοκκιδιασεις από το στρες. Διότι όταν ένα πουλί τρομάξει ανήμπορο να αμυνθεί έχει ψυχολογικές διαταραχές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των κοκκιδιων.

Αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση είναι η πρόληψη. Προστασία στα κλουβιά , οργανωση στο μπαλκόνι ή την βεράντα ώστε να μην επηρεάζονται τα πουλια από αυτές τις απειλές. Τα αρπακτικά είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και κάνουν ότι κάνουν από την φυση τους για να τραφούν και μην ξεχνάμε τα αδύναμα, τα παγιδευμενα ή τα τραυματισμένα είναι εύκολη λεία…

 

Δείτε επίσης...

2 σκέψεις για το “Από τι κινδυνευουν τα πουλιά μας!!!

  1. Υπαρχουν πολλα προβληματα στα πουλακια,αλλα η αγαπη μας και το συνεχες ενδιαφερο μας μπορουν να τα περιορι σουν.! ! !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *