Κανιβαλισμός στα Ορτύκια.

Κανιβαλισμός στα Ορτύκια.

Ένα συχνό και πολύ επικίνδυνο πρόβλημα στα ορτύκια είναι ο κανιβαλισμός γνωστό και ως picking. Ο κανιβαλισμός προκαλεί τραυματισμούς και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και θάνατο.

κανιβαλισμος

Το πρόβλημα εμφανίζεται από την μικρή ηλικία και αν δεν αντιμετωπιστεί στην αρχή τότε συνεχίζεται και σε μεγάλη ηλικία.

Οι πιο συχνές αιτίες είναι ο υπερπληθυσμός σε συνδυασμό με λιγοστή τροφή – νερό, χαμηλή ή υψηλή θερμοκρασία μικρός χώρος εκτροφής κτλ. Οπότε για να το αποφύγουμε θέλει σωστή ενημέρωση και πρόληψη.

Όταν τα ορτύκια βγαίνουν από το αυγό περνάνε ένα στάδιο στο οποίο είναι μελαγχολικά και τρομαγμένα γιαυτό θέλουν απαλά φώτα, συνήθως χρώματος κόκκινο ή μπλε, καταρχήν για να ζεσταίνονται αλλά και για να τα ηρεμούν. Όχι όμως ότι δεν μπορούν να μπουν και πιο δυνατό φως αρκεί να υπάρχει περισσότερος χώρος και σωστή θερμοκρασία (από την πρώτη εβδομάδα έως την τέταρτη μειούμενη σταδιακά ανά δύο βαθμούς την εβδομάδα ξεκινώντας από 34 βαθμούς μέχρι να φτάσουμε τους 28 χωρίς να αφήσουμε την θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 15. Αν και σε εξωτερική εκτροφή κάποιον ορτυκιών που έχω οι θερμοκρασίες τον χειμώνα πέφτουν πολύ πιο κάτω.)

Χορηγήστε περισσότερη τροφή και νερό από το κανονικό σε βαθμό σπατάλης διότι καλύτερα να χαλάσουμε λίγα στην αρχή για τροφή παρά να χάσουμε αρκετά πουλιά στην πάροδο των χρόνων από κανιβαλικές τάσεις.

‘Όσον αφορά το μέγεθος των ορτυκιών, τηρήστε ορτύκια ίδιου μεγέθους και ράτσας διότι το διαφορετικό ή το μικρότερο σε μέγεθος είναι αυτό που θα δεχθεί τις περισσότερες επιθέσεις.

Πιστή καθαριότητα αλλά και συνεχή παρακολούθηση του κοπαδιού πολλές φορές την μέρα ώστε να απομακρύνεται κάποιο πεθαμένο ή τραυματισμένο πτηνό. Φροντίστε τα τραυματισμένα πουλιά και προσπάθεια επανένταξης στο κοπάδι μετά την ανάρρωσή τους και παρακολούθηση μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έγινε δεκτό.Αν όχι, θα πρέπει να απομακρυνθεί ξανά. Μπορεί να χρειαστεί αρκετή προσπάθεια για να ενταχθεί στο κοπάδι πχ να περιμένουμε μέχρι να αλλάξει η θερμοκρασία περιβάλλοντος ή ακόμα και μέχρι την αναπαραγωγική περίοδο.

Μια άλλη τακτική είναι να απασχολούνται και να μπορούν κάπου να κρύβονται. Σε μια γωνιά βάζουμε σανό και στην διατροφή τους προσθέτουμε ώριμα μήλα, ντομάτες και πρασινάδα όπως ραδίκι , αντίδι, ζοχό, βασιλικό, δυόσμο κτλ.

Μια άλλη επιλογή για να αποφύγουμε τον κανιβαλισμό είναι να κοπεί το 1/3 περίπου του ράμφους το γνωστό σε μερικούς debeaking.

debeaking

Μια βάρβαρη λύση που εφαρμόζουν σε πολλές μεγάλες εκτροφές η οποία όμως σίγουρα είναι αποτελεσματική. Με το κόψιμο του ράμφους δεν μπορούν να παλέψουν και να τσιμπάει το ένα το άλλο μέχρι θανάτου.

debeaked-turkey

Αυτό γίνεται με ψαλίδι, νυχοκόπτη ή και με ειδική συσκευή γι’αυτή την δουλειά.

Debeaker-Machine

Προσωπικά δεν μου αρέσει το debeaking ούτε μπορώ να το προτείνω, αλλά όταν όλα τα άλλα αποτύχουν… εκεί κοιτάζουμε τις επιλογές που έχουμε και αποφασίζουμε…

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *