Διατροφική αξία ορτυκιών σε κρέας και αυγά.

Διατροφική αξία ορτυκιών σε κρέας και αυγά.

Σε κλούβα με καναρίνια και άλλα πουλιά που εκτρέφω, έχω πάντα 5 ορτύκια τα οποία στην κυριολεξία καθαρίζουν τον πάτο από σπόρια που πέφτουν και από έντομα, μυρμήγκια, ψαλίδες κτλ. και επίσης με ανταμείβουν με τα αυγά και το κρέας τους. Με μια οικονομική εκκολαπτική μηχανή ( η δική μου κόστισε 26ευρω) και ένα χειροποίητο κλουβί με χώμα ή πριονίδι στον πάτο μπορεί ο καθένας να κάνει μια μικρή εκτροφή και να έχει φρέσκα αυγά ακόμα και στο μπαλκόνι του!!!

Το κρέας τους είναι πλούσιο σε Β1, Β2, Β6 βιταμίνες, σίδηρο, φώσφορο και ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Επειδή διαθέτουν φυσική αντίσταση σε λοιμώξεις, γενικά δε χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για θεραπεία ή πρόληψη λοιμώξεων στην εκτροφή τους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως σε πτηνά κρεατοπαραγωγής. Λόγω του ότι έχει πολύ χαμηλά λιπαρά διατηρεί πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Τα αυγα τους είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα (ω-3 και ω-6). Ως προς το μέγεθος 4 αυγά ορτυκιού αντιστοιχούν με 1 αυγό κότας, ενώ ως προς τη γεύση θυμίζουν το φρέσκο αυγό κότας ελευθέρας βοσκής.

Σε σύγκριση με τα αυγά κότας τα αυγά ορτυκιού έχουν:

13% πρωτεϊνες (λίγο παραπάνω από 11% τα αυγά κότας)

140 mg βιταμίνη Β1 (50 mg τα αυγά κότας)

Βιταμίνη Α και Β2 διπλάσια από τα αυγά κότας

Σίδηρο και κάλιο πενταπλάσια από τα αυγά κότας

Φώσφορο και ασβέστιο περισσότερο από τα αυγά κότας

Σε πολλές χώρες του κόσμου (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Ρωσία, Η.Π.Α.) τα θεωρούν ιδιαίτερα θεραπευτικά και δυναμωτικά.

Σε αντίθεση με τα αυγά κότας, δεν προκαλούν αλλεργίες και επιπλέον μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αλλεργικών συμπτωμάτων.

Τακτική κατανάλωση αυγών ορτυκιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Έχουν πολύ χαμηλά λιπαρά και χοληστερόλη, βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και ισχυροποιούν την άμυνα του οργανισμού.

Πιστεύεται ότι 3-5 αυγά κάθε πρωί βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό και αποτελούν πηγή ενέργειας και δύναμης, ενώ μετά από 3-4 μήνες τακτικής κατανάλωσης αυγών ορτυκιού, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα συνολικά στην υγεία.

Αν τα μικρά παιδιά τρώνε 2 αυγά ορτυκιού καθημερινά, μεγαλώνουν καλύτερα και προσβάλλονται λιγότερο από λοιμώδεις ασθένειες.

FB_IMG_1464506897170

Η διάκριση μεταξύ του αρσενικού και του θηλυκού γίνεται με βάση το χρώμα του στήθους και του λαιμού. Σε αυτή την περίπτωση τα θηλυκά διακρίνονται απο τα μαύρα στίγματα που διαθέτουν.
Και τα δύο φύλα έχουν άσπρες ραβδώσεις στα κεφάλια τους, αλλά το θηλυκό έχει ένα πιο ομοιογενές σχήμα προσώπου απ’ ότι το αρσενικό.

ορτυκια
Αριστερό αρσενικό και το δεξί θηλυκό.

Τις γαλήνιες, ζεστές νύχτες είναι δυνατόν να ακούσεις ένα ερωτικό τραγούδι.

Το αρσενικό περνάει την ζωή του ψάχνοντας για συντρόφισσες με τις οποίες θα ζευγαρωθεί. Είναι ντυμένο με τα χαρούμενα χρώματα του θερισμένου σταριού που είναι το σπίτι του και κάθε χρόνο ζει συναρπαστικές ιστορίες έρωτα. Είναι πολυγαμικό με μια ερωτική αίσθηση…ταραγμένη. Θα ζευγάρωνε με κάθε πούπουλο και λίγο θα το ενδιέφερε το ότι δεν πετάει, δεν κουνιέται ή δεν αναπνέει. Σύμμαχος η ίδια η φύση, σ` αυτή την ερωτική τρέλα του αρσενικού ορτυκιού, αφού φροντίζει σε κάθε εκατό ορτύκια που γεννιούνται να υπάρχουν δέκα τουλάχιστον θηλυκά περισσότερα. Η φύση προσφέρει άφθονα θηλυκά «στην υπηρεσία» του αρσενικού για να φτιάξει το προσωρινό χαρέμι του και στο ίδιο δίνει την επιθυμία για ζευγαρώματα. Μερικοί μελετητές τοποθέτησαν κάποιες καλοκαιρινές νύχτες, όταν και τα λουλούδια τρέμουν από έρωτα, βαλσαμωμένα πουλιά και το αρσενικό έπεσε στην παγίδα και προσπαθούσε να τα αποπλανήσει. Αγωνιζόταν για μια ακόμη ερωτική στιγμή! Αυτό είναι το ορτύκι που οι αρχαίοι το θεωρούσαν ιερό, χωρίς όμως να έχουν επιφυλάξεις προκειμένου να το κάνουν ένα από τα πιο σπουδαία πιάτα.

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/Ορτύκι
http://ortyki.gr/el/sx_page.asp?int0=1&intR=0
https://www.katakali.net/drupal/?q=ornithomorfa/ortyki

Δείτε επίσης...

2 σκέψεις για το “Διατροφική αξία ορτυκιών σε κρέας και αυγά.

  1. ξεκινησα να περνω αυγα ορτυκιου μετα απο προβλημα με την καρδια μου.πρεσαρει 35 τοισ εκατο ενω πρεπει να πρεσαρει 60.κανω πιεση και εκοψα και το τσιγαρο μαχαιρι.ξεκινησε το προβλημα μου νοεμβριο .εβαλα 10 θυληκα ορτυκια και απο ιανουαριο καθε πρωι μεχρι και τωρα μετα απο 6 μηνεσ πινω 5 αυγα καθε πρωι.εκανα τσεκαπ μετα τουσ εξι μηνεσ και ειδα οτι η χοληστερινη που ειχα 217 με οριο 200 τωρα εχω 204 .και ο σιδηροσ μου που ηταν στο 37 εχει παει 72.δεν εχω καποια εξεταση ασχημη μεχρι στιγμησ.τωρα θα κανω και τριπλεξ καρδιασ να δω πωσ παω.και πιστευω οτι θα ειμαι πιο πανω απο το 35 τοισ εκατο.μεχρι στιγμησ ολα ρολοι.και τα αυγα οντωσ με ωφελησαν .οποιοσ δεν πιστευει να του αναρτησω και τισ εξετασεισ μου.θα συνεχισω να τα πινω.ειναι πολυ καλα και δεν βλαπτουν..μονο ωφελουν…εγω τα συνιστω ανεπιφυλακτα…
    …………………να σασ πω βεβαια οτι πηγα στην καρδιολογο που με παρακολουθει κα πραπα…εξαιρετη καρδιολογοσ και επιστημονασ…για να κανω το τριπλεξ που περιμενα με τοση αγωνια ,για να δω πωσ παει η καρδια μου μετα απο 6 μηνεσ αγωνα…..επι λεξη …εχεισ μια νεα καρδια…τα λογια τησ κασ πραπα απο τον ευαγγελισμο…..εχεισ μια νεα καρδια ..φυσιολογικοτατη.ειχεσ και 2-3 χιλιοστα υπερτροφιασ η οποια εχει εξαφανιστει εντελωσ..οποτε καταλαβαινετε την χαρα μου…….δεν μπορειτε να φανταστειτε τι ενοιωσα εκεινη την στιγμη….βεβαια επερνα τα χαπακια μου στισ 7.15 και στισ 7.25 επαιρνα τα αυγα απο τα ορτυκια σαν σφυνακια σε καθημερινη βαση πρωι πρωι και εφευγα για την δουλεια.τωρα πιστευω δικαιονωμαι για τισ επιλογεσ μου. οι εξετασεισ μου ειναι στην διαθεση του καθενοσ αν εχετε καποια αμφιβολια…..βρειτε με στο facebook ……..ηλιασ γερογιαννησ.

    Ηλιας Γερογιαννης13 Ιουλ 2016

    https://www.facebook.com/h.gerogiannis

  2. Ευχαριστώ Ηλία για το σχόλιο, και εγώ έχω 6 θηλυκά και ότι αυγά παίρνω τα δίνω στον γιό μου (21 μηνών τώρα) είναι ότι πιο θρεπτικό και ωφέλιμο για το ανοσοποιητικό και τον οργανισμό γενικά… Όπως μου είπε και ένας παλιός που με ξεκίνησε , μόνο καλό κάνουν και μην ξεχνάς να τρώς!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *