Σπαστική Παράλυση Ποδιών στους Παπαγάλους.

Σπαστική Παράλυση Ποδιών στους Παπαγάλους.

Σπαστική παράλυση ποδιών είναι μια ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τους παπαγάλους. Ονομάζεται και Barraband paralysis μιας και οι παπαγάλοι Βarraband έχουν την τάση να εμφανίζουν την ασθένεια σε μεγαλύτερα ποσοστά. Επίσης Lories και Cockatiels (Cockatiel paralysis syndrome) παρουσιάζουν την ασθένεια.

Barraband-paralysis

Η εμφάνισή της είναι ξαφνική και εμφανίζεται και στα δύο πόδια συγχρόνως. Ο βαθμός παράλυσης είναι κυμαινόμενη από ήπια όπου το πουλί εμφανίζει μια μικρή δυσκολία στη στήριξη του έως και αδυναμία ισορροπίας και σε σοβαρές περιπτώσεις κίνηση μόνο με το ράμφος και μικρή υποβοήθηση με τα πόδια.

Η ακριβής αιτία δεν είναι σαφής και πολλοί το στηρίζουν ότι οφείλεται σε ιό – γρίπη του Νείλου  – Arizonosis ή σε ανεπάρκεια σε ασβέστιο ή κάποιες βιταμίνες όπως Α, B1,2 & 6, D και Ε λόγο έλλειψης κάποιον σπόρων – ξηρών καρπών στην διατροφή τους.

Σαν θεραπεία πρέπει να υπάρχει υποστηρικτική φροντίδα σε νερό και τροφή σε σημεία όπου μπορεί να έχει εύκολα πρόσβαση, συμπλήρωμα βιταμινών στην διατροφή και αν η κατάσταση είναι προχωρημένη μαλακό υπόστρωμα για να μην πληγώνεται στην μετακίνηση.

Μπορεί το πρόβλημα να υποχωρήσει γρήγορα αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ξανακυλούν μετά από σύντομο διάστημα. Θα πρέπει να εξεταστεί από κτηνίατρο , να εμβολιαστεί και να δ0θεί ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα λαχανικά και χορταρικά.

Πληροφορίες από:

“http://www.birdkeepinginaustralia.com/spastic-leg-paralysis/”

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *