Γιατί τα πτηνά δεν έχουν δόντια??

Γιατί τα πτηνά δεν έχουν δόντια??

Τα πουλιά οι φάλαινες και οι χελώνες δεν έχουν δόντια… Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Μια μελέτη έδειξε ότι μερικοί πρόγονοι των πτηνών πριν 116.000.000 χρόνια είχαν δόντια!!!

πουλί-δοντια

Ο Mark Springer ο οποίος είναι καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας μελετώντας το DNA των πτηνών σύγχρονων και μη είπε ότι τα πτηνά πλέον έχουν κυρτό ράμφος και υπέρ-ενισχυμένο πεπτικό σύστημα που βοηθάει στην πέψη των τροφών και ας μην είναι τελείως αλεσμένο. Μελετώντας τα τα απολιθώματα στην Γερμανία το 1986 διαπίστωσε ότι τα πουλιά κατάγονται από οδοντωτούς προγόνους. Ακόμα και τα πτηνά κατάγονται από δεινόσαυρους οι οποίοι είχαν στόμα γεμάτο με αιχμηρά δόντια…

απολίθωμα

Σε νέα μελέτη διαπιστώθηκε ότι για να δημιουργηθούν τα δόντια χρειάζονται 6 γονίδια τα οποία απαιτούνται για την δημιουργία της αδαμαντίνη και της οδοντίνης. Βρέθηκαν μεταλλάξεις στα πουλιά οι οποίες αδρανοποιούν αυτά τα γονίδια και διαπιστώθηκε σε 48 είδη και έχασαν τελικά τα δόντια τους πριν 116 εκατομμύρια χρονιά.

Ακριβώς οι ίδιες μεταλλάξεις συνέβηκαν και σε άλλα είδη όπως χελώνες, πανκολίνους (μυρμιγκοφάγο θηλαστικό) κτλ.

Αυτή η μελέτη ήταν από επιστημονική προσπάθεια μεγάλης κλίμακας για την μελέτη της εξέλιξης των πουλιών. Τα ευρήματα αναλυτικά έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως Science και άλλα.

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *