“Blackpoll” πρωταθλητής στις μεγάλες αποστάσεις…

“Blackpoll” πρωταθλητής στις μεγάλες αποστάσεις…

Το ωδικό πτηνό blackpoll, είναι από τα μικρότερα πουλιά (μικρότερο από μια ΑΑ μπαταρία!!) πετά ασταμάτητα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό για απόσταση μεγαλύτερη από 2400 χιλιόμετρα για δύο με τρεις ημέρες!!!

blackpoll-warbler

“Blackpoll με gps στην πλάτη του.”

Είναι ένα εντυπωσιακό πουλί, ασπρόμαυρο και λίγο μεγαλύτερο από κολιμπρί το οποίο κάνει την πιο εντυπωσιακή μετανάστευση από όλα τα ζώα στο ζωικό βασίλειο. Η μακρύτερη και χωρίς στάσεις πτήση είναι 2730 χιλιόμετρα σε διάστημα τριών ημερών.

Υπάρχουν και άλλα πτηνά που κάνουν ίδιες αποστάσεις αλλά αυτό είναι το πιο μικρό.

Δήλωση του Chris Rimmer, ορνιθολόγου στο Κέντρο Ecostudies στο Norwich.

“Συγκριτικά με το μέγεθος και της απόστασης που καλύπτει το κάνει μοναδικό…”

Βάζοντας ένα geolocator στην πλάτη του διαπίστωσαν ότι διάσχισε τον Ατλαντικό από  βορειοανατολικά προς την Νότια Αμερική χωρίς στάσεις που άλλα πουλιά που κάνουν αυτό το ταξίδι σταματάνε στην διαδρομή λόγο φοβερής κακοκαιρίας. Το μηχάνημα εντοπισμού (το οποίο λειτουργεί με την ηλιακή ενέργεια ) ζυγίζει 0,5 γραμμάρια βάρος πουλιού περίπου 15 γραμμάρια. Μερικά πουλιά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν από αυτό το μακρύ ταξίδι αλλά τα περισσότερα φτάνουν στον προορισμό τους.

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα στο γιατί αυτά τα μικροσκοπικά πουλιά επιλέγουν τον Ωκεανό αντί να πάνε πάνω από την ακτή… Ίσως για να ελαχιστοποιήσουν την απόσταση , να μην υπάρξει ο κίνδυνος θήρευσης και κάποιοι άλλοι λόγοι να είναι αυτοί που τα σπρώχνουν σε αυτή την διαδρομή.

Το καλοκαίρι αναπαράγονται σε αρκτικά δάση σε όλη την Αλάσκα, τον Καναδά και τη Νέα Αγγλία και το φθινόπωρο παχαίνουν διπλασιάζοντας το σωματικό τους βάρος σε λίπος (τρώγοντας έντομα ) για να πετάξουν νότια με ευνοϊκούς ανέμους…

Συνολικά η απόσταση που καλύπτουν από την αρχή της διαδρομής μέχρι το τέλος είναι επιπλέον 4800 χιλιόμετρα  δηλαδή μπορεί να ξεπεράσει τα 7500 χιλιόμετρα!!!

“Γιαυτό αυτά τα πουλιά λέγονται και μετανάστες μεγάλων απόστάσεων»,όπως  δήλωσε και ο Rimmer.

Δείτε επίσης...

Μία σκέψη στο ““Blackpoll” πρωταθλητής στις μεγάλες αποστάσεις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *