Κακή διατροφή των πουλιών στα πάρκα (Angel wing)…
Ο Deborah Robbins Millman είναι ο διευθυντής του κέντρου άγριας ζωής στην Αγγλία το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αποκατάστασης απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας.
Για πολλούς η σίτιση των πτηνών σε πάρκα και λίμνες είναι ανάμνηση της παιδικής τους ηλικίας που πηγαίναν να ταΐσουν τις πάπιες με γονείς και παππούδες. Τελικά αυτή η διατροφή σταδιακά οδηγούσαν τα πουλιά σε σοβαρά προβλήματα υγείας και σε πολλές περιπτώσεις και στον θάνατο.
Αυτό γίνεται διότι οι πάπιες, οι χήνες οι κύκνοι και άλλα υδρόβια πουλιά παθαίνουν μια παραμόρφωση στα φτερά τους (Angel wing). Αυτή η παραμόρφωση οφείλεται σε ανθυγιεινό τρόπο διατροφής υψηλό σε ζωικές πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και παρατηρήθηκε η τελευταία άρθρωση να στρίψει αφύσικα προς τα έξω αντί να είναι σε επίπεδη θέση με το σώμα του πουλιού.
Έτσι δεν μπορούν να πετάξουν για την εύρεση τροφής αλλά και να αμυνθούν με αποτέλεσμα να σκοτώνονται ή να πληγώνονται από τα αρπακτικά.
Επειδή τα πουλιά έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό η καθημερινή τους διατροφή έχει άμεση επίδραση στην ανάπτυξή τους οπότε και λίγες μέρες με ακατάλληλη διατροφή μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Μια μελέτη στις χήνες έδειξε ότι μια ανθυγιεινή διατροφή από το νεαρό της ηλικίας τους μπορεί να έχει πρόωρη ανάπτυξη των φτερών και τα κόκαλα να μην μπορούν να την υποστηρίξουν.
Στο κέντρο άγριας ζωής στο τμήμα αποκατάστασης περνάνε κάθε χρόνο πάνω από 2000 ζώα ετησίως που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια. Τα περισσότερα έρχονται το φθινόπωρο ή το χειμώνα που έχουν μεγαλώσει τα πουλιά και το πρόβλημα είναι εμφανές.
Η θεραπεία τους είναι εκτός από την σωστή διατροφή που είναι και το σημαντικότερο για την σωστή ανάπτυξη , νάρθηκα για να επαναφέρουν το φτερό σε σωστή θέση αλλά και κορτικοστεροειδή. Η πλήρης επαναφορά δεν είναι εγγυημένη αλλά αρκετές είναι οι περιπτώσεις αποκατάστασης της βλάβης.
Η καλύτερη θεραπεία είναι η γνώση και η πρόληψη ώστε να μην τρώνε τις τροφές των ανθρώπων όπως κράκερ, πατατάκια και ποπ κορν αλλά μόνο ζωοτροφές.