Βρέθηκε πουλί 46.000 ετών, κατεψυγμένο στην Σιβηρία. Μοιάζει σαν «πέθανε πριν από λίγες μέρες»…

Βρέθηκε πουλί 46.000 ετών, κατεψυγμένο στην Σιβηρία. Μοιάζει σαν «πέθανε πριν από λίγες μέρες»…

Πριν 46.000 χρόνια, ένα μικρό πουλί το οποίο πέθανε κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων βρέθηκε κατεψυγμένο, χωρίς να έχει υποστεί αποσύνθεση, από δύο Ρώσους οι οποίοι έψαχναν χαυλιόδοντες από απολιθωμένα μαμούθ.

Το πουλί ήταν σε τόσο καλή κατάσταση, έμοιαζε «σαν να είχε πεθάνει πριν από λίγες μέρες», δήλωσε ο Love Dalén, καθηγητής της εξελικτικής γενετικής στο Κέντρο Παλαιογενολογίας στη Στοκχόλμη, ο οποίος ήταν με τους Ρώσους, Boris Berezhnov και Σπάρτακ Κάμπροφ, όταν ανακάλυψαν το πουλί.

“Το πτηνό είναι άθικτο”, δήλωσε ο Dalén στο Live Science. Το εύρημα είναι εξαιρετικό επειδή “μικρά ζώα σαν αυτό κανονικά διαλύονται πολύ γρήγορα μετά θάνατον, λόγω μικροβιακής δραστηριότητας.”

Είναι ένα μοναδικό εύρημα: Είναι σχεδόν το μόνο άθικτο παγωμένο πουλί που βρέθηκε από την τελευταία εποχή του παγετώνων, πρόσθεσε ο Dalén.

Τα ευαίσθητα πόδια του πουλιού μετά από 46.000 χρόνια είναι ακόμα σε καλή κατάσταση.

Όταν αποκάλυψαν για πρώτη φορά το πουλί τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Dalén και οι συνεργάτες του δεν είχαν ιδέα για την ηλικία ή το είδος του πουλιού. Έτσι, ο Ντέλεν «πήρε μερικά φτερά και ένα μικρό κομμάτι ιστού για έλεγχο DNA».

Διαπιστώθηκε ότι το πουλί έζησε την ίδια εποχή με άλλα θηρία της αντίστοιχης εποχής του πάγου, συμπεριλαμβανομένων μαμούθ, αλόγων, είδος μαλλιαρού ρινόκερου, βισώνων και λυγξ (γάτα της εποχής των παγετώνων).

Για να ανακαλύψουν το είδος του πουλιού, οι ερευνητές αλληλούχησαν το μιτοχονδριακό DNA του. Παρόλο που το μιτοχονδριακό DNA του πουλιού ήταν αποσπασματικό – υπήρχαν “πολλά εκατομμύρια σύντομων ακολουθιών DNA”, δήλωσε ο Dalén, μια κοινή εικόνα και σε άλλα αρχαία δείγματα.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες πήραν το τελικό αποτέλασμα των μιτοχονδριακών DNA και αναζήτησαν σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που έχει τις γενετικές ακολουθίες σχεδόν κάθε πουλιού σήμερα. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το πουλί της εποχής του πάγου του είδους Eremophila alpestris δηλαδή την Χιονάδα.

Αυτή η ανακάλυψη φωτίζει τον μετασχηματισμό της λεγόμενης μαμούθ στέπας. Όταν αυτό το πουλί ήταν ζωντανό, η γη ήταν ένα μείγμα στέπας (μη δασικά λιβάδια) και τούνδρα (άδενδρο, παγωμένο έδαφος), σύμφωνα με αρχεία γύρης από 50.000 έως 30.000 χρόνια πριν.

Όταν η τελευταία εποχή των παγετώνων έληξε πριν από περίπου 11.700 χρόνια, η μαμούθ στέπα πέρασε στα τρία βασικά ευρασιατικά περιβάλλοντα που υπάρχουν σήμερα: η βόρεια τούνδρα, η τάιγκα (ένα κωνοφόρο δάσος) στη μέση και η στέπα στο νότο, είπε ο Dalén, ο ανώτερος ερευνητής στη νέα μελέτη.

Σήμερα, υπάρχουν δύο υποείδη του κέρατου lark: “το ένα ζει στην τούνδρα στα βόρεια της Ευρασίας και το άλλο στη στέπα στο νότο, στη Μογγολία και στις γειτονικές της χώρες”, δήλωσε ο Dalén.

Φαίνεται ότι το πουλί που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι «πρόγονος δύο διαφορετικών υποειδών Χιονάδας». Καθώς το περιβάλλον άλλαξε, αποκλίνει στις δύο εξελικτικές γενεές που υπάρχουν σήμερα. “Συνολικά, αυτή η μελέτη παρέχει ένα παράδειγμα για το πώς η κλιματική αλλαγή οδήγησε στο σχηματισμό νέων υποειδών”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 21 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Communications Biology.

Δείτε επίσης...