Ψαραετός. Λάτρης του νερού..

Ψαραετός. Λάτρης του νερού..

Ο Ψαραετός (Pandion haliaetusΠανδίων ο αλιαετός) είναι κοσμοπολίτικο αρπακτικό. Έχουν βρεθεί απολιθώματα των προγόνων του ηλικίας δεκατριών εκατομμυρίων ετών στην Καλιφόρνια και στη Φλόριντα.

Το χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο άνοιγμα των φτερούγων του , το λευκό φτέρωμα στο κεφάλι και στο στήθος, οι σκουρόχρωμες φτερούγες, το μεγάλα φολιδωτά πόδια με τα δυνατά νύχια για να πιάνει θηράματα που γλιστράνε, όπως ψάρια.

Όταν πετά αναγνωρίζεται χάρις στις μεγάλες του φτερούγες και την μικρή και τετράγωνη ουρά. Είναι αποδημητικό είδος που μετακινείται σε ζεστές περιοχές.

Ζει κοντά σε λίμνες και ποτάμια. Τρέφεται κυρίως με ψάρια που πιάνει βουτώντας στο νερό. Τα ψάρια που πιάνει ζυγίζουν 100 – 250 γραμμάρια, αλλά μπορεί να σηκώσει μέχρι και 3 κιλά.

Είναι σιωπηλός αλλά όταν ζευγαρώνει, βγάζει μια σειρά από νότες διαφόρων ρυθμών και τόνων. Κατασκευάζει την φωλιά του σε δέντρα, βράχους αλλά και στο έδαφος.

Ο θηλυκός αποθέτει 2-3 αυγά που επωάζει επί 34 – 40 ημέρες. Τα νεογέννητα, τα φροντίζει η μητέρα, ενώ ο πατέρας ψαρεύει για να ταΐσει την οικογένεια. Τα μικρά αφήνουν την φωλιά μετά από 50 – 60 ημέρες.

Δείτε επίσης...