Λευκοκέφαλος θαλασσαετός ή αμερικανικός θαλασσαετός. Ευκίνητος και επιβλητικος.

Λευκοκέφαλος θαλασσαετός ή αμερικανικός θαλασσαετός. Ευκίνητος και επιβλητικος.

O λευκοκέφαλος θαλασσαετός ή αμερικανικός θαλασσαετός ή φαλακρός αετός (Αλιάετος ο λευκοκέφαλος) είναι ένα αρπακτικό πτηνό που απαντά στην Βόρειο Αμερική. Η επιστημονική του ονομασία είναι Haliaeetus leucocephalus . Ο λευκοκέφαλος θαλασσαετός και το εθνικό πτηνό και εθνικό ζώο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καθώς εμφανίζεται και στην Σφραγίδα τους.

Στην ινδιάνικη παράδοση, ο λευκοκέφαλος θαλασσαετός θεωρείται ιερός. Φτέρωμά του αλλά και μέλη του (νύχια, πόδια και οστά της φτερούγας) χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακές τελετουργίες για πρόσδοση δύναμης και σοφίας.

Το επιστημονικό του όνομα “leucocephalus” οφείλεται όπως μπορούμε να καταλάβουμε στο ότι έχει το κεφάλι και την ουρά καλυμμένα με λευκά φτερά. Το φτέρωμα του σώματος του είναι αρκετά ογκώδες, σκούρο και λαμπερό. Όταν πετά εναλλάσσει σύντομα πλανίσματα με χτυπήματα των φτερούγων αλλάζοντας έτσι απότομα πορεία και ύψος.

Ζει κοντά σε ποτάμια, λίμνες, θάλασσες και έλη με λίγη βλάστηση. Τα αγαπημένα του θηράματα είναι πάπιες , κουνέλια, λαγοί, άλλα αρπακτικά , σολομοί και αφρόψαρα τα οποία τα πιάνει με τα νύχια του ή ορμά στα νεκρά ψάρια και στα κουφάρια ζώων ή ακολουθούν τους ψαραετούς υποχρεώνοντας τους να αφήσουν το θήραμα τους.

Ερωτικά Ακροβατικά

Την περίοδο των ερώτων , κάνει θεαματικές πτήσεις που κόβουν την ανάσα πιασμένος από τα πόδια με τη σύντροφο του . Κατασκευάζει την φωλιά σε δέντρα ή σε βράχους με 2,5 μέτρα διάμετρο και μέχρι 3 μέτρα βάθος εναποθέτοντας στο κέντρο 1-4 αυγά. Τα μικρά , πολύ επιθετικά και παραπονιάρικα μένουν στην φωλιά μέχρι την 11η εβδομάδα της ζωής τους.

Δείτε επίσης...