Κόνδορας της Καλιφόρνιας. Μια θεαματική πτήση.

Κόνδορας της Καλιφόρνιας. Μια θεαματική πτήση.

Ο κόνδορας της Καλιφόρνιας, παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους γύπες και το μεγαλύτερο σε διαστάσεις αρπακτικό πτηνό της Βόρειας Αμερικής . Έχει επιβλητική όψη. Το σώμα καλύπτεται από μαύρα φτερά με πολλές λευκές κηλίδες κάτω από τις φτερούγες ενώ το κεφάλι και ο λαιμός είναι κοκκινωποί και γυμνοί.

Τις ζεστές ημέρες πετώντας με 90χλμ/ω σε ύψος 4.600 μέτρα , με ακίνητες φτερούγες μπορεί να διανύσει μέχρι και 16χλμ. Όμως εάν φυσά μένει στο έδαφος και κοιμάται μέχρι και 15 συνεχόμενες ώρες.

Λόγο του όγκου του, η πιο δύσκολη στιγμή του είναι η απογείωση. Ζει σε ορεινά περιβάλλοντα.

Απειλούμενο είδος.

Είναι από τα πιο σπάνια αρπακτικά και απειλείται με εξαφάνιση. Γι΄αυτό τα υπάρχοντα εντάχθηκαν σε ένα σχέδιο αναπαραγωγής σε ελεγχόμενο περιβάλλον για επανένταξη στη φύση , το οποίο θεωρήθηκε από τα δαπανηρότερα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, παρά την εντυπωσιακή του «επάνοδο», ο κόνδορας της Καλιφόρνιας αποτελεί ένα από τα σπανιότερα πτηνά στην υφήλιο, με λιγότερα από 440 άτομα να διαβιούν σε ελεύθερη κατάσταση και σε αιχμαλωσία.

Τρέφεται με κουφάρια θηλαστικών , πουλιών και ερπετών. Τρώει μέχρι και 2 κιλά τροφής σε ένα γεύμα αλλά δεν μπορεί μετά να πετάξει.

Ζει σε μικρές ομάδες με ιεραρχία όπου πρώτα τρώνε οι παλαιότεροι και μετά οι νέοι.

Δείτε επίσης...