Έλεγχος γονιμότητας αυγών – ωοσκόπηση.

Έλεγχος γονιμότητας αυγών – ωοσκόπηση.

Τα γονιμοποιημένα αυγά φαίνονται μετά από την τέταρτη μέρα επώασης αφού κάνουμε ωοσκόπηση. 

ayga

Ποιός ο λόγος να κάνουμε ωοσκόπηση?

Ένας λόγος είναι από καθαρή “περιέργεια” για το πόσα πουλάκια θα κάνει!

Καθ’όλη την διάρκεια που κλωσάει η θηλυκιά τα αυγά, δεν κάθεται απλά πάνω και περιμένει, αλλά με στοργικότητα και μεγάλη προσοχή τα γυρίζει συνέχεια. Αυτό το κάνει γιατί αν τα αυγά παραμένουν στο ίδιο σημείο τότε ο κρόκος που είναι βαρύς, “πλακώνει” και σκοτώνει το έμβρυο. Η ωοσκόπηση θα μας δείξει τα άγονα (άσπορα) αυγά ώστε να τα αφαιρέσουμε και να της αφήσουμε τα υπόλοιπα ή αν είναι όλα να μην την κουράζουμε άδικα αλλά να την βάλουμε για καινούρια γέννα.

Πώς γίνεται η ωοσκόπηση?

  • Με ωοσκόπιο. Ένα φακό τύπου στυλό (τις περισσότερες φορές) το οποίο προσανατολίζει την δέσμη φωτός προς μία  κατεύθυνση.

ωοσκόπιο

  • Αυτοσχέδια μέθοδος – κατασκευή.  (Μέθοδος απο http://www.kynigos.net.gr) <<Ενα χωνί μέσα στο οποίο υπάρχει μια λάμπα 40 WATT. Δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη γιατί δεν δείχνει καλά τις σκιές μέσα στο αυγό. Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα χαρτονένιο χωνί μέσα στο οποίο “πνίγω” μια 40άρα λάμπα. Το φως έχει μια μόνη διέξοδο, την στενή μπροστινή τρύπα. Αυτή την εφαρμόζω στο πίσω μέρος του αυγού, στον αεροθάλαμο. Αν το αυγό είναι γονιμοποιημένο, στην τέταρτη μέρα αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω από το αυγό κόκκινες μικρές φλεβίτσες και μια μικρή σκούρα κηλίδα στο εσωτερικό, που είναι το έμβρυο που μεγαλώνει. Όσο περνούν οι μέρες τόσο η κηλίδα θα γίνεται και πιο μεγάλη. >>

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα αυγό είναι γόνιμο?

  • Ένα γόνιμο αυγό θα έχει σαφή σημάδια ανάπτυξης, όπως τα δίκτυα των αιμοφόρων αγγείων, ένα αδιαφανές σχήμα ενός εμβρύου στο μεγαλύτερο άκρο του αυγού, και ακόμη και την κίνηση εντός του αυγού.
  • Ένα γόνιμο αυγό με ένα έμβρυο που έχει σταματήσει την ανάπτυξη θα έχει ένα δαχτυλίδι αίματος ή ραβδώσεις αίματος.

 Χρόνοι επώασης και εκκόλαψης.

Καναρίνι – καρδερίνα κτλ. 13 – 14
Κότα 21
Ορτύκι 17
Φασιανός 23
Γαλοπούλα 28
Πάπια 28 – 33
Χήνα 28 – 30
Παγώνι 28 – 30
Φραγκόκοτα 27
Στρουθοκάμηλος 42

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *