Macrorhabdus ornithogaster. (Μπαλάκι στην κοιλιά..)

Macrorhabdus ornithogaster. (Μπαλάκι στην κοιλιά..)

Πρόκειται για είδος μύκητα (ζύμη), που προσβάλλει το γαστρεντερικό σύστημα των πουλιών ( καναρινια, ψιττακοειδη). Τα προσβεβλημένα πουλιά είναι αδύνατα με έντονη καρίνα και συρρίκνωση στην περιοχή της κοιλιάς παρόλο που τρώνε κανονικά και συχνά έχουν υπερβολική όρεξη.

Το πτέρωμα τους είναι συρρικνωμένο και σε επισκόπηση της κοιλιακής χώρας παρατηρούμε διόγκωση της περιοχής δεξιά όπως την κοιτάμε (μοιάζει με μπαλάκι). Στα περιττώματα βρίσκουμε συχνά αχώνευτους σπόρους, λόγω της προσβολής του πεπτικού συστήματος από τον μύκητα (δεν γίνεται επαρκή άλεση και χώνεψη τους).

Σε εξέλιξη της νόσου παρατηρείται διάρροια με μελανές κουτσουλιές λόγω αιμορραγιών του γαστρεντερικού. Εμετούς με αναμάσηση αχώνευτης τροφής με βλέννα συχνά παρατηρείται. Η ασθένεια παρουσιάζει περιόδους έξαρσης και ύφεσης και κατά την έξαρση παρουσιάζεται η απώλεια βάρους ενώ δεν λείπουν και οι δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις.

Η έντονη δύσπνοια και η αδικαιολόγητη πτερόρροια λόγω στρες αποτελούν σταθερά συμπτώματα σε έξαρση της ασθένειας. Η ιστολογική εξέταση μετά από νεκροψία δίνει ασφαλή διάγνωση. Σε πτηνά φορείς της νόσου από τα περιττώματα γίνεται διάγνωση της ασθένειας.

Θεραπευτικά χορηγούμε αμφοτερικίνη – Β και φλουκοναζόλη σε πτηνά που έχει γίνει διάγνωση της νόσου, λόγω της τοξικότητας των συγκεκριμένων δραστικών ουσιών.

Η συχνή χορήγηση μηλόξυδου και προβιοτικών με οξύφιλους γαλακτοβακίλους προφυλάσσει τους πτερωτούς μας φίλους από την ασθένεια. (λόγω του ότι δημιουργείται όξινο περιβάλλον και δεν ευνοείται η ανάπτυξη του μύκητα).

Πληροφορίες από:

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ-ΔΡΑΜΠΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ
https://www.facebook.com/groups/852813744903533/

Δείτε επίσης...