Πως καταλαβαίνουμε τις καρδερίνες εκτροφής?

Πως καταλαβαίνουμε τις καρδερίνες εκτροφής?

Πολλές φορές θέλουμε να πάρουμε μια καρδερίνα εκτροφής αλλά υπάρχει η αμφιβολία αν το πουλί είναι αυτό που ζητάμε (εκτροφής μεγαλωμένο από ζευγάρι καρδερίνας) ή πιασμένο από την φύση και προσπαθούν να μας παραπλανήσουν για να το πάρουμε.

Αναγνωρισμένος εκτροφέας που ανήκει σε σύλλογο.

Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες, πας στον χώρο τους, κοιτάζεις τα πουλιά, τους γονείς, το παίρνεις, σου δίνουν και μερικές συμβουλές, έχεις το ιστορικό του πουλιού και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Δακτυλίδι κλειστού τύπου 2,5χιλ.

Ένα πρώτο χαρακτηριστικό που όλοι κοιτάζουμε είναι να έχει μεταλλικό δακτυλίδι κλειστού τύπου συγκεκριμένων διαστάσεων 2,5χιλ και όχι μεγαλύτερο (πολλοί περνάνε μεγαλύτερα δακτυλίδια στο πόδι του πουλιού με βαζελίνη..) με το κωδικό του εκτροφέα, το χρώμα ανάλογα με το έτος γέννησης κτλ. 

Το χρώμα των ποδιών του πουλιού.

Άσπρα πόδια καρδερίνας εκτροφής.

Αδιαμφισβήτητα είναι σημαντικό κριτήριο το δακτυλίδι, αλλά ακόμα και να έχει μπορεί να είναι μεγαλωμένο από φωλιά που αφαιρέθηκε από την φύση. Ένα σημάδι είναι το χρώμα τον ποδιών του πουλιού.

Μαύρα πόδια καρδερίνας από την φύση.

Στα νεαρά πουλιά, που η ηλικία τους είναι περίπου ενός έτους, τα πουλιά που προέρχονται από την φύση τα πόδια τους είναι ακόμα μαύρα-σκούρα. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις με αυξημένη μελανίνη αλλά αυτά είναι λίγα πουλιά. Μετά το δεύτερο έτος ασπρίζουν.

Συμπεριφορά του πουλιού.

Η καρδερίνα από την φύση της είναι νευρικό – ζωηρό πουλί. Δύσκολα βλέπεις καρδερίνα με συμπεριφορά καναρινιού. Η άγρια χτυπιέται άτσαλα, σπάει τα φτερά της και προσπαθεί όπως είναι λογικό να δραπετεύσει από το κλουβί. Η εκτροφής είναι ζωηρή αλλά κινείται πολύ πιο προσεκτικά διότι έχει μάθει στα “κάγκελα”..

Η εκτροφής θα δοκιμάσει σχεδόν ότι βρει από τροφή – φρούτα και λαχανικά. Όλες οι καρδερίνες εκτροφής τρώνε πχ αυγό – αυγοτροφή και μήλο ενώ τα περισσότερα άγρια πουλιά προτιμάνε τους μαύρους σπόρους και αν είναι και φρεσκοπιασμένο το νίζερ.

Σημάδια στρες στα φτερά και την ουρά.

Σίγουρα, υπάρχει περίπτωση να στρεσαριστεί και το πουλί εκτροφής αλλά είναι ένα συμπληρωματικό κριτήριο πριν κάνουμε την αγορά μας. Τα σημάδια στρες είναι άσπρες γραμμές κατά μήκους των φτερών και της ουράς που εμφανίζονται στα πουλιά που “δεν περνάνε καλά”. Περισσότερα εδώ.  Όπως καταλαβαίνουμε σε ένα άγριο πουλί τα σημάδια αυτά είναι πολύ πιο συχνά.

Γιατί να έχεις στην κατοχή σου πουλιά εκτροφής και όχι άγρια?

Σε αντίθεση με τα άγρια κάποιοι λόγοι είναι : Ήμερα πουλιά, ζευγαρώνουν ευκολότερα, ταΐζουν τα μικρά τους την αναπαραγωγική περίοδο, δεν σπάνε τα αυγά στην φωλιά δεν στρεσάρονται εύκολα, είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες κλπ.


Δείτε επίσης...