Κτηνίατρος Χρύσα Δραμπίδου: Όχι στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

Κτηνίατρος Χρύσα Δραμπίδου: Όχι στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

Η λανθασμένη και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων σε αυτά καθώς μπορεί να μετατρέψει μια απλή λοίμωξη σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή.
Η κατάχρηση των αντιβιοτικών, στα ζώα, θέτει σε κίνδυνο τη χρησιμότητα των φαρμάκων που είναι πραγματικά αναγκαία.
Η μείωση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της αντοχής.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ.

Η πρόληψη αφορά πρώτα την σωστή ενημέρωση των ιδιοκτητών ζώων ή πτηνών και έπειτα μία έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Ζούμε σε μια περίοδο που έχουμε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κτηνίατρο και τις εργαστηριακές εξετάσεις που είναι η πραγματική πρόληψη γιατί μέσω των εξετάσεων οδηγούμαστε σε ένα σίγουρο αποτέλεσμα και στην σωστή θεραπεία. Αυτό επιτυγχάνεται με την καλλιέργεια του παθολογικού υλικού (κόπρανα,γάλα, ρινικό, οφθαλμικό έκκριμα, δερματικές  αλλοιώσεις(εφελκίδες) κ.α) και το αντιβιόγραμμα που ακολουθεί που ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα εργαστηριακών δοκιμών προσδιορισμού της ευαισθησίας ενός απομονωμένου βακτηριακού στελέχους σε διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών.

Τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και της λανθασμένης χρήσης των αντιμικροβιακών για τη θεραπεία και την πρόληψη λοιμώξεων στα ζώα.

Πληροφορίες από:

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ-ΔΡΑΜΠΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ
https://www.facebook.com/groups/852813744903533/

Δείτε επίσης...