Ένα ενθαρρυντικό σημάδι μετά από θεραπεία από κοκκίδια.

Ένα ενθαρρυντικό σημάδι μετά από θεραπεία από κοκκίδια.
Καρδερίνα μετά από θεραπεία για κοκκιδια.

Με το πρώτο φούσκωμα το άρρωστο πουλί θα πρέπει αμέσως να απομονωθεί , αν βρίσκεται μαζί με άλλα, να μπει σε μικρό κλουβάκι (πχ τα μικρά ξύλινα κραχτόκλουβα) και αν δεν είναι εύκολο να επισκεφτεί τον ειδικό θα πρέπει να διαγνωσθεί από τα συμπτώματα που έχει (κουτσουλιές, αλλαγές στην κοιλιά κτλ) να τοποθετηθεί σε ήσυχο μέρος και να ξεκινήσει θεραπεία.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση , μία καρδερίνα , δικό μου φετινό πουλί εκτροφής , είχε διογκωμένα έντερα και σκούρα κόκκινη διάρροια, σημάδια κοκκιδίωσης το οποίο είναι αναμενόμενο αυτήν την εποχή που έχει απότομες αλλαγές υγρασίας – θερμοκρασίας.

Ευτυχώς δεν καθυστέρησα να το καταλάβω και κινήθηκα άμεσα. Μπήκε σε μικρό κλουβάκι και από τροφή λιπαρή και πρωτεινουχα. Εγώ βάζω Κια, καναβουρι, νιζερ, αυγό και τη βασική τροφή. Στο νερό κοκκιδιοστατικό (Εsb3) στις αναλογίες που αναγραφει μαζί με βιταμίνη Κ (Βιταμίνη Κ βάζουμε διότι έχει σκούρα κόκκινη κουτσουλιά που σημαίνει ότι υπάρχει κάποια αιμορραγία). Όσο δίνω συμπληρώματα στο νερό δεν δίνω φρούτα και λαχανικά.

Μετά από 10 μέρες θεραπεία και παρακολούθηση έλεγξα το πουλί και διαπίστωσα ότι υπάρχει ακόμα φλεγμονή αλλά το ενθαρρυντικό είναι το κίτρινο (λίπος) που φαίνεται γύρω από τη κοιλιά και το λαιμό που σημαίνει ότι το πουλί αρχίζει να παίρνει βάρος και μεταβολίζεται η τροφή. Οι κουτσουλιές έσφιξαν και το χρώμα από σκούρο κόκκινο έγινε προς το καφέ.

Πώς χειρίζομαι το πουλί από εδώ και πέρα, προβιοτικά για 10 μέρες μαζί με βιταμίνη Κ λόγο φλεγμονής και μετά συμπλήρωμα βιταμινών Β για 7 μέρες.

 

Δείτε επίσης...