Τα ειδη των πουλιων “τσοπανακος” στην Ελλαδα.

Τα ειδη των πουλιων “τσοπανακος” στην Ελλαδα.

Στην Ελλάδα έχουμε τρία είδη τσοπανάκο από τα 6. Βραχοτσοπανακος ( sitta neumayer) και πευκοτσοπανακος ( sitta krueperi) και δεντροτσοπανάκος. Ο πευκοτσοπανακος έχει κόκκινο στο στήθος ενώ ο βραχοτσοπανακος όχι.

Είναι από τα πιο δύσκολα εντομοφάγα τα τσοπανακια. Για να τα έχεις σε καλή κατάσταση χρόνια χρειάζονται εκτός από πολύ πρωτεΐνη , εντομοτροφη καλή με ανεβασμένη πρωτεΐνη και συμπλήρωμα σπόρια όπως ηλιόσπορο και πάντα λίγη ποσότητα σε κανναβούρι.

Δεντροτσοπανακι

12794493_10201247751272886_6831567102671367491_n

Χρειάζονται πέτρα μέσα στο κλουβί να κτυπούν το ράμφος τους και να σπάνε και τα σπόρια.Ένα κομμάτι ελαφρόπετρα και απαραίτητα ανόργανα άλατα – ιχνοστοιχεία – αρκετό ασβέστιο. Όποιος διατηρεί τσοπανάκο και τον έχει πάνω από χρόνο σε καλή κατάσταση θεωρείται άξιος . Οι απαιτήσεις τους ξεπερνάνε αυτές του αηδονιού !!

Τα  ΒΡΑΧΟ τσοπανακια από πουλί σε πουλί ακούς διαφορετικό σφύριγμα……Και κάτι που θέλει προσοχή, ορισμένα όταν είναι σε ξύλινο κλουβί με μαλακό ξύλο μπορούν να το καταστρέψουν και να φύγουν ιδικά αν είναι και από ασπρόξυλο σίγουρα θα αποδράσουν!!!Οπότε αν τα έχουμε σε ξύλινα κλουβιά να επιλέγουμε από σκληρό ξύλο όπως οξιά , έβενο, κέδρο ή για μεγαλύτερη σιγουριά… σιδερένιο.

Το μειονέκτημα τους είναι ότι αν δεν έχουν τα απαραίτητα υλικά μέσα στο κλουβί , θα μεγαλώσει πολύ γρήγορα το ράμφος τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φάνε η να σπάσουν αυτά που πρέπει να φάνε όπως κάνει ο δρυοκολάπτης και οι παπαδίτσες !!!

 

 

 

Δείτε επίσης...

4 σκέψεις για το “Τα ειδη των πουλιων “τσοπανακος” στην Ελλαδα.

  1. Η φωλια του Βραχοτσοπανακου κατασκευαζεται κυριως σε ρωγμες βραχων με λασπη και για εισοδο ενα μικρο τουνελ ισα ισα να χωραει ο γονιος.Στα νησια του Αιγαιου εχει παρατηρηθει μονο στη Λεσβο και σε Ιονιο σε ολα σχεδον εκτος Κεφαλονιας Ιθακης.Να σηνειωσω οτι στο ειδος του Βραχοτσοπανακου κελαηδανε και τα δυο φυλα και πολλες φορες μας μπερδευει γιατι ακουγεται σαν Δεντροσταρηθρα.Δεν εχει παρατηρηθει Βραχοτσοπανακος σε περιοχες απο Λαρισα και προς Βορεια Ελλαδα κυριως σε χερσαιες περιοχες που εχουμε ληβαδια και περιοχες με υπερβολικη βλαστηση.Ο βιοτοπος του ειναι κυριως βραχωδες ορη και θαμνωδες περιοχες.

  2. Τιποτα φιλε μου ολοι μια παρεα που προσπαθουμε να κανουμε το καλυτερο για τους μικρους μας φιλους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *