Φλώρος. Ένα αγαπητό πουλί.

Φλώρος. Ένα αγαπητό πουλί.

Επιστημονική Ονομασία:Chloris chloris

Κατανομή: Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και νοτιοδυτική Ασία. Έχει επίσης εισαχθεί σε τόσο Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Διατροφή: Είναι κυρίως σπερματοφάγα πτηνά, η διατροφή τους ποικίλλει ανάλογα με την εποχή. Σπέρματα ποών και θάμνων, αλλά περιλαμβάνει και μπουμπούκια, ολοκληρωμένα άνθη και καρπούς (σωροκάρπια), πολλών φυτικών ειδών. Επίσης, περιστασιακά συλλαμβάνουν κάποια αρθρόποδα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο φωλιάσματος για να τρέφουν τους νεοσσούς.

Μήκος: 14 έως 16 εκατοστά.

Βιότοπος: Αραιές συστάδες δέντρων, ξέφωτα ή ανοικτές περιοχές στα δασάκια και παρόχθιες θέσεις. Συχνάζει σε ψηλά, πυκνά πλατύφυλλα δένδρα και εκεί όπου, τα σπέρματα διαφόρων καρπών είναι προσβάσιμα, σε θάμνους και καλλιέργειες -ακόμη και ζιζανίων. Λιβάδια με ψηλούς φυσικούς φράκτες, δενδροστοιχίες, περιβόλια και φυτείες κωνοφόρων.Ωστόσο, ολοένα και περισσότερο οι φλώροι απαντούν σε ποικίλες μορφές εγκαταστάσεων του ανθρώπου: αγροκτήματα, μικρά χωριά διάσπαρτα με οπωροκαλλιέργειες, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα με πάρκα, στα νεκροταφεία, μεγάλους κήπους ή σε άλλες αστικές τοποθεσίες.

Επώαση: Το θηλυκό γεννάει 4 έως 6 (-8) αυγά.

Κοινωνική Δομή: Το είδος αυτό μπορεί να σχηματίσουν μεγάλα σμήνη εκτός της περιόδου αναπαραγωγής, μερικές φορές σε ανάμειξη με άλλα πουλιά.

Διάκριση Φύλου: Το αρσενικό να έχει κιτρινοπράσινο στήθος, ελαιοπράσινη ή πρασινογκρίζα άνω επιφάνεια σώματος, γκρίζα πλευρά κεφαλιού και πολύ κίτρινο στα πρωτεύοντα ερετικά και την ουρά.Το ουροπύγιο είναι φωτεινό πράσινο, ενώ οι πλευρές ανοικτόγκριζες.

Το θηλυκό έχει πιο «θαμπά», γκρίζα χρώματα, η ράχη και ο μανδύας έχουν καφετί απόχρωση, όπως και τα πλαϊνά του κεφαλιού, ενώ υπάρχει σαφώς λιγότερο κίτρινο χρώμα στα πρωτεύοντα ερετικά και την ουρά, σε σχέση με το αρσενικό.

Αιχμαλωσία: Παρόλο που ο φλώρος είναι από τα προστατευόμενα είδη που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Βέρνης, αποτελεί από τα «αγαπημένα» πουλιά εκτροφής σε αιχμαλωσία. Εκτός από το θαυμάσιο κελάηδημά του, ένα ακόμη στοιχείο που το κάνει «ευάλωτο» στις προτιμήσεις των εκτροφέων, είναι ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερη μέριμνα. Διασταυρώνονται με τα καναρίνια, δίνοντας ενδιάμεσα άτομα (φλωροκάναρα).

Άλλες Ονομασίες: Ο Φλώρος απαντά στον ελλαδικό χώρο και με τις ονομασίες: Ατσάραντος (Στερεά, Ζάκυνθος), Λιναρίδι και Λιναροπούλι (Κρήτη), Πρασινοπούλα, Σπιγγάρι και Σπιγγάριος (Αττική), Φιώρι, Φλώρι και Λουλουδάς (Κύπρος).

Πληροφορίες από:

“https://el.wikipedia.org/

Δείτε πληροφορίες για όλα τα πουλιά με εφαρμογή από το κινητό σας.

Είναι διαθέσιμη στο google store και μπορείτε να μεταβείτε είτε αναζητώντας την σαν Ωδικά Πουλιά είτε πιο εύκολα πατώντας το link: Google Store/ Ωδικά Πουλιά

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *