Περιπτώσεις εγκατάλειψης φωλιάς από την μητέρα.

Περιπτώσεις εγκατάλειψης φωλιάς από την μητέρα.

Γενικά οι κανάρες είναι καλές μάνες αλλά υπάρχει η πιθανότητα είτε από δικό μας λάθος χειρισμό είτε από άλλους παράγοντες, να παρατήσει την φωλιά.

Περιπτώσεις που μου έχουν τύχει κατά καιρούς με τις μανάδες να έχουν είτε αυγά είτε μικρά.

  • Να αλλάξουμε θέση το κλουβί. Αν το καταλάβουμε νωρίς επιστρέφουμε το κλουβί στην θέση του και παρακολουθούμε τι θα κάνει η μάνα. Τις περισσότερες φορές γυρνάει στην φωλιά και συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Αν στο πεντάωρο δεν το “ξεπεράσει” τότε κρέμα νεοσσών και τάισμα στο χέρι και παρακολούθηση μήπως την επόμενη μέρα αναλάβει καθήκοντα!!! Αν έχει αυγά και έχουμε άλλες κανάρες με αυγά κοντινής ηλικίας τα τοποθετούμε με προσοχή με το ρίσκο μήπως δεν τα δεχτουν. Δεν μου έχει τύχει ποτέ να μην τα προσέξει κάποια παραμάνα.
  • Να τρομάξει από κάποιο θόρυβο ή από κάποιο αρπακτικό. Τότε συνήθως αν δεν πληγωθεί επιστρέφει, αν είναι βράδυ, το πρωί στην φωλιά ή αν το καταλάβουμε έγκαιρα ανάβουμε κάποιο φως για να μπορέσει να επιστρέψει.
  • Να ασθενήσει. Υποχρεωτικά κρέμα νεοσσών ή “μοίρασμα” αυγών και σταματάει η αναπαραγωγική περίοδος για το συγκεκριμένο ζευγάρι.
  • Σε πολυγαμική αναπαραγωγή (ένα αρσενικό με δυο ή τρία θηλυκά) να μην μπορεί να αποχωριστεί ή θηλυκιά τον αρσενικό (σπάνια περίπτωση).
  • Τραυματισμός πουλιού.
  • Απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.

2016-04-08 18.30.49
Κρέμα νεοσσών είτε φτιάχνουμε μόνοι μας , είτε προμηθευόμαστε από το εμπόριο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο…

Ένα περσινό βίντεο από μικρά καναρινάκια που ταΐζω με κρέμα.Αιτία……. μάνα με σπασμένο φτερό στην κλούβα…

(Κρέμα εμπορίου)

Δείτε επίσης...

4 σκέψεις για το “Περιπτώσεις εγκατάλειψης φωλιάς από την μητέρα.

  1. Η αγαπη μας παντα για τα πουλακια να ειναι το καλυτερο φαρμακο μας…! ! !

  2. Ποια κρεμα νεοσσων προτεινης για καναρινια και ποια για καρδερινακια/καρδερινοκαναρακια??? ειχα παει να χασω μια φορα μια γεννα επειδη η καναρα φοβηθηκαι απο καποιο πουλι το βραδυ αλλα παλι καλλα γυρισαι.

    Συγχαριτιρια για την δουλεια σας και ευχαριστω για οποιαδηποτε βοηθεια!!!!

  3. Όλες οι κρέμες από πέτ είναι καλες. Οι δύο που έχω δουλέψει χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση είναι Versele-laga handmix για καναρίνια και η SERINUS FEEDING WILD BIRDS FORMULA για τις καρδερίνες.

  4. Ευχαριστω πολλη φιλε!!!! τωρα ειδα την απαντηση μιας και δεν μου εστειλεκαποια ειδοποιηση. παλλη καλλα φετος δεν ειχα εγκαταληψη. ψωφισε μια θυλικια αλλα ταισε ο αρσενικος παλι καλα!!!! και παλι ευχαριστω!!! νιωθω πολλη ακαλητερα να παρω κατι που καποιος εχει δοκιμασει και οχι στην τυχη!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *