Ασβέστιο, ένας ακόμα σύμμαχος κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής. Ενέργειες που κάνουμε σε δυστοκία.

Ασβέστιο, ένας ακόμα σύμμαχος κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής. Ενέργειες που κάνουμε σε δυστοκία.

Το ασβέστιο ειδικά κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής είναι πολύ σημαντικό να παρέχεται στα πουλιά. Με το ασβέστιο εκτός του ότι συμβάλει στην γενική υγεία των πουλιών, είναι το πρώτο πράγμα που συμβάλει στο να δημιουργήσουν σκληρό και πυκνό κέλυφος (τσόφλι).

Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει δυστοκία, προβλήματα στην μήτρα, να γεννηθούν αυγά με μαλακό κέλυφος ή να βγουν ακόμα και μικρότερου μεγέθους (αν και είναι και συνήθεις σε πρωτόγεννες μικρές κανάρες).

Έχουμε συνδυάσει , τα προβλήματα με τα αυγά που θα συναντήσουμε, ότι φταίει η έλλειψη ασβεστίου!! Σίγουρα όμως δεν είναι μόνο η έλλειψη ασβεστίου που μπορεί να προκαλέσει αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Εκτός από την συνηθισμένη φράση που ακούμε συνέχεια , “ισορροπημένη διατροφή” που αναμφισβήτητα είναι το από τους σημαντικότερους παράγοντες, (αφού πολλά χορταρικά για παράδειγμα έχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου) δεν πρέπει να ξεχνάμε τον σωστό φωτισμό και την βασικότατη Βιταμίνη Α (συμβάλει σε μεγάλο βαθμό ώστε να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην μήτρα).

Ο σωστός φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή και σωστή αναπαραγωγική υγεία των πουλιών. Χωρίς να θέλω να κουράσω με ιατρικές ορολογίες , με απλά λόγια το δέρμα απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και το μετατρέπει σε Βιταμίνη D3, και αυτό με τη τη σειρά του βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Δες και Πολύτιμη και απαραίτητη βιταμίνη «D» για τα πουλιά μας.

Μαλακό κέλυφος σε αυγό κότας.

Η Βιταμίνη D3, απαιτείται στα έντερα για να βοηθήσουν την απορρόφηση του ασβεστίου και την ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, με σκοπό να σχηματιστεί το κέλυφος στη μήτρα.

Αντιλαμβανόμαστε, όσοι έχουν εσωτερική εκτροφή , πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός εξοπλισμός φωτισμού.

Πρέπει να ξέρουμε επίσης ότι υψηλά επίπεδα φωσφόρου, κατά την διάρκεια αναπαραγωγής, στο αίμα, αναστέλλουν την απορρόφηση του ασβεστίου . Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να δούμε αυγά με μαλακό κέλυφος και όπως είπαμε δυστοκία.

Πολλά χόρτα και λαχανικά επίσης περιέχουν οξαλικά οξέα. Αυτά επίσης δεσμεύουν την απορρόφηση ασβεστίου από την τροφή στο έντερο, οπότε εκείνη την περίοδο πρέπει να τους δίνουμε με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο από ότι σε οξαλικό οξύ. Σκεφτείτε το ασβέστιο σαν την διαφορά του με το οξαλικό οξύ. Αφαιρεί τα επίπεδα οξαλικού οξέος και η αναλογία πρέπει να είναι 2:1.

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ωοτοκία είναι όπως παρακάτω:

Ανθρακικό ασβέστιο: 94-97%
Φώσφορος: 0,3%
Μαγνήσιο: 0,2%
νάτριο, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό: σε σχεδόν μηδενικές τιμές (ίχνη)
οργανική ύλη: 2%

Που τα βρίσκουμε αυτά? Ψάχνοντας τις θρεπτικές ουσίες στις τροφές , ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες που ακολουθούν τα πουλιά μας και βλέπουμε αν αποκλίνουμε και πού.

Πως λειτουργεί το κέλυφος.

Είναι σκληρό, αδιάβροχο επιτρέποντας όμως την ανταλλαγή αερίων μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού!! Επιτρέπει δηλαδή στο αναπτυσσόμενο έμβρυο να «ανασάνει», ενώ παρέχει εκπληκτική μηχανική αντοχή. Το κέλυφος όπως είπαμε αποτελείτε από ανθρακικό ασβέστιο. Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, μπορεί να αντλήσει ασβέστιο από το τσόφλι στο σώμα για την ανάπτυξη των οστών.

Τι κάνουμε σε περίπτωση δυστοκίας?

Πολλα βίντεο κυκλοφορούν με “γιατρούς” που προσπαθούν να βγάλουν με πιεση το αυγό από τα πουλια. Αν το αυγό σπάσει μέσα στο πουλι ή τραυματιστεί στο 90% των περιπτώσεων θα πεθάνει.

Στην περίοδο της αναπαραγωγής αν δούμε στον πάτο του κλουβιου την θηλυκιά πρέπει να την ελέγξουμε για δυστοκία . Το αυγό δεν μπορεί να βγει και η θηλυκιά πονάει και κάθεται ακίνητη κάτω. Με ψηλάφηση θα νιώσουμε το αυγο στο πάνω μέρος της κοιλιάς.

Ένας τρόπος για να βοηθήσουμε τα θηλυκά (το ειδα πρόσφατα και σε βίντεο γνωστου εκτροφεα κ. Τριανταφύλλου) είναι να λαδωσουμε την αμαρα την οποια όταν την πειράζουμε “ανοιγοκλείνει” , βαζοντας λαδι όσο μπαίνει και μέσα.

Μετά βράζουμε νερό και βάζουμε το πουλι έτσι ώστε οι ατμοί να πηγαίνουν στην αμαρα και περιμένουμε να πετάξει το αυγό. Αν δεν έχουμε αποτέλεσμα ξαναδοκιμαζουμε την ιδια διαδικασια την επόμενη μέρα.

 

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *