Ελίχρυσος… η άρνικα της αρωματοθεραπείας. Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην εκτροφή μας…

Ελίχρυσος…  η άρνικα της αρωματοθεραπείας. Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην εκτροφή μας…

Ένα άρθρο από τον λογαριασμό του σεβαστού εκτροφέα κ. Αντρέα Σκ.

Από την εκτροφή του κ. Αντρέα
Από την εκτροφή του κ. Αντρέα

Η στιγμή που κάθε εκτροφέας περιμένει από το τέλος της προηγούμενης αναπαραγωγής έφτασε η ώρα για να μαζέψει υλικό κάλυψης φωλιάς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που καρδερίνες φλώροι και σπίνοι το προτιμούν ως βάση για φωλιά.

Η σύζυγος μου, φέτος μου υποσχέθηκε να μου πλέξει μερικές φωλιές από ελίχρυσο, θυμάρι και ρίγανη!!

Δείτε κάποια από τα οφέλη του…

Το φυτό μας τι άλλο από τον αγαπημένο μου ελίχρυσο. ( Είναι από τα πολυτιμότερα και ακριβότερα αιθέρια έλαια με περιεκτικότητα 40-50% σε εστέρες, 30% σε σεσκιτερπένια και πάνω από 10% δικετόνες.)

O ελίχρυσος θεωρείται η άρνικα της αρωματοθεραπείας.
Η κύρια δράση του είναι αντιφλεγμονώδης και ηρεμιστική λόγω της παρουσίας 40% εστέρων με αντισπασμωδική και καταπραϋντική- αναλγητική δράση και επίσης ανανεωτική της κυτταρικής λειτουργίας λόγω της παρουσίας των δικετονών (τις οποίες βρίσκουμε μόνο στον ελίχρυσο).

Το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου είναι θαυματουργό και απόλυτα απαλό. Βάζοντας μία σταγόνα του πάνω σε μία ματωμένη πληγή, αυτή αποστειρώνεται, επιταχύνεται η επούλωση της και σταματά ταυτόχρονα ο πόνος. Αν εφαρμοστεί αδιάλυτο πάνω σε μώλωπες, βοηθά στην επαναπορρόφηση του αίματος μέσα στους ιστούς, απομακρύνοντας και τον πόνο.

Η ανανεωτική του ιδιότητα πάνω στα κύτταρα το κάνει ανεκτίμητο σύμμαχο κατά της γήρανσης του δέρματος. Βοηθά επίσης σε περιπτώσεις ακμής, εκζέματος, δερματικών ερεθισμών, (ευρυαγγεία) ουλών και εγκαυμάτων. Μπορεί να διαλύσει ακόμη και παλιά αιματώματα. Σε περιπτώσεις φλεβίτιδας βοηθά μαζί με το αιθέριο έλαιο του κυπαρισσιού.
Ως αντιφλεγμονώδες είναι άριστο σε αρθρίτιδες και ρευματοειδή αρθρίτιδα (μαζί με αιθέριο έλαιο γωλθερίας, μαύρου έλατου και αχιλλαίας).

Το hydrosol του ελίχρυσου σε περιπτώσεις ουλίτιδας και υποχωρούντων ούλων μπορεί να βοηθήσει ως στοματικό διάλυμα για χρονική διάρκεια έξι μηνών.
Εσωτερική χρήση hydrosol ελίχρυσου και Greenland moss (Labrador tea) διαλυμένο σε 1,1/2 λίτρο νερό σε αναλογία 2:1 (κουτ. σούπας) καθημερινά για τρείς εβδομάδες, βοηθά σημαντικά στην αποσυμφόρηση και αναγέννηση του ήπατος.

Για αναγέννηση του δέρματος: 1 ml αιθερίου ελαίου ελίχρυσου (25 σταγόνες) σε 100 ml φυτικό λάδι βάσης της επιλογής μας.

Για περιποίηση ραγάδων νέων ή παλαιότερων, ή χηλοειδών ουλών: Διαλύουμε 1 ml αιθερίου ελαίου ελίχρυσου σε 15 ml rose hip oil – λάδι άγριας τριανταφυλλιάς. Το μείγμα προστίθεται σε 84 ml φυτικό λάδι. (σύνολο 100 ml). Οπωσδήποτε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 100% λάδι rose hip.

H συνέργεια των Ω3 λιπαρών του συγκεκριμένου λαδιού με τα τερπένια του ελίχρυσου κάνουν θαύματα. Ακόμη και παλιές ουλές μπορούν να εξαφανισθούν, με τοπική χρήση 2-3 φορές ημερησίως για 1-6 μήνες.

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *