H γλοιώδης μεμβράνη που επιστρωνεται στις ποτίστρες όλων των κατοικίδιων είναι καταστροφική και λέγεται biofilm. Τι είναι και πως καταπολεμείται?

H γλοιώδης μεμβράνη που επιστρωνεται στις ποτίστρες όλων των κατοικίδιων είναι καταστροφική και λέγεται biofilm. Τι είναι και πως καταπολεμείται?

Με αφορμή μιας ωραίας σημείωσης που διάβασα στην σελίδα του Onlinepet που γράφει:

“H γλοιώδης μεμβράνη από βακτηρίδια που επιστρώνεται στο μπολ νερού του σκύλου σας ονομάζεται “biofilm” και προκειμένου να αποφευχθούν ασθένειες, πρέπει να απομακρύνεται κάθε φορά που το γεμίζεται με νερό. “

Το ίδιο συμβαίνει και στα πουλιά και αν αναλογιστούμε και τον γρήγορο μεταβολισμό τους, μπορεί να αποβεί μοιραίο.

“Έτσι φαίνεται στο μικροσκόπιο.”

Τι είναι η βιομεμβράνη ή biofilm;

Η βιομεμβράνη (biofilm) αποτελεί μορφή μικροβιακής διαβίωσης, και μικροοργανισμών και συνίσταται από μια πολύπλοκη συσσώρευση αυτών των μικροοργανισμών. Όταν βρεθεί μια κατάλληλη επιφάνεια πχ ποτίστρα οι ίδιοι αποδίδουν και στη συνέχεια ξεκινάνε τον πολλαπλασιασμό τους.

Η ανάπτυξη μπορεί να είναι πολύ γρήγορη, με νέα κύτταρα που συνδέονται μεταξύ τους καθώς και να επεκταθεί πλαγίως σε όλη την επιφάνεια. Αυτό δημιουργεί κάτι σαν “τεχνητή μήτρα” στην οποία άλλοι οργανισμοί μπορούν να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν. Αυτή η μήτρα συχνά αναφέρεται ως “λάσπη, μάκκα ” ή “biofilm”.

Τι θα προκαλέσει;

Συστηματική υπερ-ανάπτυξη Candida, κολίτιδα, αρθρίτιδα, Crohn κτλ…

Η καλύτερη λύση είναι καθημερινή πλύση όλων των ποτιστρων , μπανιέρες κλπ και πέρασμα με ένα βρεγμένο πανί με μηλοξυδο. 

Επίσης κάθε 2 μέρες στο άλλαγμα νερού και 4 σταγόνες μηλοξυδο μαζί μέσα στο νερό.

Σίγουρα υπάρχουν και σκευάσματα που θα σας βοηθήσουν με τον πιο δραστικό τρόπο να απαλλαγείτε από αυτή την συσσώρευση μικροοργανισμών.

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *