Μετά από οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή στα πουλιά δίνουμε προβιοτικά. Τι είναι τα προβιoτικά;

Μετά από οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή στα πουλιά δίνουμε προβιοτικά. Τι είναι τα προβιoτικά;

Πάντα μετά από φαρμακευτική αγωγή στα πουλιά μας είτε αυτό λέγεται κοκκιδιοστατικό είτε κοκκιδιοκτόνο είτε φάρμακο για τα αναπνευστικά, για τα ακάρεα κτλ πάντα μετά δίνουμε προβιοτικά. Μερικοί λένε πολυβιταμίνες και εννοούν προβιοτικά πολλοί όμως δεν ξέρουν καν την ύπαρξη τους. Τι είναι προβιοτικά; Αναλύεται παρακάτω:

Με τον όρο προβιοτικά εννοούμε τροφές (πχ. ελιές) ή διατροφικά συμπληρώματα τα οποία περιέχουν προβιοτικα συστατικά. Τα προβιοτικά συστατικά (probiotics) είναι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί (βακτήρια) που εισέρχονται μέσω της διατροφής και είναι ωφέλιμα για την υγεία των πτηνών μας.

Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ζουν στον οργανισμό ενός πουλιού χωρίς να τον βλάπτουν. Αντίθετα, εμποδίζουν να αναπτυχθούν τα παθογόνα μικρόβια τα οποία όταν βρουν την ευκαιρία επιτίθενται και μολύνουν τα διάφορα όργανα. Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου που προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις. Επιπρόσθετα, βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών και των λιπών στο πεπτικό σύστημα κάτι που βοηθά στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Για να μπορεί να χαρακτηριστεί ένα βακτήριο ως προβιοτικό, οι επιστήμονες θέτουν ορισμένες προϋποθέσεις αλλά η πιο σημαντική είναι έχει θετική επίδραση στην υγεία. Πρέπει επίσης το βακτήριο να είναι παρόν με τη μορφή ζωντανών κυττάρων, σε μεγάλες ποσότητες.

Εκτός από τα προβιοτικά, υπάρχουν τα πρεβιοτικά συστατικά (prebiotics). Τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν τους ίδιους τους μικροοργανισμούς, αλλά συστατικά τα οποία τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των προβιοτικών. Τέτοια συστατικά είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες.

Τα προβιοτικά βακτήρια μπορεί να παράγουν αντιμικροβιακές ουσίες, μερικά ανταγωνίζονται τα παθογόνα βακτήρια του εντέρου για τα θρεπτικά συστατικά ή για θέσεις δέσμευσης στο τοίχωμα του εντέρου και άλλα ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή (δηλαδή, του οργανισμού μέσα στον οποίον ζουν και αναπτύσσονται).

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες προβιοτικών μικροοργανισμών, το γένος Bifidobacterium και το γένος Lactobacillus (γαλακτοβάκιλλοι), τα οποία έχουν πολλά υποείδη.

Τα μικρόβια της εντερικής χλωρίδας όχι μόνο δεν είναι αδρανή, αλλά ρυθμίζουν σε καθημερινές λειτουργίες του οργανισμού. Ρυθμίζουν τις αυξομειώσεις βάρους και να αλλάζουν την ανταπόκριση στα φάρμακα. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία το είδος των βακτηρίων που κατοικούν στην εντερική χλωρίδα και εδώ έρχονται να παίξουν ρόλο τα προβιοτικά.

Κύρια είδη προβιοτικών

Lactobacillus plantarum: Παράγει γαλακτικό οξύ που αναστέλλει την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών.
Lactobacillus casei: Κατάλληλος σε περιπτώσεις εντερικών μολύνσεων .
Lactobacillus bifidus: Αυξάνει την οξύτητα και κάνει το περιβάλλον αφιλόξενο για τα παθογόνα βακτήρια (όπως το e.coli). Κατάλληλος για τη διάρροια λόγω αντιβιοτικών.
Lactobacillus acidophilus: Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει την ανάπτυξη του μύκητα candida.
Lactobacillus bulgaricus: Συμβάλλει στην αντιμετώπιση τόσο της δυσκοιλιότητας όσο και της διάρροιας, επιδρώντας στην περίσταλση του εντέρου.
Bacillus longum: Συμβάλλει στην απομάκρυνση των νιτρωδών (είναι καρκινικές ουσίες).

Συνοψίζοντας, η χρήση των προβιοτικών έχει 6 σπουδαίες λειτουργίες:

1. Εξαλείφει τις επιβλαβής βακτηριακές αποικίες του εντέρου.
2. Ανοικοδομεί την φυσική ισορροπία βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας.
3. Συντελεί στην αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.
4. Ευκολύνει την χώνεψη των τροφών.
5. Διεγείρει το ανοσολογικό σύστημα.
6. Μειώνει την συγκρότηση των αμμωνιακών αλάτων στο ουρικό οξύ.

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *