Γιατί δεν κελαηδά το καναρίνι μου? Κυριότεροι λόγοι που σταμάτησε να μας τα λέει.

Γιατί δεν κελαηδά το καναρίνι μου? Κυριότεροι λόγοι που σταμάτησε να μας τα λέει.

Το καναρίνι είναι αγαπητό κατοικίδιο λόγο της ποικιλίας των χρωμάτων του , για το κελάηδισμα του και την ανθεκτικότητα διαβίωσης στο κλουβί. Τα πουλιά γενικά που κελαηδούν είναι τα αρσενικά. Υπάρχουν όμως αρκετοί λόγοι που μπορεί ένα αρσενικό να σταματήσει ή να μην κελαηδήσει ποτέ.

Είναι θηλυκό: Τα θηλυκά δεν τραγουδούν. Μπορεί να σας φάνηκε ότι κελάηδησε, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι και τα θηλυκά μπορεί να ψευτο – κελαηδήσουν κυρίως όταν είναι πολύ πυρωμένα (αυξημένη αναπαραγωγική διάθεση) . Οπότε αν δούμε αυγό τότε είναι θηλυκό. Δες και άρθρο : Το καναρίνι μου είναι αρσενικό η θηλυκό; Διάκριση φύλου του καναρινιού μας;

Η μικρή του ηλικία: Τα περισσότερα καναρίνια που είναι ηλικιακά κάτω των έξι μηνών δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα πλήρως , ώστε να αρχίσουν τα κελάηδισμα. Παρόλα αυτά κάνουν ένα “σαλιάρισμα” που μας δείχνουν το φύλλο τους.

Ο χώρος διαμονής: Ένα καναρίνι μπορεί να μην κελαηδάει εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσής του. Και με αυτό εννοούμε την καθαριότητα του κλουβιού αλλά και του χώρου που διαμένει. Οπότε χρειάζεται να ελέγχετε την καθαριότητα του χώρου στο οποίο ζει και μεγαλώνει, όπως και να δώσετε σημασία στην επιλογή του σωστού κλουβιού.

Αν κελαηδούσε και απλά σταμάτησε :

Μπορεί να ασθενεί: Όταν το καναρίνι σας σιωπά αυτό μπορεί να είναι και ένδειξη ότι νοσεί και σταματάει μέχρι να ξαναγίνει καλά. Ελέγξτε άμεσα την κατάσταση της υγείας του αγαπημένου σας κατοικίδιου. Οπότε αν κάθεται φουσκωμένο, αν κάνει τριξίματα από το ράμφος, αν ανοιγοκλείνει το ράμφος δείχνοντας ότι βαριανασαίνει, αν είναι βραχνό κτλ πάει να πει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Διατροφή: Η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω στη διατήρηση της διάθεσης και της υγείας του καναρινιού σας. Μην αμελείτε ποτέ να του δίνετε την τροφή που χρειάζεται καθημερινά, ώστε να διατηρηθεί στη ζωή και να παραμείνει γερό και ακμαίο.

Έχει πτερόρροια: Η πτερόρροια είναι μια στρεσσογόνα και επίπονη περίοδος και είναι η κατάσταση στην οποία το καναρίνι αντικαθιστά το υπάρχουν τρίχωμά του. Χωρίζεται σε δύο τύπους, την εποχική και την παθολογική. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εποχική είναι φυσιολογική, ξεκινάει από το τέλος του καλοκαιριού και ολοκληρώνεται μέχρι το φθινόπωρο. Το καναρίνι αποβάλλει το παλιό του τρίχωμα ώστε να εξοπλιστεί με ένα ισχυρότερο για να αντιμετωπίσει την αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Η παθολογική μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, κυρίως ασθένειες.

Έχει συντροφιά: Αν πήρατε μία συντροφιά στο καναρίνι, να γνωρίζετε ότι εκείνο πολλές φορές όταν έχει δίπλα του ένα θηλυκό χάνει το ενδιαφέρον για το τραγούδι, διότι επικεντρώνεται στην κατάκτηση του θηλυκού και την αναπαραγωγή. Παρόλα αυτά δεν σταματάει τελείως το κελάηδημα, απλά το ελαττώνει δραματικά. Ιδίως όταν η θηλυκιά είναι σε φωλιά με αυγά τότε κόβει το κελάηδημα μέχρι να απογαλακτιστούν τα μικρά και να μπεί σε καινούρια αναπαραγωγική διαδικασία.

Τέλος να μην ξεχνάτε ότι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να μάθουμε το πραγματικό φύλο του καναρινιού μας, είναι η εξέταση DNA ή να δούμε αν το καναρίνι γεννήσει αβγά. ( άρα είναι θηλυκό).

Ευχαριστούμε την αναγνώστρια μας «Μαρία Σ.» για ένα ακόμα υπέροχο άρθρο!!!

 

Δείτε επίσης...