Συκοφάγος ο χρυσόχρωμος.
Ο συκοφάγος (Oriolus oriolus oriolus) είναι πτηνό της οικογενείας των Οριολιδών. Η λέξη auriolus σημαίνει «χρυσός», «φτιαγμένος από χρυσό», ή «χρυσόχρωμος», -αλλά και «όμορφος», «μεγαλοπρεπής»- με αναφορά στο χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του αρσενικού.
Η ελληνική του ονομασία οφείλεται –λανθασμένα– στη συνήθειά του να τρέφεται με σύκα, κάτι που γίνεται μόνο σε περιοχές όπου υπάρχουν τα συγκεκριμένα δένδρα, ενώ δεν αποτελούν το κύριο μέρος της διατροφής του.
Ο συκοφάγος τρέφεται τόσο με φυτική όσο και με ζωική ύλη και, συγκεκριμένα, με έντομα (κυρίως κάμπιες και πεταλούδες) και ζαχαρούχα, γλυκά φρούτα, όπως κεράσια και διάφορα berries. Βέβαια, όταν υπάρχουν στη διάθεσή του, καταναλώνει και σύκα αλλά όπου υπάρχει ο συγκεκριμένος καρπός, οπότε η ονομασία του δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στις διατροφικές του συνήθειες. Την τροφή τους την βρίσκουν στα φυλλώματα των δένδρων και σπάνια, στο έδαφος.
Ζούνε σε δάση φυλλοβόλων και κωνοφόρων, περιοχές με διάσπαρτα δένδρα, άλση και αλσύλλια. Ο συκοφάγος εμφανίζει έντονο φυλετικό διμορφισμό, με το αρσενικό να διαφέρει αρκετά από το θηλυκό στο χρωματισμό του πτερώματος, στοιχείο που το καθιστά εύκολα αναγνωρίσιμο, αν και είναι δύσκολο να εντοπιστεί ανάμεσα στα ψηλά φυλλώματα, ιδιαίτερα το θηλυκό και τα μικρά.
Τα αρσενικά έχουν μαύρα φτερά και ουρά, και κίτρινα στην άκρη. Το στήθος και η κοιλιά είναι κατακίτρινα. Επίσης, διαθέτει μαύρη λωρίδα στα μάτια, από τη βάση του ράμφους μέχρι το πίσω μέρος τους. Το ράμφος έχει κοκκινωπό-κεραμιδί χρώμα. Πραγματικά ένα εντυπωσιακό και πανέμορφο πουλί.
Η φωλιά είναι μία χαρακτηριστική καλαθοειδής κατασκευή η οποία προσαρμόζονται εξαιρετικά γερά στα κλαδιά και, ο πυθμένας της να βρίσκεται στον αέρα.
Στον ελλαδικό χώρο λέγεται και με τις ονομασίες Συκοφαγάς, Συκάς, Συκαλάς, Κιτρινοπούλι, Κιτρινοπούλα (Κυκλάδες), Σοχλαίος (Ταΰγετος), Κλορκός (Κύπρος), Συκολόγος.
Ο συκοφάγος είναι πλήρως μεταναστευτικό πτηνό. Στην Ελλάδα ο συκοφάγος έρχεται για να φωλιάσει το καλοκαίρι, κυρίως στη βόρεια χώρα.
Ακούστε το κελάηδημα:
και στον Νέστο.