Σουσουραδα (κιτρινοσουσουράδα).

Σουσουραδα (κιτρινοσουσουράδα).

Η σουσουράδα (Motacilla flava feldegg Michahelles) είναι στρουθιόμορφο πτηνό της οικογενείας των Σεισοπυγιδών. Έχει πολλά υπο-είδη με την κιτρινισουσουράδα να είναι το ποιο συνήθης στην χώρα μας.

Στα αγγλικά wagtail και στα ελληνικά σουσουράδα που σημαίνει όπως μπορούμε να καταλάβουμε από τον χαρακτηριστικότατο τρόπο που περπατάει «κινώ την ουρά» ( Motacilla -> moto -> «κινώ»).

Η κιτρινοσουσουράδα (το ποιο συνήθης είδος στην Ελλάδα) είναι λεπτό αλλά εύρωστο πτηνό, με μακριά ουρά, μυτερό ράμφος και λεπτούς, μακρείς ταρσούς.

Στα περισσότερα υποείδη εμφανίζεται φυλετικός και εποχικός διμορφισμός (ιδιαίτερα στο κεφάλι και το στήθος), με τα αρσενικά να έχουν πιο φωτεινά χρώματα από τα θηλυκά κατά την αναπαραγωγική περίοδο, αλλά τα χάνουν αργότερα και μοιάζουν με τα θηλυκά. Τα ανήλικα άτομα του φθινοπώρου είναι «θαμπά» στο κάτω μέρος, με ωχρόλευκο, ελάχιστα κιτρινωπό υπογάστριο.

Τρέφονται κυρίως με μικρά ασπόνδυλα (έντομα, κάμπιες, αράχνες, κ.α). Τρεις είναι οι βασικές τεχνικές αναζήτησης της τροφής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τής υψηλής πτήσης:

1) Κανονική συλλογή, απ’ ευθείας από το έδαφος ή την επιφάνεια του νερού, ενώ βαδίζει.

2) Γρήγορη σύλληψη μετά από ταχύ τρέξιμο (run-picking), με απότομη κίνηση αιφνιδιασμού της λείας, είτε από την επιφάνεια του εδάφους είτε κατά την απογείωση.

3) Εναέρια σύλληψη, με σύντομη πτήση από το έδαφος ή από σημείο επόπτευσης (perching post). Το θήραμα συλλαμβάνεται με το ράμφος είτε με κατάρριψή του (sic) στο έδαφος, με κτύπημα των πτερύγων.

Περιστασιακά συλλαμβάνει έντομα από τα φυτά με αιώρηση, ή χαμηλή πτήση πάνω από το νερό. Η ουρά βοηθάει στην διατήρηση της ισορροπίας, όταν αλλάζει κατεύθυνση κατά την πτήση. Επίσης, περιστασιακά, τρέφεται με φυτά, κυρίως με σπέρματα.

Η κιτρινοσουσουράδα είναι από τα πλέον οικεία πουλιά, με την υπερκινητικότητά τους και την μακριά ουρά, που συνοδεύεται από την χαρακτηριστική, συνεχή κίνησή της «πάνω-κάτω», όπως κάνουν όλες οι σουσουράδες. Επίσης κινεί το κεφάλι «μπρος-πίσω» όταν βαδίζει, όπως κάνουν τα περιστέρια.

Κατά την φθινοπωρινή μετανάστευση, η κιτρινοσουσουράδα αποτελεί συχνό θήραμα του μαυροπετρίτη στην Κρήτη και τις Β. Σποράδες.

Το είδος συχνάζει σε ποικιλία οικοτόπων, συνήθως υγρών ή κοντά σε νερό, με χαμηλή βλάστηση, όπως υγρά λιβάδια και έλη, κοντά σε λίμνες και σε αποχετεύσεις αγροκτημάτων, σε βοσκοτόπους βοοειδών και τρεχούμενα νερά, παράκτια όπου υπάρχουν αλμυρίκια από μεσαία έως μεγάλα υψόμετρα.

Ανάλογα με την περιοχή την λέμε επίσης: Κοταλίδα (Καλαμάτα), Τσικλαρίδα, Τσιλιβήθρα, Τσίνα (Ακαρνανία), Σκαλιφούρτα (Κύπρος) και Ζευκαλάτης (Κύπρος).

Θεωρείται πλήρως μεταναστευτικό είδος και μας έρχεται ως καλοκαιρινός αναπαραγόμενος επισκέπτης με τα πρώτα αρσενικά να φτάνουν στην χώρα στα μέσα Μαρτίου, με την αποδημία να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου. Κατά τις μεταναστεύσεις κατακλύζουν λειμώνες και γήπεδα του ποδοσφαίρου, ενώ κουρνιάζουν σε καλαμιώνες.

Τα υπόλοιπα υποείδη:

Πληροφορίες από :

“https://el.wikipedia.org/”

 

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *