Τι ξέρουμε για τους ψύλλους??

Τι ξέρουμε για τους ψύλλους??

Ο ψύλλος είναι πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος στα έντομα. Το μήκος τους σώματός του κυμαίνεται από 1,5 έως 3,3 χιλιοστά. Η ενέργεια εκσφενδόνισης ενός ψύλλου σε μία απόσταση 200 φορές μακρύτερη από το σώμα του.

Ας δούμε όμως και την κακή πλευρά τους…

Οι ψύλλοι είναι συνηθισμένο πρόβλημα στα σπίτια, ειδικά σ’ αυτά στα οποία ζουν γάτες ή σκύλοι. Επίσης, απαντώνται συχνά κατά τη μετακόμιση σε οίκημα στο οποίο πριν ζούσαν κατοικίδια ζώα.

Είναι παράσιτα που ζουν στο δέρμα των ζώων, των πουλιών και των ανθρώπων πίνοντας το αίμα τους…

Παρότι οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες, στη χώρα μας αυτό είναι πολύ σπάνιο. Αντίθετα, η κύρια ανησυχία είναι η ενόχληση που μπορούν να προκαλέσουν τα τσιμπήματα των ψύλλων στους ανθρώπους και τα κατοικίδια.

Τα τέλεια έντομα των ψύλλων τρυπούν το δέρμα των θηλαστικών ή των πτηνών για να τραφούν με το αίμα τους. Ωστόσο, οι προνύμφες των ψύλλων τρέφονται με οργανικές ουσίες σε χαλιά ή σε στρωσίδια και κλινοσκεπάσματα και συνεπώς τα υψηλά επίπεδα υγιεινής μπορούν να καθυστερήσουν τον κύκλο ζωής.

Τα κουκούλια των ψύλλων μπορεί να παραμείνουν αδρανή για δύο ή περισσότερα χρόνια και ξυπνούν από τους κραδασμούς των βημάτων. Είναι πολύ συνηθισμένο μια εστία ψύλλων να παραμείνει αδρανής σε ένα άδειο σπίτι και να ενεργοποιηθεί όταν κατοικηθεί από νέους ενοίκους.

Οι Ψύλλοι του Ανθρώπου έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να εξειδικεύονται σε διαφορετικά ζώα, αλλά ο ανθρώπινος ψύλλος ο οποίος ζεί σε στους ανθρώπους (και σε ορισμένα ζώα με δέρμα παρόμοιο μ’ αυτό του ανθρώπου) δεν απαντάται πλέον συχνά σ’ αυτήν τη χώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα αγροκτήματα όπου ανθρώπινοι ψύλλοι απαντώνται στα γουρούνια και οι οποίοι μπορεί να μεταπηδήσουν στους ανθρώπους. Οι ανθρώπινοι ψύλλοι τσιμπούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και συσχετίζονται με φαγούρα καθώς οι ψύλλοι έρπουν στην επιδερμίδα.

Οι Ψύλλοι της Γάτας τσιμπούν τους ανθρώπους αλλά δεν ζουν στο ανθρώπινο σώμα. Τσιμπούν τα χέρια και το σώμα εκείνων που θα έρθουν σε επαφή με τα κατοικίδια ζώα ή με τα στρωσίδια των κατοικιδίων ζώων, αλλά το πιο συνηθισμένο σημείο του σώματος για τσιμπήματα από ψύλλους είναι στο κάτω μέρος των ποδιών. Συνήθως υπάρχουν πολύ περισσότεροι ψύλλοι στα χαλιά και στα στρωσίδια των κατοικίδιων ζώων παρά πάνω στα ίδια τα κατοικίδια. Όταν οι άνθρωποι πλησιάσουν, οι ψύλλοι πηδούν πάνω τους και τους τσιμπούν.

Τα τσιμπήματα των ψύλλων χαρακτηρίζονται από μία μικροσκοπική σκουρόχρωμη κηλίδα η οποία περιβάλλεται από μία κοκκινισμένη περιοχή, αλλά το πρήξιμο είναι είναι λιγότερο έντονο σε σχέση με τα τσιμπήματα από άλλα έντομα. Συχνά ένας ψύλλος τσιμπά δύο και τρεις φορές στην ίδια περιοχή ψάχνοντας για αίμα.

Τα μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τσιμπήματος από ψύλλους ειδικά όταν παίζουν στο πάτωμα. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία από τους ενήλικες στα τσιμπήματα των ψύλλων.

Ενώ οι ψύλλοι προκαλούν ενόχληση στους ανθρώπους, συχνά τα κατοικίδια επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τα τσιμπήματα των ψύλλων.

Όταν το κατοικίδιό σας έχει ψύλλους, κατά πάσα πιθανότητα θα ξύνεται πιο συχνά ή θα προσπαθεί να δαγκώσει τους ψύλλους στο τρίχωμά του. Μία ειδική χτένα για ψύλλους και η συχνή περιποίηση ενδεχομένως να αρκούν για την αποτροπή δημιουργίας εστίας ψύλλων, αλλά ο κτηνίατρός σας και από το κατάστημα με είδη για κατοικίδια ζώα θα σας ενημερώσουν για τους τρόπους προστασίας του κατοικίδιου ζώου σας από τους ψύλλους.

Συμβουλείτε τον κτηνίατρό σας εάν υπάρχουν σημάδια ερεθισμού, όπως κοκκινίλες στο δέρμα ή μικρές ανομοιογένειες στο τρίχωμα – φτέρωμα του κατοικίδιου σας.

Αν έχετε κατοικίδια ζώα είναι ουσιαστικής σημασίας να αποτρέψετε τη δημιουργία εστιών ψύλλων στα χαλιά και στα στρωσίδια τους:

Καθαρίστε τους χώρους όπου κοιμούνται τα κατοικίδια με ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε ψύλλους και αυγά. Χρησιμοποιήστε την ισχυρότερη δυνατή αναρρόφηση χωρίς να καταστρέψετε το ύφασμα. Προσέξτε καθώς αδειάζετε την ηλεκτρική σκούπα, γιατί οι ψύλλοι θα είναι ακόμα ζωντανοί. Τινάξτε ή κτυπήστε τα χαλιά και τα στρωσίδια των κατοικίδιων στο ύπαιθρο, ώστε να πέσουν οι ψύλλοι και τα αυγά τους. Πλένετε τα στρωσίδια των κατοικίδιων κάθε εβδομάδα, ιδανικά σε θερμοκρασία πάνω από 50°C για να ψοφήσουν οι ψύλλοι.

Μικρής έκτασης προσβολές από ψύλλους μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψεκασμό των προσβεβλημένων περιοχών με εντομοκτόνο ή με σρέυ για ψύλλους.

Σε σοβαρότερες προσβολές οι εστίες των ψύλλων θα έχουν εξαπλωθεί σ’ όλο το σπίτι και ενδεχομένως να απαιτείται επαγγελματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δείτε επίσης...