Τι είναι η αρθρίτιδα? Φροντίδα πουλιών με αρθριτικά…

Τι είναι η αρθρίτιδα? Φροντίδα πουλιών με αρθριτικά…

Η αρθρίτιδα ταλαιπωρεί ένα πουλί, ωστόσο, με φαρμακευτική αγωγή και κάποιες αλλαγές στη διαρρύθμιση του κλουβιού και στην διατροφή, μπορεί ακόμα να απολαύσει μια ποιοτική ζωή.

Διάγνωση:

Τα δάχτυλα των ποδιών έχουν κάποιο είδος παραμόρφωσης, μπορεί να είναι πρησμένα, να δείχνουν σε αφύσικη κατεύθυνση (δάχτυλα που δείχνουν προς τα εμπρός ή προς τα πίσω).

Τα πουλιά από τον πόνο τσιμπάνε τις αρθρώσεις και τα δάκτυλα και παρατηρούνται πρησμένες αρθρώσεις ή πληγές στα πόδια. Τα πουλιά μετά από ένα στάδιο αρχίζουν και έχουν κινητικά προβλήματα,δεν έχουν καλή ισσορορία, κάθονται συνέχεια στον πάτο λαιρόνοντας τα φτερά και τα πόδια από τις κουτσουλιές, τσιμπολογόντας συνέχεια από εκεί (και εννοείται διμιουργούνται και άλλα εντερικά προβλήματα).

Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο της περιοχής θα μπορούσε να σας κατευθύνει για την βελτίωση της κατάστασης του πουλιού.

Ανοικτές πληγές:

Αλείψτε τα πληγωμένα σημεία με κάποια κρέμα αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική – για να μην μολυνθούν οι πληγές. Μην εμπιστεύεστε φαρμακευτικές αλοιφές για ανθρώπινη χρήση, διότι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φάρμακο και να προκαλέσει προβλήματα στο πουλί.

Διατροφή:

Η διατροφή μπορεί να γίνει η καλύτερη μια θεραπεία (δες άρθρο), μια σωστή διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Τα παχύσαρκα πουλιά (δες σχετικό άρθρο) δεν θα πιέζουν με περισσότερο βάρος τις αρθρώσεις και η καλή διατροφή μπορεί να προστατεύσει από τις παρενέργειες των φαρμάκων. Λέγεται ότι είναι ένα σημάδι υποσιτισμού – αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Όμως, κάθε κτηνίατρος θα συστήσει καλή διατροφή ως μέρος τις θεραπείας.

Τα ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα  πχ σπόροι Κια και Περίλλα (Δες σχετικό άρθρο) λειτουργούν για την απενεργοποίηση των ενζύμων αποικοδόμησης της αγκρεκάνης και του κολλαγόνου όπου διασπούν τον χόνδρο των αρθρώσεων. Η καταστροφή του χόνδρου που εμφανίζεται στην αρθρίτιδα, μειώνει τη φλεγμονή και επομένως μειώνει τον πόνο.

“Πριν από δύο χρόνια, ερευνητικές ομάδες με επικεφαλής τον καθηγητή John Harwood στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ ανέφεραν ευρήματα που υποδηλώνουν ότι τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει την υποβάθμιση του χόνδρου και τη φλεγμονή στην αρθριτική νόσο.”

Θερμότητα:

Τα πουλιά που πάσχουν από αρθρίτιδα είναι συνήθως ευαίσθητα στο κρύο. Καλό είναι να υπάρχει κάποια πηγή θερμότητας. Μια μικρή κόκκινη λάμπα σε μία γωνία του κλουβιού ώστε να μπορέσει το πουλί αν θέλει να πλησιάσει και να ζεσταθεί. Επίσης τα θερμαινόμενα κλαδάκια είναι ότι πρέπει για τα πουλιά που πάσχουν από αρθρίτιδα.

Προτείνεται:

Να είναι τα νύχια του πουλιού κομμένα (δες σχετικό άρθρο) για να μην πιαστεί και τραυματιστεί. Σωστές πατήθρες (Δες και σχετικό άρθρο). Βοηθούν στην άσκηση όλων των μυών στα πόδια του πουλιού, ενθαρρύνει την καλή κυκλοφορία και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας.

Αιτίες

1. Αφυδάτωση.
2. Νεφροτοξικότητα: ασβέστιο, μυκοτοξίνες,oρισμένα αντιβιοτικά, βαρέα μέταλλα (μόλυβδος), αιθυλενογλυκόλη, αιθοξυκίνη κλπ.
3. Μολυσματικοί παράγοντες: ιός νεφροτροπίας ΙΒν και ιός νεφρίτιδας πτηνών (κοτόπουλα), πολυοϊός, PMV-1 (περιστέρια), Salmonella sp., Yersinia sp., Chlamydia psittaci, Eimeria truncata, microsporidia, cryptosporidia, Aspergillus sp.
4. Ανεπάρκεια βιταμίνης Α.
5. Ουρολιθίαση
6. Νεοπλασία (λέμφωμα, πρωτεύον νεφρικά νεοπλάσματα)
7. Ανοσοδιαμεσολαβούμενη σπειραματονεφρίτιδα
8. Ανωμαλίες
9. Γενεσιολογία.
10. Υψηλή πρωτεΐνη στη διατροφή.
11. Άλλοι παράγοντες.

Πληροφορίες: Shivaprasad, Η. L. Μια επισκόπηση της ανατομίας, της φυσιολογίας και της παθολογίας του ουροποιητικού συστήματος στα πτηνά, AAV Proceedings, σελ. 201-205, 199.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Α:

Η βιταμίνη Α βοηθάει στην όρεξη, την πέψη και επίσης αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σε λοίμωξη και σε ορισμένα παράσιτα.

Δείτε επίσης...