Ανασκόπηση αναπαραγωγικής χρονιάς. Τι λάθη εντοπίστηκαν ??

Ανασκόπηση αναπαραγωγικής χρονιάς. Τι λάθη εντοπίστηκαν ??

Και αυτή η αναπαραγωγική χρόνια ήρθε στο τέλος της με καινούρια πουλιά στην εκτροφή μας.

Η περίοδος για την δική μου εκτροφή ξεκίνησε για τα καναρίνια αρχές Μαρτίου και για τα άγρια, τέλος Μαρτίου για τα φλωρια και μέσα Απριλίου για τις καρδερίνες. Τα λουγαρα φέτος δεν με ανταμειψαν…

Το πρώτο πράγμα που επηρέασε τα ζευγάρια μου είναι η ανυπομονησία μου. Είναι η αίσθηση που νομίζεις ότι πρέπει να κάνεις κάτι καλύτερο από το προγραμματισμένο και τελικά αλλάζεις εντελώς τις συνήθειες και το πρόγραμμα των πουλιών. Αυτά με την σειρά τους προσπαθούν να προσαρμοστούν στα καινούρια δεδομένα.

Το δεύτερο είναι οι θέσεις των πουλιών. Ενώ από τέλος Ιανουαρίου μια ηλιόλουστη θέση είναι ότι πρέπει για να πυρωσουν (με φυσικό τρόπο χωρίς πρόσθετα) τα πουλιά , αυτή η θέση τον Απρίλιο μπορεί να τα φέρει να ρίξουν πρόωρα τα φτερά τους έχοντας με λίγα λόγια προλάβει μόλις μία – δύο το πολύ γέννες. Αυτό για εμένα θέλει πολύ καλό σχεδιασμό – στήσιμο του χώρου από πριν..

Άλλο θέμα είναι οι θηλυκές. Κυρίως για τα άγρια όχι ότι τα καναρίνια πάνε πίσω. Όσες θηλυκές δεν ταισουν στην πρώτη γέννα, είτε τάισαν και ζήσαν τα μισά πουλιά είτε δεν έζησε κανένα μικρό τότε θέλει παραμάνες..

Για παραμάνες, καλές είναι τα θηλυκά καρδερινοκαναρα για να φροντίσουν τα μικρόσωμα ιθαγενή ή μικρόσωμη ράτσα καναρινιών , ωραία είναι πχ είναι τα lizart , με την προϋπόθεση ότι έχουν την ίδια προετοιμασία για αναπαραγωγή και υπόψιν μας ότι πολλές θέλουν και τον αρσενικό τους. Όχι ότι είναι νόμος. Μια καλή παρα-μανα μπορεί να είναι οποιαδήποτε θηλυκιά.

Ψείρες. Χάθηκαν μικρά στις πρώτες δυο μέρες ζωής από τις ψείρες ιδιαίτερα σε πουλιά σε ξύλινα κλουβιά – κλούβες που δεν έπεσε ψειροσκονη από την αρχή.

Φέτος… Είχαμε και την ατυχία του σεισμού. Με τον σεισμό, πετάχτηκαν τα πουλιά από τις φωλιές , χάλασαν τα αυγά και πολλά πέρασαν σε πρόωρη πτεροροια βγάζοντας στην αρχή τα πιο μεγάλα φτερά από τις φτερούγες.

Παρόλα αυτά, ερασιτεχνική εκτροφή κάνουμε , είναι το πάθος μας, είναι το χόμπι μας.. Ζήσαμε για άλλη μια φορά την μαγεία της αναπαραγωγής με τα καλά της και τις ατυχίες της.

Κάθε χρόνο και καλύτερα , καιρός τώρα να αφήσουμε τα πουλιά να ξεκουραστούν μέχρι την επόμενη περίοδο…

 

Δείτε επίσης...