Πολύτιμη και απαραίτητη βιταμίνη “D” για τα πουλιά μας.

Πολύτιμη και απαραίτητη βιταμίνη “D” για τα πουλιά μας.

Η βιταμίνη D χωρίζεται σε δύο ενώσεις, τη βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D2, εργοκαλσιφερόλη, παράγεται από τους ζυμομύκητες και είναι αυτή που βρίσκεται στις τροφές την οποία όμως τα πουλιά δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν πλήρως. Η D3, χολοκαλσιφερόλη, παράγεται στο δέρμα με την έκθεση του πτηνού στην ηλιακή ακτινοβολία.

Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Διευκολύνει την αποδοτική χρησιμοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το ασβέστιο, με τη σειρά του, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής η έλλειψή της δημιουργεί προβλήματα στα αυγά με μαλακό κέλυφος και προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα του νεοσσού. Επίσης βοηθάει στην γενική καλή υγεία και την ανθεκτικότητα των πτηνών στις ασθένειες.

am-goldfinch-2

Σε όλους έχει τύχει όταν βάζουμε το κλουβί στον ήλιο τα πουλιά να φουσκώνουν με τέτοιο ξεχωριστό τρόπο ώστε να “περάσουν” οι ακτίνες του ηλίου μέχρι το δέρμα τους. Αυτό γίνεται για να παράγει ο οργανισμός τους την απαιτούμενη ποσότητα της βιταμίνης. Δέκα (10) με δεκαπέντε (15) λεπτά είναι καλό να εκθέτουμε τα πουλιά μας καθημερινά χωρίς όμως υπερβολές διότι μπορεί να έχουμε ανεπιθύμητες και εκτός εποχής πτερόροιες. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι χρησιμοποιούν εσωτερικές εκτροφές που προσπαθούν με σκευάσματα να αναπληρώσουν την D που δεν “λαμβάνουν” τα πουλιά τους από τον ήλιο.

Τροφές περιέχουν βιταμίνη D είναι Κρόκος αυγού (4,9 μg ανά 100 γρ.), Μουρουνέλαιο (210 μg ανά 100 γρ.), ψάρια κτλ.

***Τέλος η ηλιακή ακτινοβολία εκτός από τα παραπάνω είναι αυτή η οποία απολυμαίνει τα κλουβιά και τα πουλιά μας κυρίως από τα κοκκίδια!!***

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *