“Μαύρη τελεία στα πουλιά” (Black Spot).

“Μαύρη τελεία στα πουλιά” (Black Spot).

Ένα συνήθης πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκτροφείς αυτήν την περίοδο είναι η Μαύρη Τελεία. Παρουσιάζεται στα νεαρά κυρίως πτηνά απο 1 εως 5 ημερών και πολλές φορές από 2 έως 9 μηνων. Εμφανισιακά είναι μια μαύρη κηλίδα στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς στα εν λόγω πτηνά με την ασθένεια. Εμφανίζεται όταν η σπλήνα, το συκώτι ή και τα δύο όργανα διογκώνονται λόγω μόλυνσης. Εμφανίζεται σε όλα τα είδη και συνήθως κληρονομείτε ή μεταδίδεται από τη μητέρα στα μικρά κατά την διάρκεια του ταΐσματος.

blackspot

Οι δύο κύριες αιτίες της είναι λόγο κυκλοϊού και “τοξόπλασμα (Atoxoplasmosis)“. Bακτηριακή σηψαιμία και άλλα παράσιτα του αίματος (γρίπη των Malaris (Plasmodium), Haemoproteus και Trypanosoma) μπορεί επίσης να προκαλέσει Μαύρη Τελεία. Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι το Μυκόπλασμα μπορεί να είναι η κύρια αιτία των μαύρων σημείων στην Ευρώπη. Κόκκινες ψείρες, μύγες, κουνούπια και σπιτο-σπούργιτα βοηθούν στην εξάπλωση αυτών των παρασίτων στο αίμα. Οι μολυσμένα νεοσσοί είναι αδύναμοι και αδυνατούν να δεχτούν τροφή από τους γονείς τους και τελικά πεθαίνουν μέσα σε τρεις ή τέσσερις ημέρες. Αυτή η μορφή του Black Spot είναι δύσκολο να θεραπευτεί.
Ερευνητές στην Ευρώπη πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της Μαύρης Τελείας και Μυκόπλασμα. Αυτοί οι ερευνητές αναφέρουν ότι με μια προ-γενετική θεραπεία χρησιμοποιώντας σαν βάση τυλοσίνη που υπάρχει στο υδατοδιαλυτό σκεύασμα πχ  «Tylan soluble» της εταιρίας BERNA AG αν όχι να εξαλειφθεί μπορεί να μειωθεί αισθητά.
(ΠΡΙΝ την χρησιμοποίηση κάθε φάρμακου καλό είναι να συμβουλεύεστε ιδικό.)

Μέθοδοι για την πρόληψη

Εντοπισμό και την απομόνωση μολυσμένων ατόμων.

  1. Η εξέλιξη του ιού σε ενήλικα πουλιά συνήθως είναι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, ΧΑΝ (χρόνια αναπνευστική νόσος) οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις μελετάμε και την περίπτωση Μαύρης Τελείας.
  2. Σε ιστορικό πτηνού με μαύρη τελεία καλό είναι να γίνεται μια προληπτική θεραπεία ή να μην αναπαράγεται το συγκεκριμένο πτηνό.
  3. Αυστηρά μέτρα υγιεινής, σωστή διατροφή (μαλακές τροφές – φυτρωμένοι σπόροι) και καραντίνα των νοσούντων ώστε να περιορισθεί οι λοιμώξεις τύπου E.coli.
  4. Καλός εξαερισμός – έλεγχος υγρασίας σε κλειστά εκτροφεία.
  5. Ασχολία και παρακολούθηση των πτηνών για πρόληψη από αρχικό στάδιο.

Δείτε επίσης...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάνε μια απλή πράξη. *